Sat07042020

Last update08:51:27 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αντιδράσεις για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και τη στάση της νέας Δημοτικής Αρχής

  • PDF

festival kne-ioanninaΜια σειρά ανακοινώσεων υπέρ της ΚΝΕ και κατά της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων για τη στάση της σε ότι αφορά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ της πρώτης στα Λιθαρίτσια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μία μέρα πριν την έναρξή του.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τα Λιθαρίτσια δεν παραχωρήθηκαν φέτος στην ΚΝΕ, η οποία ωστόσο επιμένει να κάνει εκεί το Φεστιβάλ της, ενώ πραγματοποίησε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο συναντώντας την αρνητική στάση του νέου Δημάρχου, Μ. Ελισάφ.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Με έκπληξη παρακολουθούμε , ότι συνεχίζεται η «απαγόρευση» των φεστιβάλ πολιτικών νεολαιών και συγκεκριμένα της ΚΝΕ Οδηγητή και των «αναιρέσεων» που χρόνια τώρα διεξάγονται σε συγκεκριμένους χώρους στα Γιάννενα.

Προφανώς η χρήση των δημόσιων χώρων , οφείλει να γίνεται με σεβασμό και στις υπόλοιπες λειτουργίες της πόλης, αλλά πρώτα και κύρια οφείλουμε όλοι να υπερασπιζόμαστε αυτούς τους χώρους και ως χώρους ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν οι ανάλογες ενέργειες για την άρση τέτοιων απαράδεκτων «απαγορεύσεων».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Να πάρει θέση για τις απαγορεύσεις του Δήμου Ιωαννιτών και την άρνηση παραχώρησης άδειας σε διοργανώσεις όπως το Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή και οι Αναιρέσεις, καλεί το δημοκρατικό Γιαννιώτικο λαό, τους εργαζόμενους και την νεολαία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων.

«Οι λόγοι που προβάλλονται για την απαγόρευση είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις», με αφορμή μια μίζερη μικροαστική κανονικότητα, που δεν ενοχλείται από τις άθλιες συνθήκες εργασίας, από τα μεροκάματα του τρόμου και της πείνας, από τα 12ωρα των 300 ευρώ, από τις άθλιες συνθήκες ζωής στην πόλη, από τον πολιτισμό-κονσέρβα, τον πολιτισμό των τραπεζοκαθισμάτων, τον πολιτισμό που θέλει να μεταστρέψει όλη την πόλη σε ένα τεράστιο εμπορευματικό πάρκο, ενοχλείται όμως από τα πολιτικά/ πολιτιστικά φεστιβάλ που χαλάνε τις «τουριστικές αρπαχτές». Τα βαθύτερα αίτια της απαγόρευσης των φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα των διαδικασιών περίφραξης του δημοσίου και ελευθέρου χώρου και της μετατροπής του σε τόπους και χώρους ιδιωτικής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με το τοπικό δημοτικό κράτος, τις δημοτικές αρχές, να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία της περίφραξης του δημοσίου και ελευθέρου χώρου. Σε αυτά τα πλαίσια, τα πολιτικά και πολιτιστικά φεστιβάλ της αριστεράς, είναι δυνητικά μια επικίνδυνη αντισυστημική κατάσταση πραγμάτων που θα πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο ή να πάψει να υπάρχει» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συνδέει καταλήγοντας τις συγκεκριμένες αποφάσεις με την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε σχέση με τα Εξάρχεια και την επίθεση στους υπό κατάληψη κοινωνικούς χώρους, όπως τελευταία το Κ. ΒΟΞ.

Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση

Τέλος η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: Από το 1975 το φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει καθιερωθεί ως ένα μείζον πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός. Στην πόλη μας πραγματοποιείται στις αρχές του Σεπτέμβρη εδώ και δεκαετίες στο πάρκο Λιθαρίτσια. Εν τούτοις, εφέτος η δημοτική αρχή αρνείται να παραχωρήσει το χώρο, προβάλλοντας αστείες και ασύστατες αιτιολογίες. Στην ουσία πρόκειται για προσπάθεια παρεμπόδισης (ανεπιθύμητης) πολιτικής δράσης. Καταγγέλουμε την άρνηση και θεωρούμε ότι είναι πολύ κακό ξεκίνημα για τη νέα δημοτική αρχή. Φοβούμαστε ότι προαναγγέλει τη στάση της απέναντι σε όσους αγωνίζονται για τα δίκαια συμφέροντα του λαού και της νεολαίας. Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, τις Γιαννιώτισσες και τους Γιαννιώτες σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο πάρκο Λιθαρίτσια.