Sat06062020

Last update11:24:13 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Σε τροχιά υλοποίησης δύο έργα των «προηγούμενων»

  • PDF

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ ΜΠΕΓΚΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

parko-lakkwmataΤο έργο ανάπλασης του πάρκου Κουραμπά-Λακκωμάτων καθώς και αυτό που αφορά τη βελτίωση - ανακατασκευή αγροτικού οδικού δικτύου στο Δήμο Ιωαννιτών, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 2 εκ. ευρώ, φτάνουν στη φάση της υλοποίησης καθώς η οικονομική επιτροπή του Δήμου ενέκρινε τους όρους δημοπράτησης.

Πρόκειται για δύο έργα που αφορούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις οι οποίες σχεδιάστηκαν, προγραμματίστηκαν, μελετήθηκαν και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση χάρη στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής του Θωμά Μπέγκα και τα οποία έρχονται να αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των πολιτών τόσο στον αστικό ιστό του Δήμου, όσο και στις 4 Δημοτικές Ενότητες.

Μάλιστα η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» με ανακοίνωσή της υποδέχτηκε με ικανοποίηση την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Είναι μόνο δύο από τα έργα που έχουμε αφήσει ως παρακαταθήκη στη σημερινή Δημοτική Αρχή.

Το σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουν να συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα και να εξελίσσονται εξίσου σημαντικά έργα για τον τόπο χάρη στις δικές μας ενέργειες.

Εμείς, όπως δεσμευτήκαμε θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξή τους».

Τα έργα

Σε ότι αφορά την ανάπλαση του Πάρκου Κουραμπά και Λακκωμάτων προϋπολογισμού 900.000 ευρώ η χρηματοδότηση είναι μεικτή, τόσο από το Πράσινο Ταμείο όσο και από ίδιους πόρους.

Είναι ένα έργο που αναδεικνύει την ταυτότητα και την περιβαλλοντική ποιότητα μιας ιστορικής γειτονιάς, αναβαθμίζει την εικόνα μιας ολόκληρης περιοχής βελτιώνοντας την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών και προσελκύει νέες δραστηριότητες σε ένα υποβαθμισμένο χώρο.

Στο πάρκο Κουραμπά-Λακκωμάτων, όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, προβλέπονται διάφορες παρεμβάσεις προκειμένου το πάρκο να μετατραπεί σε έναν ανοιχτό, ενοποιημένο και λειτουργικό δημόσιο χώρο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό και τη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, στο πάρκο Λακκωμάτων επί της οδού Μολοσσών, προβλέπονται τα εξής:

Οριοθετημένο πάρκο σκύλων: Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο, που θα αποτελέσει τον πρώτο οριοθετημένο χώρο για σκύλους στην πόλη.

Υπαίθριο καθιστικό: Η οργάνωση ενός υπαίθριου καθιστικού με φυσικό υλικό (ξύλο) το οποίο θα χρησιμοποιείται ως χώρος στάσης από τις νεαρότερες ηλικίες θεωρείται πως θα αναβαθμίσει ποιοτικά την περιοχή του πάρκου και θα αυξήσει τον αριθμό των χρηστών του χώρου.

Μικρό αναψυκτήριο με υπαίθριο χώρο: Ένας μικρός χώρος αναψυκτηρίου μέσα σε πράσινο.

Υπαίθριο αμφιθέατρο: Η χωροθέτηση της χρήσης αυτής έχει κριθεί ότι ενισχύει τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Συνδέσεις:

-Επί της οδού Μολοσσών προτείνεται: η κατεδάφιση του υφιστάμενου πέτρινου τοίχου και η κατασκευή περίφραξης στη θέση του με διαπλάτυνση της υφιστάμενης εισόδου, καθώς αυτή είναι περιορισμένη και μοναδική και αποκόπτει λειτουργικά το πάρκο από τη γειτονική περιοχή των Λακκωμάτων.

-Αποκατάσταση της σύνδεσης του πάρκου με την άνω περιοχή, δηλαδή το χώρο μπροστά από το κτίριο της Φιλαρμονικής και του χορευτικού με σκάλα η οποία θα συνδέει αποτελεσματικά τα δύο τμήματα.

Στο πάρκο Κουραμπά, προβλέπονται τα εξής:

-Διαπλάτυνση της εισόδου της παιδικής χαράς

-Συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων

-Δημιουργία χώρου καθιστικού στο δυτικό κομμάτι που γειτνιάζει με τη λεωφόρο Δωδώνης

Το έργο με τίτλο «Βελτίωση ανακατασκευή αγροτικού οδικού δικτύου», συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από το πρόγραμμα Φιλόδημος (868.000 ευρώ) και από ίδιους πόρους (312.000 ευρώ).

Πρόκειται ουσιαστικά για την αναβάθμιση της οδοποιίας σε περιοχές και στις 4 περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες των Ιωαννίνων οι οποίες επιλέχτηκαν μετά από διαβούλευση με τα τοπικά συμβούλια και τις προτάσεις που κατέθεσαν.

Α.Θ.