Tue07232019

Last update01:29:10 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Υποβαθμίζεται και καταρρέει....

  • PDF

Στήριξη απ 'την κοινωνία και τους φορείς για το νοσοκομείο Πρέβεζας

nosokomeio prevezasΤο Νοσοκομείο Πρέβεζας το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του Νομού ( δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) βρίσκεται ένα βήμα πριν τη λειτουργική κατάρρευση. Στην ουσία καρκινοβατεί χωρίς πόρους για βασικές λειτουργικές δαπάνες, με τραγικές ελλείψεις υλικών, με τεράστια κενά σε προσωπικό, με δραστικές περικοπές στο πρόγραμμα εφημεριών που υποβαθμίζουν την ποιότητα της περίθαλψης και υποχρεώνουν τους γιατρούς σε απλήρωτη εργασία.

Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας και σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, με αφορμή την δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν, δήλωσαν την ετοιμότητά τους να διεκδικήσουν με κινητοποιήσεις το αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμα στην περίθαλψη αλλά και ζήτησαν την στήριξη των βουλευτών των αιρετών, των φορέων, του ιατρικού συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνέντευξη τύπου ο οι γιατροί κ. Κανέλλος πρόεδρος της επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Πρέβεζας, η κ. Σούρδη εκπρόσωπος των γιατρών στη διοίκηση του νοσοκομείου και μέλος της τριμελούς συνδικαλιστικής επιτροπής , ο κ. Πανταζής μέλος της τριμελούς συνδικαλιστικής επιτροπής και του επιστημονικού συμβουλίου αλλά και ο κ. Βουγέλης εκπρόσωπος μη ιατρικού προσωπικού και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου περιέγραψαν την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Στις τοποθετήσεις τους έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι το σύστημα υγείας καταρρέει, τα νοσοκομείο βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας των τρομακτικών ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και αναλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κανέλλο σκοπός της παρέμβασης δεν είναι η κινδυνολογία αφού πρόκειται για γεγονότα που ισχύουν στο νοσοκομείο και επεσήμανε ότι στόχος της παρέμβασης είναι να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί η κοινωνία και οι φορείς για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

Οι ελλείψεις τραγικές και οι γιατροί στην κυριολεξία «επαιτούν» εξεταστικά γάντια μιας χρήσης, ξύλινα γλωσσοπίεστρα ή και απλό χαρτί και συνταγολόγια για να γράψουν μια συνταγή. Σ' όλα αυτά προστίθεται και το έγγραφο της διοίκησης που έλεγε ότι υπάρχει έλλειψη οξυγόνου, επομένως πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση λες και χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο για οξυγονοκολλήσεις!!!

«Δεν σαρκάζουμε, ούτε σατιρίζουμε την κατάσταση» είπε ο κ. Κανέλλος «απλά με αίσθημα πικρίας προσπαθούμε να περιγράψουμε την τραγικότητα της»

Ακόμα η ορθοπεδική κλινική αδυνατεί να λειτουργήσει και να αντιμετωπίσει περιστατικά που χρειάζονται χειρουργείο λόγω έλλειψης υλικών. Το ίδιο δεν ισχύει κατ' αναλογία και για όλες τις κλινικές και τα τμήματα.

Ο αναλυτής αερίων αίματος μηχάνημα ζωής για το τμήμα επειγόντων περιστατικών δεν λειτουργεί πάντοτε, στοιχειώδεις μικροβιολογικές εξετάσεις δεν εκτελούνται λόγω έλλειψης αντιδραστήρων, δεν υπάρχει εγκεφαλογφράφος, σπιρόμετρο αλλά και άλλος εξοπλισμός ενώ ο υπερηχοκαρδιογράφος ήδη παρουσιάζει «μουσειακό ενδιαφέρον»

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε ο κ. Κανέλλος και άλλα περισσότερα γίνεται κατανοητό ότι η εν γένει λειτουργία του νοσοκομείου και η εφημέρευση του δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια ούτε για τους ασθενείς ούτε για τους γιατρούς. Ο ίδιος δε, αναρωτήθηκε αν αυτά δεν προοιωνίζουν το κλείσιμο του νοσοκομείου...τότε τι υποδηλώνουν»

