Tue06252019

Last update06:15:34 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ιστορική αφετηρία για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ

  • PDF

Αισιόδοξα μηνύματα βλέπει ο Γ. Μανιάτης

giannhs maniaths 01.04.13Αισιόδοξος τόσο για το μέλλον της χώρας αλλά και του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ο Γιάννης Μανιάτης μετά την επίσκεψή του στα Γιάννινα όπου έλαβε μέρος στην πολιτική και οργανωτική σύσκεψη που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος το βράδυ της Παρασκευής στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων του 9ου συνεδρίου.

Ο κ. Μανιάτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Ν.Α» τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια νέα ιστορική αφετηρία, χαρακτήρισε ως στοίχημα τη δημιουργία ενός σύγχρονου κεντροαριστερού κόμματος που θα εκφράζει την κοινωνία, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει την Ν.Δ. να πιστωθεί μόνη της τα όποια θετικά προκύψουν στο μέλλον από την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη, ενώ τέλος χαμήλωσε αρκετά τον πήχη σε ότι αφορά τις προσδοκίες που υπάρχουν από τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην χώρα μας, δηλώνοντας σίγουρος ότι θα αποδώσουν αλλά σε βάθος χρόνου κι άρα είναι ουτοπικό να μιλάμε για άμεσα οικονομικά οφέλη που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μανιάτη έχει ως εξής:

1. Γιατί μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το κόμμα θα επανακάμψει και θα γίνει αποδεκτό από την κοινωνία;

Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη ιστορικά στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, αλλά θεωρώ ότι μετά το συνέδριό μας βρισκόμαστε σε μια νέα αφετηρία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι σε πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους θα στηρίξουμε απολύτως την κυβερνητική προσπάθεια προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, θα στηρίξουμε την κοινωνία έτσι ώστε να μειωθεί η ανεργία και να έχουμε ανάπτυξη και βεβαίως σε επίπεδο θεσμών, συντάγματος και πολιτικού συστήματος θα πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε όλα τα αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος να μην εμφανιστούν και πάλι. Άρα μιλάμε για ένα δημοκρατικό σύστημα που θα λειτουργεί με διαφάνεια και τιμωρία σε όσους παρανομούν.

2. Είναι αρκετό όμως ένα συνέδριο για να αλλάξει τα δεδομένα σε ότι αφορά την ιδεολογία, την νοοτροπία και την δομή στο κίνημα;

Πάντα ένα συνέδριο παίζει ουσιαστικό αλλά και συμβολικό ρόλο. Θεωρώ ότι αυτό το συνέδριο έβαλε τα θεμέλια για μια προσαρμογή όλων μας και εννοώ όλου του χώρου της κεντροαριστεράς της σοσιαλδημοκρατίας στα δεδομένα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, την Ισπανία και όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Με άλλα λόγια προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε εμείς σαν ΠΑΣΟΚ αλλά και που θα αντιμετωπίσει όλη η σοσιαλδημοκρατία στον Ευρωπαϊκό νότο. Θεωρώ λοιπόν ότι το μεγάλο στοίχημα των σοσιαλιστών σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στη χώρα μας είναι να βρούμε αυτό το άλλο μοντέλο που θα καταφέρει να μας βγάλει από την κρίση και θα μας οδηγήσει σε μια διαδικασία παραγωγής νέου εθνικού πλούτου.

3. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ μιλάει για την κεντροαριστερά. Ωστόσο όσο ήταν στην εξουσία υποχρεώθηκε να πάρει πολύ συντηρητικά μέτρα. Γιατί λοιπόν κάποιος πρέπει να πιστέψει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ένα κεντροαριστερό κόμμα;

Αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι κάποιος χαρακτηρίζει συντηρητικές τις υποχρεωτικές πολιτικές που ασκήθηκαν μέσω των μνημονίων. Πρέπει να σας πω όμως ότι αυτές ήταν εθνικά απαραίτητες προκείμενου να μην καταρρεύσει η χώρα. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτά που ζούμε σήμερα και στον ευρύτερο χώρο μας επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλες επιλογές. Εμείς ανήκουμε στην μεγάλη οικογένεια των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών πιστεύουμε πολύ ότι η κεντροαριστερά αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της εποχής. Οι απαντήσεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη δεν μπορούν να είναι συντηρητικές και της κεντροδεξιάς αλλά της κεντροαριστεράς. Γι' αυτό λοιπόν παλεύουμε με πολύ ειλικρίνεια, ανοιχτή καρδιά ανοιχτό μυαλό, αυτιά και μάτια προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις της προόδους και του σοσιαλισμού έτσι ώστε να εκφράσουμε το σχεδόν 30% του ελληνικού λαού που αυτή τη στιγμή νοιώθει πολιτικά άστεγο.

4. Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης. Είναι άραγε υπαρκτός ο κίνδυνος σε δύο χρόνια που θα έχουμε εκλογές και που στο μεταξύ η χώρα ενδέχεται να έχει ξεπεράσει τον κάβο να οικειοποιηθεί την επιτυχία η Ν.Δ.; Πως μπορεί αυτό να μετριαστεί ή να αποφευχθεί;

Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος και η ευρωπαϊκή εμπειρία λέει ότι όταν υπάρχουν κυβερνητικά σχήματα αυτό που πιστώνεται τα θετικά είναι το μεγαλύτερο ενώ τα αρνητικά τα μικρότερα. Εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης άλλα είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε όλες τις δυνάμεις για την ανατρέψουμε. Μετέχουμε στην κυβέρνηση θεωρώντας ότι όταν θα έρθει η ανάκαμψη της χώρας θα πιστωθεί ένα μεγάλο μέρος και στο ΠΑΣΟΚ. Να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που εδώ και τρία χρόνια μιλά στον ελληνικό λαό με απόλυτη ειλικρίνεια, λέει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια και δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι ιστορικά αυτό θα μας πιστωθεί από την ελληνική κοινωνία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η συνέχιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Άλλοι αλλάξανε πολιτική, όχι εμείς. Εμείς συνεχίζουμε με ειλικρίνεια, εντιμότητα και πατριωτισμό να υποστηρίζουμε τα ίδια υπεύθυνα πράγματα.

