Thu08132020

Last update02:26:51 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αντιδράσεις, κατόπιν εορτής, για το ΤΕΙ

  • PDF

ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

tei hgoumenitsasΟργισμένη είναι η αντίδραση του Δήμου Ηγουμενίτσας στην απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη μη λειτουργία του τμήματος Διερμηνείας και Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε ανακοίνωσή του μιλά για «Αλή Πασάδες» και «Πηλιογούσηδες» και δε μένει στα πυρά μόνο απέναντι στη διοίκηση του τοπικού ΑΕΙ αλλά στρέφεται και έντονα κατά της κυβέρνησης, γεγονός με ενδιαφέρον μιας και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ανήκει στο χώρο της ΝΔ. Οι τελευταίες συγκρούσεις ωστόσο, γύρω από την ΠΕΔ Ηπείρου, ίσως είναι και ένας επιπλέον λόγος που εξηγεί την οργή του Δημάρχου Γιάννη Λώλου...

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ωστόσο βάζει όπως κι άλλοι φορείς της περιοχής αλλά και οι εκλεγμένοι βουλευτές του έρχονται κάπως ετεροχρονισμένα να εκφράσουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια έμεναν στο ρόλο του παρατηρητή.

Ειδικά τα τελευταία δυο όπου ήταν ξεκάθαρο προς τα πού πήγαινε η δουλειά αλλά κανείς δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ηγουμενίτσας λέει τα εξής:

«Η απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου δεν ξάφνιασε κανέναν. Ήταν αναμενόμενη και στο πνεύμα της διαχρονικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για την Θεσπρωτία.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δε θέλει και δεν μπορεί να γίνει ίδρυμα της Ηπείρου.

Και ο Αλή-πασάς θα ήταν περισσότερο δίκαιος και αντικειμενικός, οι δε Πηλιογούσηδες δεν τελειώνουν ποτέ.

Δεν ασχολούμαστε πλέον μαζί τους και δε ζητάμε τη στήριξή τους. Δε μας θεωρούν δικό τους κομμάτι και μας περιφρονούν. Τους επιστρέφουμε την οργή και τον θυμό μας.

Η ευθύνη πλέον ανήκει στην Κυβέρνηση. Μας κατήργησαν από τον ακαδημαϊκό χάρτη, θέλουν να μας καταργήσουν και ως διοικητική Περιφέρεια; Ας μας το πουν. Θεωρούν την ακριτική Θεσπρωτία βάρος για το μέλλον της χώρας;

Εδώ είμαστε και περιμένουμε. Ας αποφασίσουν».

Ο εμπορικός Σύλλογος

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας στην οποία αναφέρει ότι:

• συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, δηλαδή, στην επαναφορά του αρχικού πτυχίου αποφοίτησης – τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου – στη δυνατότητα να συνεχίσουν σε τμήμα ΑΕΙ, να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του τμήματος με την πρόσληψη καθηγητών και την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών όλων των ετών, να γίνουν εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων

• προσθέτει την αναγκαιότητα της δωρεάν σίτισης και στέγασης με κρατική δαπάνη

• καταγγέλλει την πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αναστέλλει την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει όχι μόνο τυπικά, αλλά ουσιαστικά, με τη διάθεση όλων των αναγκαίων πόρων και την εξασφάλιση ενός τίτλου σπουδών με προοπτική για τους φοιτητές

• υπενθυμίζει, πως κόντρα στις τότε διαπιστώσεις, είχε προβλέψει από το 2013 με σειρά ανακοινώσεων, ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις με την κατάργηση τμημάτων – και οι χλιαρές αντιδράσεις των τοπικών θεσμικών οργάνων – θα οδηγήσουν στο οριστικό κλείσιμο του Τμήματος της Ηγουμενίτσας.

Τέλος, η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου – 26/11/2019 – που βάζει ταφόπλακα στο τμήμα της Ηγουμενίτσας, αποδεικνύει αυτά που κατήγγειλε τα προηγούμενα χρόνια ο Σύλλογος, πως δηλαδή, το σχέδιο «Αθηνά» και η μετατροπή της Παιδείας σε επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει τα πιο «αδύναμα» τμήματα σε λουκέτο.

Ερώτηση από Γιόγιακα και Κεφάλα

Τέλος, για τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας με σκοπό τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, μετά την κατάργηση του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας ερωτούν την κα Κεραμέως ο Βασίλης Γιόγιακας και η Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα. Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν ότι στην απόφασή της για μη συνέχιση της λειτουργίας του νέου Τμήματος στην Ηγουμενίτσα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προτείνει είτε τη μετεγγραφή όλων των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου σε συναφή Τμήματα άλλων ΑΕΙ της χώρας, είτε τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης στην Ηγουμενίτσα μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του. Κατά συνέπεια ερωτούν την Υπουργό Παιδείας αν προτίθεται να υιοθετήσει κάποια από αυτές τις δύο εναλλακτικές λύσεις. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα»

Στην υπ. αριθμ. 1077/26-11-2019 Συνεδρία της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συζήτησε το θέμα της αναστολής λειτουργίας των νέων Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είχαν ψηφιστεί με νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης. Αναφορικά με το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα «με βάση μόνο ακαδημαϊκά κριτήρια» ότι για μια σειρά λόγους δε μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και επομένως δε θα υποβληθεί σχετική Μελέτη Σκοπιμότητας για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

Στο κείμενο της Απόφασης αναφέρεται ότι «η Σύγκλητος θεωρεί ως μέγιστη ευθύνη τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο λειτουργεί υπό τη σκέπη του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, με βάση πρόγραμμα σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης». Ως προς το περιεχόμενο μιας ρύθμισης προτείνονται από τη Σύγκλητο δύο εναλλακτικές επιλογές, είτε η μετεγγραφή όλων των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου σε συναφή Τμήματα άλλων ΑΕΙ της χώρας, είτε τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης και Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του, με τη συγκρότηση προσωρινής Γενικής Συνέλευσης, υπό την ευθύνη της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κα Υπουργός:

Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει κάποια από τις προτεινόμενες στην Απόφαση της υπ. αριθμ. 1077/26-11-2019 Συνεδρίας της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λύσεις, ώστε να δρομολογηθεί η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα που λειτουργεί υπό το καταργηθέν Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.