Sat05302020

Last update12:14:24 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού και ο ρόλος της Ηπείρου

  • PDF

prosfyges eidomenhΗ παραδοχή της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι η κατάσταση με το Προσφυγικό λόγω των αυξημένων ροών από τα τουρκικά παράλια είναι μη διαχειρίσιμη, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» για το Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ώρα που οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, την ώρα που ακραίες ξενοφοβικές φωνές προσπαθούν καθημερινά να «μπλοκάρουν» τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε δομές της ενδοχώρας, ακόμη και ασυνόδευτων παιδιών, η κυβέρνηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καταστρώνει σχέδιο για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και την κατανομή τους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας .

Κάπου εδώ αρχίζει και μπλέκεται, εκ των πραγμάτων και η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν προ ημερών φιλοξενεί ήδη 3.500 πρόσφυγες.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά λίγο το όριο που έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο θέμα, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα. «Ακολουθούμε δύο αρχές. Τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια και δεύτερον ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τι συμβαίνει στην Ήπειρο

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή η Ήπειρος έχει πληθυσμό 336.856 κι άρα το 1% του πληθυσμού της είναι 3.369, αριθμός πολύ κοντά σε αυτόν που φιλοξενεί ήδη.

Άραγε αυτό σημαίνει ότι η Ήπειρος δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους μετανάστες ή πρόσφυγες στα όριά της;

Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την όποια ενημέρωση έχουν οι δήμοι την ίδια ώρα που υπάρχουν φαινόμενα πλήρους παράκαμψής τους από τις ΜΚΟ που έχουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση των προσφύγων.

Είναι ήδη γνωστό άλλωστε ότι έχει αποφασιστεί από καιρό, πως στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου θα φιλοξενηθούν ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Κόνιτσας καταγγέλλει πως οι ΜΚΟ συνεχίζουν να κάνουν... πάρτι και επί ΝΔ, μιλώντας απευθείας με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων. Χωρίς καμία άλλη διαμεσολάβηση, οι ΜΚΟ τα βρίσκουν στα λεφτά με τους ξενοδόχους και την επόμενη μέρα, οι Δήμαρχοι βλέπουν να έρχονται στο Δήμο τους τα πούλμαν και να αποβιβάζουν ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Ευτυχώς μέχρι σήμερα στην Ήπειρο δεν είχαμε τα φαινόμενα που βλέπουμε σε άλλες περιοχές της χώρας, ειδικά στα βόρεια, όπου κάτοικοι χωριών στήνουν μπλόκα προκειμένου να μην κατέβουν από τα λεωφορεία οι πρόσφυγες.

Στην Ήπειρο έχουμε αποδείξει ότι κατανοούμε το πρόβλημα, τόσο αυτών των ανθρώπων όσο και της χώρας μας συνολικά, αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει άλλοθι στα χέρια της κυβέρνησης ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε άλλες περιοχές σε ότι αφορά την εγκατάσταση και την αποδοχή των προσφύγων σε αυτές.

Άλλωστε, πριν δύο μέρες πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για το Προσφυγικό και καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για το σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων σε δομές της ενδοχώρας.

Άμεσος στόχος για την αποσυμφόρηση των νησιών είναι η μεταφορά ακόμη 4.000 ατόμων με προσφυγικό προφίλ στην ενδοχώρα έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς και 10.000 επιστροφές έως το τέλος του 2020.

Αλέξανδρος Θεμελής