Wed07242019

Last update01:29:10 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Διαφώνησαν για τον απολογισμό

  • PDF

Περιφερειακή αρχή και παρατάξεις της μειοψηφίας

perifereiako symboulio apologismosΣε ...διαφωνία, όπως αναμενόταν άλλωστε, κατέληξε η Περιφερειακή αρχή με τις παρατάξεις της μειοψηφίας ως προς τον απολογισμό πεπραγμένων της πρώτης για το 2012. Στην προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου να διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα μπορεί τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην οποία καλείται να αναπτύξει την Ήπειρο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ένα χρόνο μετά τον πρώτο απολογισμό δεν υπάρχει βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι αιρετές Περιφέρειες καλούνται να παράγουν έργο.

Παράλληλα δε έκανε λόγο για τεράστια προσπάθεια για την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής δυνατότητας, για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των παραγωγικών κλάδων, την τόνωση του τουρισμού.

Στον αντίποδα, σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για μια... χαμένη διετία, ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει τα όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει περί υποβάθμισης της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ευθύνες στο κεντρικό κράτος

Ο κ. Καχριμάνης στην τοποθέτησή του επέρριψε ευθύνες στο Κεντρικό Κράτος κατηγορώντας το ότι υπαναχωρεί σε υπεσχημένα, περικόπτει τους θεσμοθετημένους πόρους, και επικροτεί απόπειρες υφαρπαγής αρμοδιοτήτων που είχαν αποδοθεί στις Περιφέρειες.

Ταυτόχρονα όμως επέκρινε και την αντιπολίτευση, κυρίως τη μείζονα, χωρίς να την κατονομάζει, λέγοντας ότι «κάποιοι θεωρούσαν ότι αυτά είναι διαμαρτυρίες – δικαιολογίες δικές μας. Αντί να ενώσουν μαζί μας τη φωνή τους για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν, αναλώνονταν σε κριτική σε βάρος μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτιά της Περιφέρειας Ηπείρου από πλευράς απορρόφησης το 2012 στο ΕΣΠΑ, τονίζοντας πως όλα αυτά δείχνουν την αποτελεσματικότητα αλλά και τη μεθοδικότητα της Περιφέρειας.

Σε ότι αφορά τον Τουρισμό παραδέχτηκε πως η μη ολοκλήρωση του διαγωνισμού τουριστικής προβολής είναι πρόβλημα σοβαρό τόνισε όμως ότι υπήρξαν και σημαντικές πρωτοβουλίες που έφεραν αποτελέσματα.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του όμως αφιέρωσε στις οικονομικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας και τα όσα είχαν ειπωθεί αλλά και γραφεί για τα χρέη που έχει.

«Εντός και εκτός αιθούσης ακούσαμε πολλά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η απάντηση δόθηκε από την ίδια την Κεντρική Διοίκηση. Μετά από τους ελέγχους που έκανε, αποδέχτηκε ότι είναι δικές της υποχρεώσεις και τώρα είμαστε σε αναμονή καταβολής των οφειλομένων», είπε ο κ. Καχριμάνης κατηγορώντας την μείζονα αντιπολίτευση πως πλαγίως επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα κλίμα σκανδαλολογίας και να ναρκοθετήσει στην πράξη τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων από το Υπουργείο.

Μείζονα μειοψηφία: Δύο χρόνια χωρίς πρόγραμμα

«Δύο χρόνια έτσι, χωρίς πρόγραμμα», ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Αρβανίτης.

Αρχικά σημείωσε πως ο απολογισμός της περιφερειακής αρχής για το 2012 έπρεπε σύμφωνα με τη νομοθεσία να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και να αφορά στην εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη διοίκηση της Περιφέρειας

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» Βαγγέλης Αργύρης, επικέντρωσε την κριτική του στην οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας σήμερα κατηγορώντας την Περιφερειακή Αρχή ότι στις 700 σελίδες του απολογισμού δεν υπάρχουν εξηγήσεις για το πώς δημιουργήθηκαν οι υποχρεώσεις της.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στα γνωστά 45άρια αλλά και τα οικονομικά βάρη που όπως υποστηρίζει κληρονόμησε η πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων στην Περιφέρεια, υποθηκεύοντας όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αργύρης τις αναπτυξιακές προοπτικές της αιρετής Περιφέρειας

Τέλος ο κ. Αργύρης επανέλαβε αυτό που κατά την άποψη όλης της αντιπολίτευσης είναι γεγονός, ότι δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει πλήρως υποβαθμιστεί ενώ πρόσθεσε πως το μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας είναι το «ενός ανδρός αρχή».

«Κύριε περιφερειάρχη έμειναν σχεδόν δυο χρόνια θητείας σας. Δώστε έστω και τώρα στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας τη διάσταση που ο νόμος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αλλά και οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν.

