Tue07232019

Last update01:29:10 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Προσωρινή αναστολή στη λειτουργία του εργοστασίου που παρήγαγε τον μολυσμένο σολομό

  • PDF

Εν αναμονή των ανακοινώσεων από τον ΕΦΕΤ

solomosΕν αναμονή των ανακοινώσεων από τον ΕΦΕΤ βρίσκονται οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας που έχει αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του μετά την ανίχνευση σαλμονέλας σε καπνιστό σολομό αλλά και μετά τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης με χρήση δεσμευμένων από τον ΕΦΕΤ πρώτων υλών.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι περαιτέρω έλεγχοι από ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ηπείρου και προχώρησαν στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι η λήψη του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης έγινε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, κατά τους γενόμενους ελέγχους διαπιστώθηκε η μη τήρηση από την επιχείρηση των οριζομένων από τον ΕΦΕΤ ενεργειών. Ειδικότερα, από τον ΕΦΕΤ επισημαίνεται η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης με χρήση δεσμευμένων από τον ΕΦΕΤ πρώτων υλών και ενώ αναμένονταν σχετικά εργαστηριακά αποτελέσματα. Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις ολλανδικές αρχές, ενημερώνοντας σχετικά για το θέμα. Επίσης, ο ΕΦΕΤ, ως σημείο επαφής της χώρας με το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΙΝΓΟΑΝ) ενημερώνεται για τις τρέχουσες εξελίξεις και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές. Για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη επί της υπόθεσης, ο ΕΦΕΤ θα ενημερώσει εκ νέου το καταναλωτικό κοινό.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας σε δηλώσεις του επισήμανε : «Πρέπει να γίνει κατανοητό από τις επιχειρήσεις Τροφίμων ότι αποτελεί υποχρέωσή τους η συμμόρφωση με τις υποδείξεις του ΕΦΕΤ, ιδιαίτερα όταν γίνονται για την προστασία της δημόσια ς υγείας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά τη δέσμευση των πρώτων υλών, έγινε χρήση τους στη μονάδα του εργοστασίου, γι' αυτό οι υπηρεσίες μας προχώρησαν άμεσα στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας του.

Το μήνυμα σε κάθε επιχείρηση είναι σαφές: Οι ενέργειες μας θα είναι άμεσες όποτε διακυβεύεται η δημόσια υγεία και δεν θα ανεχθούμε συμπεριφορές που θέτουν το επιχειρηματικό κέρδος πάνω από την ισχύουσα νομοθεσία. Αντίθετα, Θα συνεισφέρουμε με το επιστημονικό προσωπικό του ΕΦΕΤ στην προαγωγή της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Ο χρόνος που το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό εξαρτάται από το χρόνο που θα κάνει ο ΕΦΕΤ και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, να εκδώσουν το πόρισμά τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Ολλανδίας έχουν ήδη αποφανθεί και έχουν δώσει την έγκρισή τους για να συνεχίσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο

ΠΑΜΕ: Καταργούνται τα εργασιακά δικαιώματα

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την τοπική επιτροπή του ΠΑΜΕ το διατροφικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στην πόλη της Πρέβεζας με παγκόσμιες όμως προεκτάσεις, αναδεικνύει ότι όσο κυριαρχούν ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους και η ελεύθερη αγορά, το πρόβλημα της διατροφής όλο και θα επιδεινώνεται.

Σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για πρακτικές και τρόπους που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, ωράρια, μισθούς, θα αντιτίθενται σε κανόνες υγιεινής, ασφάλειας για τους εργαζόμενους σημειώνοντας τι οι εργαζόμενοι δουλεύουν παράνομα με μισθούς της ΕΓΣΣΕ και όχι της οικείας κλαδικής σύμβασης της Ομοσπονδίας Τροφίμων-Γάλακτος-Ποτών. Τα μέλη του ΠΑΜΕ αναφέρουν ακόμη ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και αμείβονται με ψίχουλα (400 ευρώ και κάτι για τους νεοπροσλαμβανόμενους κάτω των 25 χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά) και τονίζουν ότι οι συμβάσεις που υπογράφουν είναι μηνιαίες, διμηνιαίες κλπ για να μπορούν όπως υποστηρίζουν να εκβιάζονται οι εργαζόμενοι με αυτό τον τρόπο.

Τέλος το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι εκτός των άλλων απαγορεύεται παράνομα και ο συνδικαλισμός και καταγγείλει ότι στην απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου απαγορεύθηκε η παρουσία και η ενημέρωση των εργαζομένων από μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου.

Σχετικά άρθρα