Tue07142020

Last update11:07:21 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού κατά Πρυτανείας με αναφορές στο άσυλο..

  • PDF

panepisthmio ioanninaΠροσπάθεια φίμωσης και απαγόρευσης έκφρασής του στο ανώτατο συλλογικό Όργανο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη Σύγκλητο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα γεγονότα και περιστατικά που συνέβησαν κατά το τελευταίο διάστημα. Ο Σύλλογος καταγγέλλει ουσιαστικά πως η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν παίρνει θέση για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που τίθενται για το ίδιο το Πανεπιστήμιο και για το προσωπικό.

Λέει συγκεκριμένα ο Σύλλογος πως η Σύγκλητος ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο είναι τεράστια, δεν τα συζητά και γίνεται, χωρίς καν ψηφοφορία, «εντολοδόχος των εκάστοτε κυβερνήσεων και των πολιτικών τους για τη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου».

Όπως τονίζεται συγκεκριμένα, με αναφορά στην τελευταία Σύγκλητο (12/12/2019), επιχειρήθηκε να απαγορευθεί στο Σύλλογο να τοποθετηθεί μέσω της προέδρου του για τα σοβαρότατα ζητήματα που απασχολούν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους εργαζόμενους σε αυτό και όπως καταγγέλλεται «για μια ακόμη φορά Αντιπρύτανης μας εμπόδισε να τοποθετηθούμε και με υποτιμητικές και αλαζονικές εκφράσεις (παρόμοιες έχουν και στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για συναδέλφισσες/ους μας) που μας θίγουν σαν εργαζόμενους, προσπάθησε να φιμώσει το Σύλλογό μας, τη μοναδική φωνή που αντιστέκεται και αγωνίζεται στη Σύγκλητο, εκτός από τους φοιτητές».

Ο Σύλλογος αναφέρει πως χωρίς καμία συζήτηση, πέραν της δικής του παρέμβασης, με μια απλή ανάγνωση, πέρασε ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Ερευνών και μέσα σε αυτόν τα 2.050.000 ευρώ για επιπλέον αμοιβές (μελών ΔΕΠ, Διοικητικών Υπαλλήλων κτλ και προφανώς όχι όλων, αλλά ελαχίστων), την ίδια στιγμή που τα τελευταία μνημονιακά χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν χάσει πάνω από 30% του εισοδήματός τους. «Χωρίς καμία συζήτηση έγινε αποδεκτή επί της ουσίας η πρόθεση της Κυβέρνησης το 20% των χρηματοδοτήσεων των Ιδρυμάτων να δίνεται μετά από αξιολόγηση, αποποιούμενη της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους να στηρίζει τα Δημόσια Πανεπιστήμια» όπως σημειώνεται.

Καμία συζήτηση δεν έγινε και δεν γίνεται για την υποστελέχωση των Υπηρεσιών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, για τα θέματα που ανελλιπώς βάζει ο Σύλλογος των εργαζομένων σε κάθε Σύγκλητο, καμία συζήτηση για τους συμβασιούχους που δουλεύουν σε άθλιο καθεστώς ανασφάλειας χρόνια τώρα, εξυπηρετώντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Με την ίδια ευκολία όμως που συμφώνησαν με την προηγούμενη Κυβέρνηση να ανοίξουν καινούργια τμήματα, με την ίδια ευκολία συμφωνούν με την τωρινή να κλείσουν. Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, η ίδια η κοινωνία, που στενάζει από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν υπάρχουν στο κάδρο» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η έρευνα

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού τέλος, θίγει στην ανακοίνωσή του το θέμα των ΠΕΚ (ερευνητικά κέντρα ΝΠΙΔ), «η πεμπτουσία της επιχειρηματικοποίησης και μαζί με τα ΣΔΙΤ, της ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων και το μοίρασμά τους» όπως σημειώνει ο Σύλλογος. «Ωστόσο, διεκδικούν και δημόσιο χρήμα γι' αυτά από τους μειωμένους κατά 40% προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων και «κλέβουν» δύο (2) οργανικές θέσεις από τις ελάχιστες που υπάρχουν για τις τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Και στο θέμα αυτό "απαγορεύεται δια ροπάλου" να τοποθετηθεί κάποιος ενάντια τους. Εκεί η ελευθερία του λόγου δεν υφίσταται. Μαζί με την κατάργηση του ασύλου από την Κυβέρνηση, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατήργησαν και την ελευθερία του λόγου, με την ανοχή των μελών της Συγκλήτου, οι οποίοι δεν αντέδρασαν στην απαράδεκτη επίθεση και προσπάθεια φίμωσης του Συλλόγου μας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Εάν θεωρείται «κανονικότητα» να καταργείται η ελευθερία του λόγου μέσα στα Πανεπιστήμια και κανένας να μην αντιδράει, τότε αλίμονο σε όλη την κοινωνία για το σκοτάδι που την περιμένει» τονίζεται και καταλήγοντας ο Σύλλογος σημειώνει: «Εμείς δηλώνουμε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν φοβόμαστε και δεν θα μας φιμώσει κανένας. Εκλεχθήκαμε για να υπερασπίζουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές. Έχουμε θέσεις και λόγο για κάθε θέμα που συζητιέται πολλώ δε μάλλον για τα νομοσχέδια που διαλύουν με εντολές ΣΕΒ-ΕΕ-ΟΟΣΑ το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και που θύματα θα είμαστε εμείς, τα παιδιά μας, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το καθήκον μας και έτσι θα συνεχίσουμε».