5. Ναι ή όχι σε μια πιο ενεργή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση;

Θα σας απαντήσω όπως έχουμε απαντήσει και μέσα στο συνέδριο μας και όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει πολλές φορές. Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση ακόμα πιο ενεργά. Αντιλαμβάνεστε ότι λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω όμως εννοούμε απολύτως ότι ο δρόμος που έχει πάρει η σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι ο καλύτερος δυνατός και εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει αποτελεσματικότερη και να λύσει τα όλα τα προβλήματα των Ελλήνων

6. Οι περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις του βρίσκονται υπό διάλυση. Ποιο είναι το σχέδιο για την ανασυγκρότησή τους;

Γι' αυτό βρίσκομε σήμερα στα Γιάννινα, για να κάνουμε το ξεκίνημα μιας προσπάθειας έτσι ώστε μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε συγκροτημένες οργανώσεις και βρισκόμαστε ουσιαστικά στο στάδιο εκείνο που το ΠΑΣΟΚ δημιουργείται από το σημείο μηδέν. Στο στάδιο δηλαδή της αυτοοργάνωσης με απόλυτη ευκαιρία στα τοπικά στελέχη να διαμορφώσουν ένα νέο ΠΑΣΟΚ της περηφάνιας, του πατριωτισμού, της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, των ανατροπών και των μεταρρυθμίσεων. Νομίζω ότι για ένα τέτοιοι ΠΑΣΟΚ πρέπει όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

7. Επί των ημερών σας στο υπουργείο ΠΕΚΑ ξεκίνησε ουσιαστικά η προσπάθεια εκμετάλλευσης των υδρογοναθράκων που υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας μας. Σήμερα μερικούς μήνες μετά, οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές νοιώθετε αισιόδοξος;

Νομίζω ότι όλοι μπορούμε και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με χαμηλούς τόνους και πλεόν συνεχίζει να αποδίδει καρπούς και είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Απλά θέλω λίγο να προσγειώσω τις προσδοκίες. Δεν πρέπει να βιαστούμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο των τελευταίων 15 ετών. Πρέπει να κάνουμε γρήγορα άλλα όχι σε βάρος της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος. Άλλωστε η πραγματικότητα λέει ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα έρθουν μετά από 8 με 10 χρόνια, άρα άμεσα στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να θεωρηθούν ως λύση. Το λέω για να μην δημιουργήσουμε ένα ακόμη μύθο σε αυτόν τον τόπο, ότι ξαφνικά θα ανακαλύψουμε τρισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και κυβικά φυσικού αερίου που λύσουν τα προβλήματα της χώρας. Αυτά θα λυθούν μόνο με την καθημερινή προσπάθεια όλων μας.

8. Για την περιοχή μας ωστόσο η μεγάλη προσμονή άκουγε στο όνομα ελληνοιταλικός αγωγός ITGI ο οποίος όμως τελικά απορρίφθηκε ως προοπτική και επιλέχτηκε ο ΤΑΠ που αφήνει εκτός παιχνιδιού φυσικού αερίου την Ήπειρο. Τελευταία ακούγονται σενάρια για επαναφορά του αγωγού, υπάρχουν ελπίδες και τι άλλαξε τελικά και προτιμήθηκε ο ΤΑΠ;

Προτείνω να παρακολουθήσουμε όλοι από πολύ κοντά την πορεία του ΤΑΡ, να ευχηθούμε να κατασκευαστεί αυτός και όχι ο Ναμπούκο γιατί τότε θα είμαστε χαμένοι όλοι μας και όχι μόνο η Ήπειρος. Και θεωρώ ότι αν στο τέλος καταφέρουμε και ολοκληρωθεί ο ΤΑΡ και όχι ο Ναμπούκο τότε η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει συνθήκες διαπραγματεύσεις που θα μειώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το αρνητικό γεγονός ότι χάσαμε από τον ΙΤGΙ για τον οποίο παλέψαμε όλοι για πολλά χρόνια.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στην οργανωτική σύσκεψη της Ν.Ε αλλά και τη συνάντηση που είχε το πρωί του Σαββάτου με μέλη του ΤΕΕ/ΤΗ.

«Έμεινα εξαιρετικά ευχαριστημένος από το υψηλό επίπεδο της συζήτησης που είχαμε την Παρασκευή επί τρεις ώρες. Μεγάλη ωριμότητα, υπευθυνότητα, και διάθεση να ξαναστήσουμε ένα ΠΑΣΟΚ σαν αυτό που όλοι ονειρευόμαστε και πιστεύω ότι εδώ στα Γιάννινα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια οργάνωση πρότυπο για όλη την Ελλάδα», είπε για την σύσκεψη ενώ σε ότι αφορά το ΤΕΕ/ΤΗ το χαρακτήρισε ως τα πιο ενεργά Περιφερειακά τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της χώρας και δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει τα αιτήματα που του μετέφεραν τα μέλη του και που αφορούσαν κυρίως την Ιόνια, τις τιμές των διοδίων αλλά και τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες τα οποία όντας υφυπουργός είχε οργανώσει και ξεκινήσει το ΥΠΕΚΑ να υλοποιεί.

Σχετικά άρθρα