Fri07032020

Last update11:34:07 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ένα μέρος όπου το «θαύμα» είναι πιο πιθανό...

  • PDF

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

polydynamo221 ημέρες νοσηλείας, με σωματική αποτοξίνωση και χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, θα μπορεί να φέρει έναν τοξικομανή ή έναν αλκοολικό, ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο δρόμο της αποτοξίνωσης και της επιστροφής σε μια φυσιολογική ζωή.

Τρεις εβδομάδες θα διαρκεί η νοσηλεία στο Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Αλκοολικών και της Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών ή αλλιώς στη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» που πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ως το τέλος Οκτωβρίου. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν έχει καμία υποκειμενικότητα ή σχετικότητα στην εκτίμηση αλλά είναι το διάστημα που απαιτείται ώστε να πάρουν το... διαβατήριο εισόδου στο «Πολυδύναμο» οι πρώτοι εξαρτημένοι συνάνθρωποί μας, μετά τις απαραίτητες συνεντεύξεις – συνεδρίες με τους ειδικούς.

Ο προθάλαμος για να μπει κανείς στο «Πολυδύναμο», θα είναι το Συμβουλευτικό Κέντρο που θα λειτουργήσει στην οδό Ναπολέοντος Ζέρβα, στο κέντρο των Ιωαννίνων, από την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου. Εκεί καθημερινά από τις 9 ως τις 2, ένας εξειδικευμένος κοινωνικός λειτουργός του ΚΕΘΕΑ ΉΠΕΙΡΟΣ και γιατροί από το «Χατζηκώστα», θα εξετάζουν και θα παίρνουν συνεντεύξεις από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στο «Πολυδύναμο» για σωματική αποτοξίνωση.

Δεν είναι απαραίτητο όποιος ζητήσει βοήθεια να εισαχθεί την επομένη στο «Πολυδύναμο». Για κάποιους η γνωμάτευση θα οδηγεί στην εισαγωγή, σε κάποιους άλλους θα κρατά την πόρτα κλειστή και κάποιους τρίτους θα τους καθοδηγεί σε άλλα θεραπευτικά προγράμματα. Το στάδιο της εξάρτησης, το παρελθόν, η πραγματική επιθυμία του εξαρτημένου να αποτοξινωθεί κ.α είναι παράγοντες που θα συνεκτιμώνται στη γνωμάτευση των ειδικών.

Η ζήτηση θέσεων

Η ζήτηση για τις υπηρεσίες του «Πολυδύναμου», του δεύτερου detox που τίθεται σε λειτουργία πανελλαδικά, αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη και από ολόκληρη την επικράτεια. Το πρώτο αντίστοιχο κέντρο λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη με 15 θέσεις και το δεύτερο, στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», θα έχει δυναμικότητα 12 κλινών για τοξικομανείς και 12 κλινών για αλκοολικούς.

Από τις συνεντεύξεις των αιτούντων νοσηλείας θα δημιουργείται η προβλεπόμενη λίστα και στη διάρκεια των τριών εβδομάδων νοσηλείας στο «Πολυδύναμο», ο εξαρτημένος θα περνά το δυσκολότερο στάδιο της αποτοξίνωσης, με τη βοήθεια πολύ συγκεκριμένων φαρμάκων, τα οποία έχουν αποτυπωθεί στο επιστημονικό πρωτόκολλο συνεργασίας των τριών πλευρών που αναλαμβάνουν να λειτουργήσουν τη Μονάδα: του Υπουργείου Υγείας, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ.

Με τη λήξη της σωματικής αποτοξίνωσης των 21 ημερών, ο τοξικομανής θα οδηγείται σε θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, για την παρακολούθηση «στεγνών» προγραμμάτων. Δε νοείται επιστημονικά, μετά από μια νοσηλεία με φάρμακα, να οδηγηθεί ο ασθενής σε υποκατάστατα...

Αυτό που δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα, είναι ένα δεσμευτικό πρωτόκολλο για τον τοξικομανή, ώστε βγαίνοντας από το «Πολυδύναμο» να τον αποτρέπει από το να υποτροπιάσει και να ξαναπέσει στη χρήση. Και μελλοντικά, να ξαναζητήσει τη βοήθεια του «Πολυδύναμου»... Είναι κάτι που θα δοκιμαστεί και θα απαντηθεί στην πράξη.

Ο προϋπολογισμός

Η στελέχωση και η αρχική λειτουργία του «Πολυδύναμου» θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Από τις 26 θέσεις προσωπικού που προκηρύχθηκαν δεν καλύφθηκαν οι δύο θέσεις γιατρών, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον – η επαφή με τοξικομανείς δεν είναι εύκολη δουλειά ούτε για τους γιατρούς... Ως προς το προσωπικό, ενδέχεται να υπάρξουν βελτιώσεις και μικροπροσθήκες τους επόμενους μήνες, καθώς ίσως κριθεί ότι χρειάζονται περισσότεροι κοινωνικοί λειτουργοί. Το ΚΕΘΕΑ ζήτησε και την πρόσληψη ειδικών θεραπευτών, πρώην εξαρτημένων που χρησιμοποιεί στα δικά του προγράμματα, αυτή η «ειδικότητα» ωστόσο, δεν υπήρχε στις λίστες του Υπουργείου και η ΥΠΕ δε μπορούσε να προκηρύξει τέτοια θέση...

Η αναγκαιότητα της μονάδας θα αποδείξει πόσο επιβεβλημένο είναι τα επόμενα χρόνια, το «Πολυδύναμο» να ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου «Χατζηκώστα».