Καταστήστε την Περιφέρεια το φορέα που θα σχεδιάσει και θα προγραμματίσει το μέλλον του τόπου δίνοντας όραμα, και κινητοποιώντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του. Τολμήστε έστω και τώρα...», κατέληξε ο κ. Αργύρης.

Οι θέσεις των παρατάξεων της Αριστεράς

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Κωτσαντής στην ομιλία του δεν βρήκε ούτε ένα θετικό σημείο στα δύο χρόνια της Περιφερειακής Αρχής λέγοντας ότι η πολιτική της ήταν απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης κατηγορώντας τον κ. Καχριμάνη ότι δεν κατάφερε ποτέ να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο.

Μίλησε δε για υποβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου καλώντας την Περιφερειακή Αρχή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου της παράταξης «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο», επέκρινε την Περιφερειακή Αρχή τόσο για τον τρόπο με τον όποιο επέλεξε να κάνει τον απολογισμό, εμφανίζοντας όπως είπε, ως πεπραγμένα τις καθημερινές δράσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Συνέχισε λέγοντας ότι απουσίαζε ο πολιτικός λόγος από τον απολογισμό ενώ και αυτός μίλησε για υποβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επιτέθηκε δε και προσωπικά στον κ. Καχριμάνη λέγοντας ότι μετά από δύο χρόνια δεν υπάρχει άλλοθι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα όλη η κοινωνία της Ηπείρου.

Τέλος ο Νίκος Ζήκος, της «ΑΡ.Π.Η» εξέφρασε την λύπη του για την εικόνα του Περιφερειακού Συμβουλίου που και χθες δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών.

Επικεντρώνοντας ωστόσο την κριτική του σε πολιτικά θέματα τόνισε πως η σημερινή κατάσταση με την ανεργία στα ύψη, την υγεία ιδιωτικοποιημένη και την παιδεία να βάλλεται, η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει καταφέρει να χαράξει μια ρότα για το πώς έχει σκεφτεί να αναπτύξει την Περιφέρεια Ηπείρου.

Περιβάλλον και ΕΣΠΑ

Η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων, Τατιάνα Καλογιάννη, έκανε εκτενή αναφορά σε θέματα περιβάλλοντος δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια σε ότι αφορά την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, την λειτουργία του ΧΥΤΑ, την χωροθέτηση της μονάδας ΑΣΑ αλλά και την εκπόνηση μελετών για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης.

Επίσης αναφέρθηκε και στην διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα λέγοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει σε 26 τέτοια προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ.

Τέλος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί κι αυτή στο ΕΣΠΑ αλλά και τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Έτσι επισήμανε πως από την περασμένη χρονιά εντάχτηκαν στο ΕΣΠΑ 57 πράξει συνολικού προϋπολογισμού 56,4 εκ. ευρώ ενώ αυξήθηκαν οι δαπάνες/πληρωμές κατά 54,00% και τις συμβασιοποιήσεις κατά 20%.

Οι τρείς θεματικοί αντιπεριφερειάρχες

Οι τρείς θεματικοί αντιπεριφερειάρχες (πλέον δεν έχουν αυτό τον ρόλο), Γιάννης

Καραμπίνας, Οδυσσέας Πότσης και Παντελής Κολόκας, ανέπτυξαν με τη σειρά τους τη δική τους δράση για το 2012 υπερασπιζόμενοι την παρουσία τους αλλά και τη χρησιμότητά τους, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για το αν όλα αυτά που ανέφεραν θα γινόντουσαν αν δεν υπήρχαν οι αντιπεριφερειάρχες.

Τοποθετήσεις από Απ. Οικονόμου και Τρ. Αλμπάνη

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον απολογισμό των πεπραγμένων του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Περιφέρειας, Απόστολου Οικονόμου αλλά και την εισήγηση εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη για την υφιστάμενη κατάσταση στο τοπικό μας ΑΕΙ.

Ο κ. Αλμπάνης ενημέρωσε το Σώμα για την δραστική μείωση του προϋπολογισμού κατά 60% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας πως η Πρυτανεία αποφάσισε να κάνει περικοπές, από όπου μπορούσε, εκτός από την φοιτητική μέριμνα και το εκπαιδευτικό έργο.

Παράλληλα σημείωσε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει πλέον με την έλλειψη προσωπικού καθώς από τους 520 υπαλλήλους το 2010 έχουν μείνει μόλις 270.

Τέλος αναφέρθηκε στο σχέδιο «Αθηνά», λέγοντας το μεγαλύτερο αίτημα του Πανεπιστημίου, αυτό της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής, δεν φαίνεται να προχωρά, ευχαριστώντας παράλληλα την Περιφέρεια αλλά και όλους τους Φορείς της Ηπείρου που στηρίζουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην προσπάθεια που κάνει να ανατρέψει τα σχέδια του Υπουργείου.

Σχετικά άρθρα