Fri07192019

Last update10:30:28 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Επίσκεψη Κ. Τζαβάρα σε αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας

  • PDF

«Θερμή» υποδοχή από μαθητές και εργαζόμενους

tzavaras prevezaΚάθε άλλο παρά ένθερμη ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν στον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας ,Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Τζαβάρα περίπου 300 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της Πρέβεζας.

Τα παιδιά νωρίς το πρωί της Παρασκευή συγκεντρώθηκαν στο πάρκο του πυροβολικού και από εκεί, αφού πραγματοποίησαν πορεία στην Λεωφόρο Ειρήνης συνοδεία αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ κατέληξαν στην ΛΓ' Εφορεία Αρχαιοτήτων, τόπο της προγραμματισμένης συνάντησης του κ. Τζαβάρα με τις αρχές της πόλης.

Τα παιδιά φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης ζήτησαν να έχουν συνάντηση με τον κ. Τζαβάρα ο οποίος τελικά τροποποίησε το πρόγραμμα του και δεν έφτασε στον χώρο της συνάντησης.

Η παρουσία των μαθητών ήταν ειρηνική και τα ίδια τα παιδιά περιφρούρησαν την πορεία και την συγκέντρωση τους απομονώνοντας ελάχιστα άτομα τα οποία προσπάθησαν να πετάξουν λεμόνια και αυγά.

Στο υπόμνημά τους το οποίο οι μαθητές θα στείλουν στον αναπληρωτή υπουργό ζητούν δωρεάν παιδεία, καθηγητές και βιβλία από την αρχή της χρονιάς, παιδεία συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας, διασφάλιση μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία, γνώσεις για όλους τους μαθητές χωρίς κοινωνικά και ταξικά κριτήρια.

«Δεν διεκδικούμε, απαιτούμε τα αυτονόητα» τόνισαν τα παιδιά τα οποία στην συνέχεια επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Πρέβεζας προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους αφού δεν κατάφεραν τελικά να συναντήσουν τον κ. Τζαβάρα.

Ο Αναπληρωτής υπουργός συνάντησε τους φορείς αρχικά στο μνημείο του Αυγούστου και συζήτησε μαζί τους για θέματα που αφορούν την ανάδειξη της Αρχαίας Νικόπολης

Επόμενος σταθμός του κ.Τζαβάρα ήταν το Μουσείο της Νικόπολης όπου επίσης ήρθε αντιμέτωπος με εργαζόμενους οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ενημερώνοντας για τα αιτήματά τους τον αναπληρωτή Υπουργό, μεταξύ αυτών τα βαρέα και ανθυγιεινά, το νέο μισθολόγιο , η κατάργηση του 60μηνου αλλά και το μέλλον των εργαζομένων στο Ταμείο Νικόπολης. Ο κ. Τζαβάρας αφού τους άκουσε δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει άμεσα τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που του τέθηκαν αν και τόνισε ότι μερικά από αυτά τα θέματα δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του αλλά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών. Εμφανίστηκε προβληματισμένος από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σημειώνοντας ότι για τα προβλήματα που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο θα έπρεπε να ενημερωθεί νωρίτερα.

Εθνικής σημασίας η ένταξη της Νικόπολης στην Ουνέσκο

Στη συνέχεια ο κ. Τζαβάρας περιηγήθηκε στους χώρους του νέου αρχαιολογικού μουσείου και ενημερώθηκε για τα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της περαιτέρω αξιοποίησης της. Ο ίδιος στις δηλώσεις του δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον χώρο ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα προστατευόμενα από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημεία.

Χαρακτήρισε το θέμα εθνικής σημασίας τα θέματα πολιτισμού τονίζοντας ότι στις εποχές κρίσης που ζούμε, οφείλουμε να επενδύσουμε. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον επιστημονικό και υπηρεσιακό ζήλο των αρχαιολόγων αλλά και της προϊσταμένης της ΛΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Μερκούρη και του προέδρου του Ταμείου Νικόπολης κ. Ζάχου

«Θα ενισχύσω με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθειά σας» είπε απευθυνόμενος προς τους φορείς ενώ τόσο ο αντιπεριφερειάρχης κ .Ιωάννου όσο και ο Δήμαρχος κ.Μπαϊλης επεσήμαναν ότι η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού και η επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νικόπολης αποτελεί ένα θετικό γεγονός ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι ίδιοι πασχίζουν με κάθε τρόπο να υλοποιήσουν σειρά έργων ανάδειξης της περιοχής και να ενισχύσουν τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

«Από τη συνάντηση βρήκανε χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε προκειμένου να έχουμε μία δημιουργική συνεργασία με το υπουργείο στην κατεύθυνση της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πρέβεζας» είπε ο κ. Ιωάννου και τόνισε ότι είναι σημαντικό το ότι και ο κ. Τζαβάρας δεσμεύθηκε πως θα ενισχύσει την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει από κοινού όλοι οι τοπικοί φορείς.

Την ικανοποίηση του από τη συνάντηση αλλά και την πρόθεση του κ. Τζαβάρα να στηρίξει τις προσπάθειες των φορέων και δήμου για την ανάδειξη της Νικόπολης που είναι ταυτισμένη με την Πρέβεζας εξέφρασε ο κ. Μπαίλης. Υπόψη του κ. Τζαβάρα επίσης τέθηκε από τον κ.Μπαϊλη το θέμα της παραχώρησης των Κάστρων στον Δήμο και κατ' επέκταση στην τοπική κοινωνία, και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει στενή συνεργασία το επόμενο διάστημα.

Ο βουλευτής Δημήτρης Τσουμάνης συμπλήρωσε τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ έργα στην Αρχαία Πανδοσία και το Κάστρο του Ορραον για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες.

Καταλήγοντας και πριν αναχωρήσει για το Νεκρομαντείο ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε την πρόθεση του Υπουργείου να αντιμετωπίσει τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφερειακής Ενότητας ως ενιαίο κομμάτι εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τον θαυμασμό του για τα μνημεία και την ιστορία της Πρέβεζας. Σκοπός της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού που πραγματοποιεί ενημερωτικές επισκέψεις σε πολιτιστικές μονάδες ανά τη χώρα, είναι να ενημερωθεί για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ καθώς θεωρεί ως βασική προτεραιότητα το να παρακολουθήσουμε αυτά τα έργα και εν όψει των συνθηκών που περνάμε να απορροφήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή αναλογία τα προσφερόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρήματα

Ο Αναπληρωτής υπουργός συνάντησε τους φορείς αρχικά στο μνημείο του Αυγούστου και συζήτησε μαζί τους για θέματα που αφορούν την ανάδειξη της Αρχαίας Νικόπολης Τον κ Τζαβάρα συνόδευσαν ο βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης,ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αρχαία Νικόπολης Κωνσταντίνος Ζάχος, η προϊσταμένη της ΛΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων Χριστίνα Μερκούρη και άλλοι φορείς

Σχετικά άρθρα