Mon07222019

Last update08:13:24 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στριμωγμένοι στη... «Γωνιά» για τα καύσιμα

  • PDF

Η σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη ανέδειξε το αδιέξοδο

syskech kaysima goniaΧωρίς να υπάρξει συμφωνία, αφού ο δήμος Ηγουμενίτσας αρνείται την υποδοχή τέτοιας δραστηριότητας στην περιοχή «Γωνιά», συζητήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με πρωτοβουλία του Γενικού γραμματέα Ηλία Θεοδωρίδη, το μείζον θέμα της εναλλακτικής χωροθέτησης δεξαμενών καυσίμων στη Θεσπρωτία. Αν και ο Γενικός Γραμματέας εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση, η σθεναρή άρνηση του δήμου Ηγουμενίτσας, δια του δημάρχου Γιώργου Κάτσινου δεν επιτρέπει προβλέψεις και ο ...γόρδιος δεσμός δεν λύνεται εύκολα.

Από τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρίδη, του κ. Κάτσινου και του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη δεν προκύπτει ευθέως θέμα «ασφαλτικών», αφού όλοι μίλησαν για δεξαμενές ή αποθήκες καυσίμων που αποτελεί το ένα τμήμα της επένδυσης για τη Σαγιάδα και προφανώς, ανασκευάζεται, εν μέρει, η παλιότερη δήλωση του Γενικού Γραμματέα για τα ασφαλτικά στη «Γωνιά».

Ως γνωστόν, η εταιρεία «Ασφαλτικά Ελλάδος» μετά την αρχική απόφαση που πέτυχε για τους περιβαλλοντικούς όρους, το 2011, από την πρώην Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα (κατόπιν ισχυρών πιέσεων από τα αρμόδια υπουργεία), από το περασμένο καλοκαίρι έχει λάβει άδεια για την εγκατάσταση της μονάδας καυσίμων και ασφαλτομίγματος στην Σαγιάδα με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Υπάρχει, βέβαια, σε εκκρεμότητα η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αρχικής απόφασης χωροθέτησης, από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας με το σημαντικό επιχείρημα ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε κοντινή απόσταση οι δυο δραστηριότητες, ( το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένα ακόμη καλό «χαρτί»), αλλά η εταιρεία δεν έχει δείξει να ενδιαφέρεται για μεταφορά της επένδυσης στη «Γωνιά» και πολύ περισσότερο να εγκαταστήσει μόνο δεξαμενές καυσίμων και να μην επιδιώξει και αυτές για τα ασφαλτικά.

Εναλλακτική θέση

Η αναζήτηση εναλλακτικής θέσης για δεξαμενές καυσίμων, όπως δηλώνεται από τον Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης και τους αυτοδιοικητικούς, παραπέμπει στην επένδυση της Σαγιάδας, διαφορετικά δεν θα έμπαινε η λέξη εναλλακτική. Η Θεσπρωτία χρειάζεται ούτως ή άλλως δεξαμενές καυσίμων μετά το κλείσιμο αυτών κοντά στο λιμάνι, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το να επιχειρείται, πιθανότατα, η εγκατάσταση στη «Γωνιά» και μελλοντικά να ανοίξει η... πόρτα και για ασφαλτικά.

Προφανώς, το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας με την ομόφωνα αρνητική απόφαση του, ίσως θέλει να προλάβει άλλες εξελίξεις από την απλή εγκατάσταση μόνο δεξαμενών καυσίμων.

Πρέπει να δοθεί λύση

Την πεποίθηση πως θα εξευρεθεί λύση στο θέμα της χωροθέτησης καυσίμων στη θέση «Γωνιά» του Δήμου Ηγουμενίτσας εξέφρασε με δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο γραφείο του, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης. Πλην του Περιφερειάρχη και του δημάρχου Ηγουμενίτσας, μετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Παπαλέξης, οι δήμαρχοι Φιλιατών, Μηνάς Παππάς και Σουλίου, Σταυρούλα Μπότση-Μπραίμη καθώς και εκπρόσωπος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Κοινή συνισταμένη της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων ήταν πως πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της εγκατάστασης πετρελαιοειδών – καυσίμων στην περιοχή της «Γωνιάς» καθώς προβλέπεται τόσο στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όσο και στην μελέτη που έχει εκπονήσει ο Ο.Λ.ΗΓ. και η θέση προκρίνεται ως η καλύτερη δυνατή.

