Tue07232019

Last update01:29:10 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στο προσκήνιο οι μεταδημοτεύσεις

  • PDF

Οριστικά σε αργία ο Ν. Γκόντας, σήμερα η δίκη στο Εφετείο

gkontas ioannina aftodioikisi-620x320

Σε ποινή αργίας 20 ημερών θα τεθεί, τελικά, ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Γκόντας για την υπόθεση των μεταδημοτεύσεων προ των δημοτικών εκλογών του 2006.

Ειδικότερα, για τη μη χορήγηση στοιχείων, με το επιχείρημα ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα, στην τότε μειοψηφία στο δήμο η οποία υποστήριξε ότι επήλθε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος με αθρόες και παράνομες μεταδημοτεύσεις.

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την 904/2012 απόφαση του απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει ο κ. Γκόντας, μετά την θέση του σε αργία από Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου και την, χωρίς αποτέλεσμα, ένσταση του στον υπουργό Εσωτερικών.

Έτσι, το διοικητικό και πειθαρχικό μέρος της υπόθεσης έκλεισε με την αργία των 20 ημερών, την οποία απέφυγε όσο ήταν δήμαρχος, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2010, όχι όμως και το ποινικό το οποίο αναμένεται να κριθεί στη δίκη που έχει οριστεί, μετά από δυο αναβολές, για σήμερα 17 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων. Mε κατηγορούμενους εκτός του κ. Γκόντα, τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ και αντιδήμαρχο την περίοδο των μεταδημοτεύσεων Βασίλη Κοσμά, αλλά και τον τότε ΓΓΠΗ Δημήτρη Πανοζάχο, ο οποίος καθυστέρησε να κινήσει την πειθαρχικό έλεγχο εναντίον του, καθώς και ακόμη 17 άτομα, δυο υπαλλήλους του δήμου, 11 μεταδημοτεύσαντες και τρεις οι οποίοι δήλωσαν ότι φιλοξενούν μεταδημοτεύσαντες, αλλά κι ενός φαρμακοποιού που ενεπλάκη.

Μήνυση Φ. Φίλιου και Λ. Δουβανά και η αργία

Η παραπομπή σε δίκη των δυο αυτοδιοικητικών, του τότε ΓΓΠΗ και των υπολοίπων, είναι το αποτέλεσμα της μήνυσης, κατά παντός υπευθύνου, που είχαν υποβάλλει μετά τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 ο τότε επικεφαλής της μειοψηφίας («Συνεργασία για την Αλλαγή») και σημερινός δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και το μέλος της παράταξης, σήμερα δημοτικός σύμβουλος, Λεωνίδας Δουβανάς, επικαλούμενοι πλήθος παράνομων μεταδημοτεύσεων που επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο τότε δήμαρχος (και επανεκλεγείς) Ν. Γκόντας αρνήθηκε κατ΄ επανάληψη να διαθέσει τα στοιχεία, ακόμη και μετά από εισαγγελική παραγγελία, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Οι μεταδημοτεύσεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2006 ήταν παρά πολλές και τουλάχιστον για 1250 περιπτώσεις έχουν κατατεθεί στοιχεία στη δικαιοσύνη, όπως έχει δηλώσει ο κ. Φίλιος.

Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2008 ο ΓΓΠΗ Δ. Πανοζάχος (η πολιτική κόντρα του με τον κ. Γκόντα σημάδεψε την παρουσία του στα Γιάννινα και την Ήπειρο) επικύρωσε την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του άρθρου 143 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ( Ν. 3463/2006) για την επιβολή ποινής αργίας 20 ημερών στον δήμαρχο. Ο κ. Γκόντας κατέθεσε ένσταση στον υπουργό Εσωτερικών (Προκόπης Παυλόπουλος) η οποία απορρίφθηκε και προσέφυγε στη συνέχεια στο ΣτΕ, με αποτέλεσμα αρνητικό για εκείνον, τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγή του.

Παράλληλα με την πειθαρχική διαδικασία κινούνταν και η ποινική και έτσι το 2011 παραπέμφθηκαν σε δίκη για παράβαση καθήκοντος και με άλλες κατηγορίες οι κ.κ Γκόντας, Κοσμάς και Πανοζάχος, μαζί με άλλα 17 άτομα.

Η ιδιότητα του δικηγόρου του κ. Γκόντα είχε παραπέμψει την υπόθεση από το τριμελές Πλημμελειοδικείο στο Εφετείο, κατά την πρώτη ορισθείσα δίκη τον Μάιο του 2011. Η δίκη στο Εφετείο είχε οριστεί ένα χρόνο μετά, αλλά λόγω της αποχής τω δικηγόρων αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2012, με νέα αναβολή για σήμερα.

