Tue06022020

Last update12:05:09 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Γιώργος Παππάς: Απαξιωτική για το θεσμό η κριτική στο ΤΕΕ/ΤΗ

  • PDF

giwrgos-pappasΔύο εβδομάδες πριν τις εκλογές για τα νέα όργανα διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κεντρικά και περιφερειακά, η μάχη για τη νίκη ανάβει για τα καλά σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ των παρατάξεων που εκπροσωπούν τις πολιτικές δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γιώργου Παππά, εκ μέρους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ Ηπείρου, «Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών Ηπείρου Λευκάδας» που για πρώτη φορά με τόσο έντονο τρόπο επιτέθηκε χωρίς να κατονομάσει στην παράταξη της ΝΔ, «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί ΔΚΜ», με αφορμή τα όσα λέγονται από μέλη της τελευταίας, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για την απερχόμενη διοίκηση και την αποτελεσματικότητά της κατά την προηγούμενη τριετία.

Στις 3 Νοεμβρίου οι μηχανικοί από τους Νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας και Πρέβεζας προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ και θα στηθούν 3 κάλπες στα Γιάννενα και από μία στους άλλους Νομούς. Εγγεγραμμένα μέλη στο ΤΕΕ Ηπείρου είναι 2800, ωστόσο στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 1300, κάτι που όπως τόνισε σήμερα ο κ. Παππάς δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αποχή το υπόλοιπο αλλά απαιτείται επικαιροποίηση των μητρών, διαδικασία που έχει ξεκινήσει και που θα έχει αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές του ΤΕΕ.

Ο κ. Παππάς μιλώντας ως πρόεδρος κάλεσε τους συναδέλφους του να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να βγει το ΤΕΕ πιο δυνατό.

Στη συνέχεια και παρ' ότι όπως είπε στην αρχή, δεν είχε σκοπό να μιλήσει παραταξιακά, απάντησε επιτιθέμενος στην παράταξη της ΔΚΜ και στον επικεφαλής της Γιάννη Τσίγκρο, χωρίς να κατονομάσει κανέναν τους, για δηλώσεις και λόγια που έχουν ακουστεί αυτό το διάστημα όσον αφορά τη λειτουργία του ΤΕΕ Ηπείρου κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια. Με τον τρόπο που ασκείται κριτική στην απερχόμενη διοίκηση απαξιώνεται ο θεσμικός ρόλος του ΤΕΕ υποστήριξε ο κ. Παππάς και τόνισε πως επειδή στο ΤΕΕ ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος δεν είναι όργανα, την διοίκηση ασκεί η Διοικούσα Επιτροπή και άρα και τα μέλη της αντιπολίτευσης που σήμερα ασκούν κριτική... επομένως είναι σα να ακυρώνουν και τους εαυτούς τους.

Ακολούθως, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις του ΤΕΕ αυτά τα χρόνια, με κύρια την συνεργασία του στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών για την ανέγερση του γεφυριού της Πλάκας. Σε ό,τι αφορά τον θεσμικό του ρόλο αυτόν καθ' αυτόν ο κ. Παππάς τόνισε πως στη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου της κυβέρνησης για την Ήπειρο το 2017, ουσιαστικά εξαντλήθηκε... με την κατάθεση προτάσεων επί όλων των θεμάτων τεχνικού ενδιαφέροντος.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Παππάς, αναφέρθηκε στη συμμετοχή εκπροσώπων του ΤΕΕ σε φορείς όπως είναι η ΔΕΥΑΙ, οι Επιτροπές Διαβούλευσης Δήμων και Περιφέρειας κτλ. για τις οποίες τόνισε πως το ΤΕΕ επιτελεί επάξια τον επιστημονικό του ρόλο.

