Tue06022020

Last update12:05:09 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αντιδράσεις από τα... αριστερά για την αναστολή

  • PDF

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

panepistimioiwanninwnΚαμία ευθύνη στις αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε αυτές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν βλέπουν οι τοπικοί βουλευτές πίσω από την αναστολή λειτουργίας των τριών τμημάτων του τοπικού μας Ανώτατου Ιδρύματος.

Μεροπή Τζούφη, Μάριος Κάτσης και Όλγα Γεροβασίλη με ανακοινώσεις τους ρίχνουν ακέραιο το βάρος της ευθύνης στην σημερινή κυβέρνηση θεωρώντας ότι επί δικής τους θητείας όλα ήταν «καλώς καμωμένα».

Καλούν μάλιστα φορείς και συναδέλφους τους σε... ξεσηκωμό ενάντια στην απόφαση της Ν. Κεραμέως.

Αντιδράσεις έχουμε όμως και από άλλους φορείς μέχρι και τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η Μ. Τζούφη

Σε... αντάρτικο καλεί τους τοπικούς φορείς, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη κατά της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την έναρξη 38 πανεπιστημιακών τμημάτων που δημιουργούνταν με πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, μέσω της συγχώνευσης Πανεπιστημίων και ΑΕΙ, ανά την επικράτεια.

Με ανακοίνωσή της η κ. Τζούφη υποστηρίζει πως «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τιμωρεί για μια ακόμη φορά τη δημόσια εκπαίδευση» μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (;).

Η κ. Τζούφη προσθέτει: «Δίχως κανένα διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία αγνοεί την ελληνική περιφέρεια και τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης, το λουκέτο στις σχολές, η περικοπές στη χρηματοδότηση και η μείωση του αριθμού εισακτέων. Οι 20.000 μαθητές που θα μείνουν εκτός, στέλνονται με τις ευχές της κας Κεραμέως και του κου Διγαλάκη στα ιδιωτικά κολλέγια».

Καταλήγοντας, καλεί όσους έδωσαν «τον αγώνα αναβάθμισης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων»... να αντιδράσουν «στις απαράδεκτες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας».

Ο Μ. Κάτσης

Από την πλευρά του ο Μάριος Κάτσης κατηγορεί την υπουργό ότι με θράσος έριξε στάχτη στα μάτια των θεσπρωτών με την απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε, λέγοντας ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει κανονικά, για να έρθει τώρα να κλείσει στην ουσία το νεοϊδρυθέν Τμήμα, λέγοντας μάλιστα ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση τα ίδρυσε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τοπικιστικά αιτήματα.

Αναρωτιέται ο βουλευτής Θεσπρωτίας:

Είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι σύμφωνες γνώμες για τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Τμήματος στην Ηγουμενίτσα οι θετικές εισηγήσεις των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του τέως ΤΕΙ Ηπείρου, που βασίστηκαν σε ακαδημαϊκά κριτήρια;

Είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι τοποθετήσεις όλων των τοπικών φορέων και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, τα οποία ζητούν να λειτουργήσει κανονικά το νεοϊδρυθέν Τμήμα όπως προβλέπει ο Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ;

Ή μήπως είναι μικροπολιτική σκοπιμότητα το πάγιο αίτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας να μην εξαιρεθεί από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

Στη συνέχεια μιλά για πολιτική αλητεία της Νέας Δημοκρατίας, αφού με το «Σχέδιο Αθηνά» έκλεισε δυο Τμήματα του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, στη συνέχεια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται με πρωτοφανή ένταση για το μέλλον του Τμήματος που είχε απομείνει, κατόπιν τον Αύγουστο του 2018 να καταψηφίζει στη Βουλή την ίδρυση του νέου Τμήματος και πλέον να έρχεται ως κυβέρνηση ουσιαστικά να καταργεί το Τμήμα, αφήνοντας τη Θεσπρωτία για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια χωρίς ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει εξ αρχής την πολιτική απόφαση για το μέλλον του Τμήματος, αγνοώντας επιδεικτικά τους πάντες, τοπική κοινωνία, φορείς, αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και τα ακαδημαϊκά κριτήρια με βάση τα οποία ιδρύθηκε το Τμήμα.