Το κατηγορητήριο για τους 20

«Ο δήμαρχος Νικόλαος Γκόντας, την 6-10-2006 και την 10-11-2006, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος και έχοντας την ιδιότητα υπαλλήλου, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσκομίσει σε άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει κάποιον άλλο. Ειδικότερα, με την ιδιότητα του Δημάρχου την 6-10-2006 αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα των καταλόγων των μεταδημοτεύσεων, καθώς και των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν, τα οποία ζητήθηκαν με την με αριθμ. πρωτοκ. 21994/6-10-2006 αίτηση προς τον Δήμο Ιωαννιτών που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ» Φίλιππας Φίλιος, ως αρχηγός της παράταξης της μειοψηφίας και έχοντας έννομο συμφέρον κατά παράβαση του αρθρ. 5 του Ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), ενώ την 10-11-2006 αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα των καταλόγων των μεταδημοτεύσεων, καθώς και των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν μη ανταποκρινόμενος στην με αριθμ. πρωτοκ. 3010/10-11-2006 παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων προς τον Δήμαρχο Ιωαννιτών για χορήγηση των αιτούμενων εγγράφων κατ' εφαρμογή του αρθρ. 25 παρ. 4β Ν. 1756/1988 λόγω υφιστάμενου πρόδηλου έννομου συμφέροντος, ώστε να μην γίνει γνωστός ο μεγάλος αριθμός μεταδημοτεύσεων που έλαβαν χώρα στον Δήμο Ιωαννιτών τον Ιούνιο του 2006, προς όφελος της παράταξης του στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 και σε βάρος των υπολοίπων υποψήφιων δημοτικών παρατάξεων».

Επίσης ο κ. Γκόντας κατηγορείται ότι με την ιδιότητα του Δημάρχου, με πειθώ φορτικότητα και συνεχείς παραινέσεις έπεισε τους 14 κατηγορουμένους πολίτες να διαπράξουν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, καθώς επίσης και τον αντιδήμαρχο του και την Προϊσταμένη της υπηρεσίας να παρανομήσουν.

Ο αντιδήμαρχος τότε, δημοτικός σύμβουλος σήμερα, Βασίλειος Κοσμάς «με την ιδιότητα του αρμόδιου Αντιδημάρχου, για την χορήγηση βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας, βάσει της με αριθμ. 1199/18-1-2006 απόφασης του Δημάρχου, δέχθηκε ως αποδεδειγμένη την διετή μόνιμη κατοικία στα Ιωάννινα των 11 πολιτών που ζήτησαν μεταδημότευση, στηριζόμενος μόνο στις υπεύθυνες δηλώσεις τις οποίες προσκόμισαν στον Δήμο, χωρίς προηγουμένως να παραλάβει οποιοδήποτε νόμιμο πιστοποιητικό που να αποδεικνύει την διετή μόνιμη κατοικία στα Ιωάννινα ως όφειλε, ενώ στη συνέχεια εξέδωσε, χορήγησε και υπέγραψε με την ανωτέρω ιδιότητά του τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας στα Ιωάννινα την τελευταία διετία των εννέα κατηγορουμένων πολιτών, αν και γνώριζε ότι το γεγονός αυτό ήταν ψευδές.

Ο τότε ΓΓΠΗ Δημήτριος Πανοζάχος, «κατά το χρονικό διάστημα από την 28-12-2006 έως και την 31-5-2007, έχοντας την ιδιότητα υπαλλήλου, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσκομίσει σε άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει κάποιον άλλο. Ειδικότερα, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου, αν και είχε λάβει γνώση του με αριθμ. πρωτοκ. 70661/28-12-2006 εγγράφου του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με το οποίο καλούνται οι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών της Χώρας, να κινήσουν πειθαρχικά μέσα στα πλαίσια εποπτείας των ΟΤΑ α' βαθμού, όταν αυτοί αρνούνται να χορηγήσουν ή να επιτρέψουν την πρόσβαση των ενδιαφερομένων πολιτών σε στοιχεία που τηρούν οι ίδιοι, μεταξύ των οποίων και των μεταδημοτεύσεων, ο κατηγορούμενος απέφυγε να ενεργοποιήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά του Δημάρχου Ιωαννιτών, αν και είχαν καταγγελθεί παράνομες μεταδημοτεύσεις, παρά την από 14-3-2007 παραγγελία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου για διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου στο Δήμαρχο Ιωαννιτών και παρά το γεγονός ότι είχε καλέσει εγγράφως τον Δήμαρχο Ιωαννιτών τρεις τουλάχιστον φορές να προβεί άμεσα στη ικανοποίηση του αιτούντα Φίλιππα Φίλιου για πρόσβαση σε έγγραφα κατ' εφαρμογή του αρθρ. 5 του Ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τα καθήκοντά του υπέρ του Δημάρχου Ιωαννιτών και σε βάρος των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων και του συνόλου των δημοτών».

Επιγραμματικά και σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι 14 πολίτες κατηγορούνται, ότι εν γνώσει τους δήλωσαν ψευδή γεγονότα, αρνήθηκαν και απέκρυψαν τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 και κατέθεσαν αιτήσεις μεταδημότευσης στον Δήμο Ιωαννιτών, συνοδευόμενες και από αντίστοιχες υπεύθυνες δηλώσεις του αρθρ. 8 του Ν. 1599/1986, με τις οποίες βεβαίωναν ψευδώς ότι διαμένουν επί μία διετία στα Ιωάννινα. Η διετία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για μεταδημότευση.

Οι περιπτώσεις των 14 διαφέρουν, αφού οι μεταδημοτεύσαντες είναι 11 και οι δηλώσαντες ότι τους φιλοξενούν 3, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ότι μεταδημότευσαν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αυτή τον Ιούνιο του 2006 και οι 3, επειδή για τους παραπάνω δήλωσαν ψευδώς ότι διαμένουν στα σπίτια τους.

Σοβαρές κατηγορίες αντιμετωπίζει η τότε προϊσταμένη Διοικητικών Υπηρεσιών, επίσης κατηγορούνται ένας ακόμη υπάλληλος κι ένας φαρμακοποιός.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2013 22:20

Σχετικά άρθρα