«Το ΤΕΕ δεν είναι ο τεχνικός κομπάρσος οποιαδήποτε πολιτικής εφαρμόζεται κατά περίπτωση. Το ΤΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας και αυτό ισχύει μέσα από τις εκπροσωπήσεις του και στα όργανα σε διάφορους φορείς... Βοηθάει στη δουλειά οποιουδήποτε φορέα, αυτός είναι ο ρόλος του και όχι να παρίσταται ούτε να χαιρετίζει ούτε να κάνει δημόσιες σχέσεις» σημείωσε υποστηρίζοντας πως όπου συμμετέχει το ΤΕΕ κανείς δεν εξέφρασε ποτέ παράπονο για το ρόλο του.

Κλείνοντας ο κ. Παππάς ζήτησε από τους συμμετέχοντες στις εκλογές, να διατηρήσουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις – «πιστεύω στην αυτονομία των συλλογικών φορέων και των κομματικών χώρων αλλά η χρήση του φορέα μας για τα συμφέροντα οποιουδήποτε κόμματος είναι ένα κομμάτι που μόνο αρνητικά μπορεί να επιφέρει, πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για επιστημονικούς φορείς» σημείωσε χαρακτηριστικά - αλλά επέστησε σε άπαντες την προσοχή ώστε να μη βγει από την όλη διαδικασία τραυματισμένο το ΤΕΕ. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως όταν έθεσε αυτό το θέμα στη Διοικούσα Επιτροπή, η παράταξη προφανώς της ΔΚΜ απάντησε ότι το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει ποιος και τι έκανε καλά...

Και κριτική για τη κυβέρνηση

Δύο αιχμές για τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αφέθηκαν από τη συνέντευξη τύπου του απερχόμενου προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Παππά ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου για τα νέα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ.

Από τις αιχμές που άφησε ο επικεφαλή της παράταξης που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ Ηπείρου («Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών Ηπείρου Λευκάδας») η μία αφορά το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης και η δεύτερη τα οδικά έργα Ιόνια Κακαβιά και Ε65, στα οποία αναφέρθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.

Για το ΠΔ της Λίμνης Παμβώτιδας ο κ. Παππάς εκτίμησε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπραξε το χρέος της φέρνοντας προς της νομοθέτησης του σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και είναι πλέον στο χέρι της ΝΔ να το θεσμοθετήσει ή όχι. Το που βρίσκεται σήμερα το θέμα δεν το γνωρίζει αλλά όπως τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ, σε κάθε περίπτωση υποχρέωση του ΤΕΕ είναι να διεκδικέι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανεξαρτήτως κυβέρνησης...

Σχολιάζοντας από την άλλη την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών στα Γιάννενα και τις δηλώσεις του σχετικά με τα δύο σε εκκρεμότητα έργα του Ε65 και της Ιόνιας Οδού ως την Κακαβιά, ο κ. Παππάς ερμήνευσε τις δηλώσεις του Υπουργού περί μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης ως παραπομπή των δύο έργων στις ελληνικές καλένδες και ως έργα που δεν είναι της άμεσης προτεραιότητας της κυβέρνησης.

«Το ΤΕΕ θεωρεί τα έργα ως απολύτως αναγκαία έργα και η διεκδίκηση θα γίνει χωρίς εναγκαλισμό με την εξουσία, είναι ένας επιμελητηριακός στόχος και οι παρατάξεις οφείλουν πάρουν θέση γι' αυτό» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την καθυστέρηση των δύο έργων, ο κ. Παππάς τόνισε πως το ΤΕΕ πίεσε βάζοντας τα θέματα στο τραπέζι του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου του 2017.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ΤΕΕ έχει συγκεκριμένο ρόλο, η πίεση είναι δημόσια και γίνεται μέσα από τις δημόσιες θέσεις του»... Για τον Ε65 σημείωσε πως το ΤΕΕ δεν είναι μελετητής και το αν και που θα γίνει η χάραξη στη σύνδεση με την Εγνατία, βορειότερα ή νοτιότερα, δεν είναι αντικείμενο του ΤΕΕ το οποίο εκφράζει μόνο την αναγκαιότητα της σύνδεσης με τον Ε65.