Mon07222019

Last update07:30:50 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αισιοδοξία για αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ

  • PDF

Στην προσυνεδριακή εκδήλωση των Ιωαννίνων

xristofilopoulou ioanninaΝα εμπνεύσει ξανά τους νέους που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του, να αναγεννηθεί μέσα και από τις διαφωνίες στο εσωτερικό του και να ξαναγίνει η μεγάλη παράταξη που θα ενώσει την Κεντροαριστερά, είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ μέσα από το επικείμενο Συντακτικό συνέδριο του, όπως τον παρουσίασε στην Νομαρχιακή Συνέλευση Ιωαννίνων, η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του και μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Μάλιστα, προσδιόρισε το χώρο της Κεντροαριστεράς από το Κέντρο μέχρι την Ανανεωτική Αριστερά.

Η συνέλευση το πρωί της Κυριακής στα «Λιθαρίτσια» πέρα από τη συζήτηση των πολιτικών κειμένων και θέσεων, έδωσε τη δυνατότητα να καταγραφεί και το κλίμα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, εν όψει του συνεδρίου που ξεκινά στις 28 του μήνα και την ανάδειξη συνέδρων την επόμενη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου. Η συμμετοχή μάλλον επανέφερε τα... χαμόγελα στο κόμμα, αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Στα αξιοσημείωτα η συμμετοχή, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλλει ο ίδιος, του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Κασσή, των πρώην βουλευτών Β. Αργύρη και Λ. Γκλίναβου, υποψηφίων στις τελευταίες εκλογές, δημάρχων, περιφερειακών συμβούλων και άλλων στελεχών, πρώην γραμματέων της Ν.Ε, όπως και αρκετών νέων ανθρώπων, μαζί βέβαια με τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Δεν μετείχε ο πρώην βουλευτής Θανάσης Οικονόμου, όπως είχε κάνει έγκαιρα γνωστό με δηλώσεις του.

Την κ. Χριστοφιλοπούλου προλόγισε ο απερχόμενος Γραμματέας της Ν.Ε Δημήτρης Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στα κυριότερα αίτια της πτώσης των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και στον προσυνεδριακό διάλογο στο νομό. Τα βασικότερα ζητήματα, όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, ήταν το ίδιο το κόμμα και η εσωκομματική δημοκρατία, η ανάδειξη προβλημάτων της περιοχής και η Υγεία. Τόνισε , επίσης την αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων από τη βάση. Πλην της κεντρικής εισήγησης το λόγο πήραν αρκετά στελέχη ασκώντας και κριτική για κάποιες απουσίες, αποστασιοποίηση και για την στάση τους στα δύσκολα.

Θετικό το ισοζύγιο μέχρι το 2009

«Το ΠΑΣΟΚ ήρθε το 2009 να σηκώσει τα βάρη όχι μόνο των δικών του λαθών», τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, κάνοντας αναδρομή στα λάθη που οδήγησαν στην εκλογική ήττα και προσθέτοντας ότι «μέχρι το 2009 το ισοζύγιο των δικών μας λαθών ήταν θετικό, δηλαδή ήμασταν ένα κίνημα που έχει προσφέρει πολλά στη χώρα, ναι είχαμε διαχρονικά και λάθη και προβλήματα, αλλά είχαμε δώσει και πολλά στη χώρα».

Δεν παρέλειψε να μιλήσει για την αυτοκριτική που χρειάζεται να γίνει για το πώς η χώρα έφτασε στα Μνημόνια και τα λάθη ή τις παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι ως ...αυτομαστίγωμα, όπως χαρακτηριστικά είπε. Δεν έλλειψε η κριτική στην διακυβέρνηση από τη ΝΔ την περίοδο 2004-2009 και στην σημερινή τρικομματική κυβέρνηση. Μετέχει και στηρίζει την κυβέρνηση γιατί είναι κόμμα ευθύνης, αλλά δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στο πως λειτουργεί σε σημαντικά ζητήματα, φέροντας γα παράδειγμα το σχέδιο «Αθηνά».

«Ήρθε η ώρα να έχουμε τάσεις...»

Η κ. Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι «κεντρικό ζητούμενο στο ΠΑΣΟΚ είναι να μην φοβηθούμε τις δικές μας διαφορές. Το ΠΑΣΟΚ μεγάλωνε, αναπτυσσόταν, πάντα όταν άντεχε τις διαφορές στο εσωτερικό του. Ήρθε ώρα να έχουμε τάσεις μέσα στο κόμμα δεν θα συμφωνήσουμε όλοι με όλα. Μας ενώνουν, πρόσθεσε, κοινές αρχές, το πώς τις μεταφράζουμε όταν οι διαφωνίες δεν είναι για καρέκλες, δε είναι για βολέματα, όταν οι αποφάσεις για τους τοπικούς αιρετούς παίρνονται από τη βάση, τότε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγεννηθεί και τότε μπορούμε να γίνουμε ξανά μια παράταξη που θα ενώσει από την Ανανεωτική Αριστερά μέχρι το δυναμικό Κέντρο γιατί εκεί είναι ο χώρος μας, της Κεντροαριστεράς.

Από το Κέντρο μέχρι την Ανανεωτική Αριστερά

Έσπευσε να επισημάνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεν θα χαρίσει το Κέντρο στη Δεξιά, υπενθυμίζοντας ότι ο Κ. Καραμανλής ήρθε στην εξουσία, μιλώντας για μεσαίο χώρο και μόνο μεσαίος χώρος δεν ήταν, όπως ανέφερε. «Το ΠΑΣΟΚ εκτείνεται από το Κέντρο μέχρι την Ανανεωτική Αριστερά και αυτό το χώρο μπορεί ξανά να διεκδικήσει», είπε με έμφαση η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα αν θα το κάνει μόνο του, η απάντηση που έδωσε αφορούσε κινήσεις στον ίδιο χώρο και πρωτίστως τη «Δημοκρατική Αριστερά» (η οποία αρνήθηκε την πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για διάλογο στα πλαίσια της Κεντροαριστεράς και εν όψει του συνεδρίου). «Γύρω μας υπάρχουν κινήσεις. Η ΔΗΜ.ΑΡ λέει όχι σήμερα περιχαρακώνεται, ερωτώ είναι ώρα της Κεντροαριστεράς να περιχαρακωθεί;.».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου μίλησε για αποκλίνουσες απόψεις στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ και αναφερόμενη σε άλλα κόμματα που ιδρύθηκαν στον χώρο της Κεντροαριστεράς, και για προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένα, προέβλεψε ότι όσα δεν έχουν ιδεολογία δεν θα αντέξουν.

Με παλιά και νέα στελέχη

«Είναι όμως ώρα, τόνισε, μαζί με τον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ να υπάρχει μια μεγάλη ομπρέλα της Κεντροαριστεράς και να εμπνεύσει ξανά της δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, την νεολαία του ΠΑΣΟΚ που είναι και το μεγάλο ζητούμενο».

Καταλήγοντας η κ. Χριστοφιλοπούλου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει μπροστά με τις δικές του δυνάμεις σε αυτό το συνέδριο, ενωμένο με τις διαφορές του, οι οποίες θα είναι διαφορές διαλόγου, ουσίας και συζήτησης. « Έχουμε μπροστά μας μια τέτοια φάση όπου θα αναγεννηθούμε μέσα από τα ίδια μας τα στελέχη αλλά και από νέα που το ΠΑΣΟΚ θα τα προσελκύει», σημείωσε και υπενθύμισε μια φράση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, ότι το ΠΑΣΟΚ ...θα αρέσει, ξανά.

Σχετικά άρθρα