Διαφωνεί ο δήμος Ηγουμενίτσας

Την αντίθεσή του στην συγκεκριμένη προοπτική εξέφρασε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο οποίος μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία «λέει όχι στην εγκατάσταση καυσίμων στη «Γωνιά» και προτείνει την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής».

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσινο τα θέματα που ανακύπτουν είναι πολλά και αφορούν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής. Όπως είπε, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις από 1926 μέχρι το 1970 που η περιοχή αυτή φαίνεται ότι ανήκει στον δήμο Ηγουμενίτσας, στις πρώην κοινότητες Λαδοχωρίου και Γραικοχωρίου και άρα η έκταση αυτή είναι δημοτική περιουσία. «Το δημόσιο, το δασαρχείο, εν προκειμένω, πρόσθεσε, λέει ότι κατά τεκμήριο είναι δασική έκταση, εμείς λέμε ότι είναι δημοτική περιουσία, έχει μεν δασικό χαρακτήρα, έχουν αποχαρακτηριστεί περίπου 200 στρέμματα, αλλά τα υπόλοιπα είναι ιδιοκτησία του δήμου. Αν πάμε σε αποχαρακτηρισμό ή όχι αυτό είναι άλλη διαδικασία, αλλά είναι δημοτική περιουσία. Ο δήμος Ηγουμενίτσας, κατέληξε ο κ. Κάτσινος, είναι αντίθετος με αυτή τη δραστηριότητα, έχει εκφραστεί δυο φορές, ο κ. Γενικός έχει κάποιες άλλες σκέψεις και άλλες ενέργειες, θα τις συζητήσουμε θα τις κρίνουμε και ισχύει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».

Για να μην δίνουν λύσεις τα υπουργεία...

«Ουσιαστική και χρήσιμη και για μελλοντικά ζητήματα που θα προκύψουν στην Ήπειρο» χαρακτήρισε τη σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους καθώς, όπως εξήγησε, τέθηκαν οι βάσεις για να υπάρξει μια ουσιαστική, περιφερειακή αντίληψη σε ζητήματα που αφορούν τον τόπο.

«Από όποια θέση κι αν κατέχουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, πρέπει όλοι μας να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε συλλογικά για την ανάπτυξη της περιοχής. Ξέρετε ότι και τα Υπουργεία μπορούν να δίνουν λύσεις εκμεταλλευόμενα τα κενά που παρουσιάζουν οι δικές μας αποφάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση το έλλειμμα στην εναλλακτική χωροθέτηση μπορεί να αποβεί σε βάρος της Ηπείρου και να πάρουν άλλοι αποφάσεις για την Ήπειρο». Κλείνοντας ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε όλους τους φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και μέσα από μια συλλογική αντίληψη για το Ηπειρωτικό συμφέρον να λάβουν αποφάσεις, ώστε να αποσοβήσουν τέτοιους υπαρκτούς κινδύνους».

Θετικός για «Γωνιά» ο Αλ. Καχριμάνης

Θετικός με την εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη «Γωνιά» εμφανίστηκε στις δηλώσεις του και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.

«Είμαι θετικότατος στη χωροθέτηση καυσίμων στη «Γωνιά» τόνισε ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως σέβεται τις όποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε ωστόσο ότι το 2001 έχει γίνει χωροθέτηση για καύσιμα στη θέση «Γωνιά» προς την πλευρά του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. « Πρέπει, τόνισε ο κ. Καχριμάνης, να αποφασίσουμε με γνώμονα το Ηπειρωτικό συμφέρον. Το λιμάνι πρέπει να έχει κοντά τις εγκαταστάσεις καυσίμων για να μειωθεί και το κόστος. Παράλληλα στην περιοχή υπάρχει ήδη και το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Ηγουμενίτσας».

Σχετικά άρθρα