Την ανησυχία της για το κλείσιμο του νοσοκομείου ή κάποιων κλινικών εξέφρασε και η κ. Σούρδη η οποία σημείωσε ότι άλλες τοπικές κοινωνίες αντέδρασαν ακόμη και όταν ακουστήκανε φήμες για το κλείσιμο του νοσοκομείου τους. Η ίδια τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι φήμες που τους κάνουν δύσπιστούς αλλά και το ότι στη γειτονική Λευκάδα προχωρά η ανέγερση νέου νοσοκομείου μέσω του ΕΣΠΑ, κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την αναβάθμιση του νοσοκομείου Φιλιατών ενώ για την Πρέβεζα δεν υπάρχει καμία κινητικότητα οσόν αφορά την ανέγερση του νέου νοσοκομείου.

«Τίτλοι τέλος» για την καρδιολογική κλινική ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο κ. Πανταζης , σημειώνοντας ότι οι πιστώσεις που υπάρχουν επαρκούν για τις επόμενες είκοσι μέρες

Υπάρχουν μόνο τρεις γιατροί για να καλύψουν την καρδιολογική κλινική, με αποτέλεσμα να καταπατούνται συστηματικά τα εργασιακά δικαιώματα, να εξαντλούνται οι αντοχές του προσωπικού , να μην καλύπτονται αρκετές βάρδιες και να διαμορφώνεται μια μια επικίνδυνη κατάσταση για τους ασθενείς.

Αμέσως μετά ο κ. Βουγέλης παρέθεσε τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν γενικότερα την υγεία στην Ελλάδα και που έχουν άμεση σχέση και με την Πρέβεζα και τόνισε ότι από το 2009 μέχρι το 2012 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχει μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 40%.

Ο ίδιος αναφερόμενους στους πόρους του νοσοκομείου είπε ότι αυτοί είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΠΥ, δύο χρηματοδοτικές πηγές που έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. «Λουκέτο» θα είναι το επόμενο στάδιο είπε ο κ. Βουγέλης και κάλεσε την τοπική κοινωνία να ενεργοποιηθεί για τη «σωτηρία» του νοσοκομείου και να παλέψει για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Στη συνέντευξη τύπου οι γιατροί μίλησαν για τα αδιέξοδα που οι υπεύθυνοι προσπαθούν εντέχνως να τα μεταθέσουν στο επιστημονικό συμβούλιο φέροντας ως παράδειγμα τα κέντρα υγείας και τις προτάσεις που τους ζητούν να καταθέσουνε για κλείσουνε ή να συστεγαστούν κάποια από αυτά.. Πάνω σ' αυτό ο κ. Κανέλλος σημείωσε ότι για τα Κέντρα υγείας υπήρξε αδιαφορία για τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση τους. Υπογράμμισε ότι «Αυτοί να έρθουν και να βάλουν λουκέτα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους» και τόνισε ότι το επιστημονικό συμβούλιο, οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δεν πρόκειται να γίνουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις ούτε συνεργοί ούτε συνοδοιπόροι με την τη σιωπή τους. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν αυτά τα αδιέξοδα οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν ας παραιτηθούν»

Τις κινητοποιήσεις των γιατρών της Πρέβεζας που το τελευταίο διάστημα υπολειτουργεί σε βάρος τόσο του υφιστάμενου προσωπικού όσο και των ασθενών, αν και η συμμετοχή δεν εργαζομένων δεν ήταν η αναμενόμενη, καλύπτει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Ηπείρου και σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι «απαιτούμε ασφαλή. πλήρη προγράμματα εφημερίας και πληρωμών των δεδουλευμένων»

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Πρέβεζας είναι δραματική και οι υπηρεσίες του καλύπτονται χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το κρατήσουν σε λειτουργία. εργαζόμενοι που όπως τόνισαν δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση το κλείσιμο του.

Σχετικά άρθρα