Καλώ τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή κ. Βασίλη Γιόγιακα να πάρει δημόσια θέση υπέρ της λειτουργίας του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα.

Καλώ όλους τους τοπικούς φορείς, την τοπική κοινωνία και της πανεπιστημιακή κοινότητα, που σύσσωμοι υποστήριξαν την ίδρυση του Τμήματος, να αντιδράσουν απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, καλώ την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη σημερινή της απόφαση και να προχωρήσει στην άμεση λειτουργία του Τμήματος», καταλήγει.

Η Όλ. Γεροβασίλη

Με μία σκληρή δήλωση τοποθετήθηκε και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη:

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας μας στηρίξαμε τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνδέσαμε την έρευνα και την εκπαίδευση με την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο, στην κατεύθυνση ενός νέου, σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ιδρύθηκαν με το νόμο 4559/Α' 142/3-8-2018 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι Σχολές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονίας, και Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας.

Από τη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης, η ΝΔ υπονομεύει με κάθε τρόπο την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καταργεί τα Διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ, τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης, μειώνει τον αριθμό των εισακτέων. Φτάνει να καταργήσει Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες είχαν προκύψει από τις προτάσεις των ίδιων των ΑΕΙ και των τοπικών κοινωνιών.

Και ότι δεν μπορεί να καταστρέψει ότι έγινε με κόπους και θυσίες τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, προχωρεί στη συστηματική υπονόμευσή του.

Το Υπουργείο προτιμά να κλείνει τις πόρτες των δημόσιων Πανεπιστημίων, ενώ ανοίγει αυτές των ιδιωτικών κολλεγίων μέσω της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας. Τελικά, εκεί στόχευε η μισαλλόδοξη προεκλογική ρητορική της ΝΔ και η εσπευσμένη μετεκλογική κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου.

Οι πολίτες της Άρτας κρίνουν και συγκρίνουν.

Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας

Για φυσιολογική εξέλιξη στην πορεία ιδωτικοποίησης των ΑΕΙ κάνει λόγο η "Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμου Ηγουμενίτσας.

«Το είχαμε επισημάνει επανειλημμένα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Δεν χαιρόμαστε που επαληθευόμαστε για μια ακόμα φορά. Αλλά όπως είχαμε τονίσει η τύχη του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, και όχι μόνον αυτού, ήταν προδιαγεγραμμένη από τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., και των Ελληνικές κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν κατά εντολή του ΣΕΒ. Ενάντια σε αυτές πρέπει να είναι και ο αγώνας», τονίζει σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Δώρης Δήμας.

Kαι ο Τσίπρας...

Έντονη ήταν η αντίδραση στην ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας για την κατάργηση των 38 τμημάτων ΑΕΙ «που έστησε η δική μας κυβέρνηση σε μια προοπτική αναδιαμόρφωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αύξησης του αριθμού παιδιών που θα λαμβάνουν ανώτατη εκπαίδευση», και του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «εκδικητική πράξη απέναντι στη νέα γενιά και το μέλλον του τόπου» και είπε ότι «εντάσσεται σε μια στρατηγική να ανοίξουν τον δρόμο στα κολέγια, στην ιδιωτική εκπαίδευση».

«Κάθε ανώτατη σχολή που κλείνει, είναι ευκαιρία στις αντίστοιχες θέσεις της για σπουδές, να τις καταλάβουν ιδιωτικά κολέγια αμφιβόλου ποιότητας σπουδών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε δε, ότι αυτή είναι η ουσία της ιδεολογικής διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ για την εκπαίδευση: «Θέλουν να δώσουν έδαφος στα ιδιωτικά κολέγια και ταυτόχρονα θέλουν να μειώσουν τις δαπάνες του Προϋπολογισμού για την παιδεία» είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό αφορά και τα τμήματα ΑΕΙ που επρόκειτο να ανοίξουν στην Άμφισσα, τα Ψαχνά, τη Λαμία.