Sat02292020

Last update02:09:12 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Προβληματίζει το κόστος της επένδυσης

  • PDF

«ΣΥΝΝΕΦΑ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

gala-tyrokomeioΠροβληματισμός επικρατεί στις τάξεις του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων σχετικά με την πρόθεση που υπάρχει για τη δημιουργία μιας νέας συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας.

Το κόστος για την ολοκλήρωση του σχεδίου που έχει εκπονηθεί εδώ και καιρό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο παρά το γεγονός πως το 50% περίπου της επένδυσης είναι επιδοτούμενο.

Τα σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ που υπολείπονται όμως κάνουν τον ΓΑΣ Ιωαννίνων πολύ προσεκτικό καθότι ένα δάνειο τέτοιου ύψους δεν μπορεί να παρθεί ελαφρά τη καρδία.

Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουν προκύψει προβληματισμοί που σίγουρα θα πάνε πίσω την όλη προσπάθεια, μιας και ο ΓΑΣ θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο σίγουρος για την επένδυσή του πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε δεσμευτική κίνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται μια νέα μελέτη που θα δείξει στα μέλη του ΓΑΣ αν το εγχείρημα αυτό έχει σε τι βαθμό οικονομικά οφέλη τέτοια που θα του επιτρέψουν όχι μόνο να αποπληρώσει τον απαραίτητο δανεισμό αλλά να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι στις υπάρχουσες γαλακτοβιομηχανίες.

Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό, τα σχέδια μπαίνουν στον πάγο.

Η επιδότηση

Θυμίζουμε ότι μεταξύ των 503 αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 («Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεωργικό προϊόν)»), υπήρχαν και τρεις αιτήσεις για επενδύσεις από το Νομό Ιωαννίνων.

Η μία αφορούσε ιδιωτική επιχείρηση, η δεύτερη τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος» και η Τρίτη την πρόταση του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Ένωση», για τη δημιουργία πρότυπης γαλακτοβιομηχανίας.

Όπως είπαμε είναι μια δουλειά την οποία σχεδιάζει εδώ και αρκετούς μήνες ο ΓΑΣ Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα δημιουργήθηκε πριν από καιρό μια ομάδα παραγωγών με 40 – 50 μέλη από την περιοχή του Κατσικά και όχι μόνο, οι οποίοι παράγουν βιολογικό γάλα πρόβειο και γίδινο, και στόχος της καινοτόμου βιομηχανίας θα είναι η παραγωγή βιολογικής φέτας και βιολογικών σκληρών τυριών.

Η πρόταση είχε κατατεθεί στο μέτρο της Δράσης 4.2.1 «Μεταποίηση, Εμπορία ή και Ανάπτυξη Γεωργικών Προϊόντων» από την πρώτη στιγμή της προκήρυξής του και τελικά εντάχτηκε με επιτυχία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΑΣ Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, έχει βρεθεί η έκταση μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή για την ανέγερση της μονάδας.

Έχει βρεθεί και το όνομα της εταιρείας το οποία θα είναι «Συνεταιριστική Ηπειρωτική Βιομηχανία Γάλακτος» (ΣΗΒΙΓΑΛ) ενώ το κόστος της συνολικής επένδυσης είναι 4.883.838,75 ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια ενίσχυση είναι 2.441.919,38 € – το 50%.

Ένα ποσό από τον υπόλοιπο απαιτούμενο προϋπολογισμό θα καλυφθεί με δάνειο και ένα άλλο από την ίδια συμμετοχή των μετόχων του εταιρικού σχήματος. Το νεοσυσταθέν Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μια λύση για τη χρηματοδότηση ενός μέρους των χρημάτων που απαιτούνται ακόμα για να προχωρήσει η επένδυση, ωστόσο 2,5 εκ. ευρώ είναι ένα άνοιγμα που θέλει πολύ μεγάλη προσοχή προκείμενου να είναι διαχειρίσιμο και να μη θέσει σε κίνδυνο τις δράσεις του Συνεταιρισμού.

Σχετικά άρθρα