Sun06162019

Last update03:03:18 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας των συνεταιρισμών

  • PDF

Για να επιβιώσουν και να αναπτυχτούν

synedrio ICSΗ υιοθέτηση καλών πρακτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες σε χώρες της Ευρώπης από μεριάς των ελληνικών είναι το γενικότερο συμπέρασμα που εξήχθη από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου «ICS – ΜμΕ και Συνεταιριστική Οικονομία για την Τοπική Ανάπτυξη» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «MED – Ευρωπαϊκή Διακρατική Συνεργασία στο Γεωγραφικό χώρο της Μεσογείου 2007-2013» και τα οποία ανακοινώθηκαν στο Τελικό Συνέδριο του Έργου ICS που πραγματοποιήθηκε χθες στα Γιάννινα.

Τόσο τα μέλη των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό όσο και ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής προώθησης των συνεταιριστικών και κοινωνικών επιχειρήσεων τόνισαν την ανάγκη να αλλάξουν μορφή και τρόπο λειτουργίας οι σημερινοί συνεταιρισμοί που υπάρχουν στη χώρα με στόχο φυσικά όχι μόνο να επιβιώσουν στο δύσκολο οικονομικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί αλλά και να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους.

Ο Απόστολος Ιωακειμίδης, μέλος της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ε.Ε εφαρμόζει εδώ και χρόνια ειδική πολιτική για τέτοιου είδους επιχειρήσεις και έχει πάρει πρωτοβουλίες για την τόνωση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των συνεταιρισμών, ενθαρρύνοντας τα μέλη της να εφαρμόσουν νόμους για την στήριξη των επιχειρήσεων αυτών στα πρότυπα των μεγάλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν με επιτυχία κυρίως στον Ευρωπαϊκό Βορά.

Σε ότι αφορά το επίπεδο των συνεταιρισμών που έχουμε στη χώρα μας ο κ. Ιωακειμίδης σημείωσε πως είναι ακόμα πολύ πίσω ενώ πρόσθεσε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συνεταιρισμοί χρησιμοποιηθήκαν για την εξυπηρέτηση πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων κι έτσι ξεστράτισαν από τον αρχικό λόγο ύπαρξης.

«Ο συνεταιρισμός στο εξωτερικό είναι πολύ δυαντός και σε καμία περίπτωση δεν είναι συγκρίσιμος με τα δικά μας δεδομένα. Γι' αυτό σήμερα προσπαθούμε, μέσα και από αυτή την εκδήλωση, μάθουμε τις καλές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό και να τις εφαρμόσουμε».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κάτσιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια να στηρίξει την κοινωνική και συνεταιριστική επιχειρηματικότητα με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα απαγγιστρωθεί από τις πρακτικές του παρελθόντος και θα πάψουν οι συνεταιρισμοί να αποτελούν πολιτικά όργανα ορισμένων.

«Είναι ανάγκη να αλλάξουν μοντέλο για να συνεχίσουν να υπάρχουν και εμείς σαν Περιφέρεια το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτό», είπε ο κ. Κάτσιος.

Στόχοι του έργου

Οι στόχοι του έργου όπως αναλύθηκαν από τους ομιλητές που ήρθαν από τα κράτη της Μεσογείου που συμμετέχουν μαζί την Ελλάδα είναι η Διαμόρφωση και προώθηση μίας ολοκληρωμένης διακρατικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων καθώς και για τη σύσταση διακρα¬τικών συνεργατικών σχηματισμών συνεταιρι¬σμών, η ενίσχυση της διεθνούς προβολής των Μεσογεια¬κών συνεταιρισμών μέσω της βελτίωσης των ικανοτήτων τους για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ανταγωνισμού, η υιοθέτηση υπηρεσιών Τεχνολογίας και δημιουργία εργαλείων για την ενίσχυση και ανάπτυξη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων καθώς και η αξιοποίηση των πολιτικών για την καινοτομία μέσω καλύτερου συντονισμού μεταξύ των δημόσιων φορέων, του συνεταιριστικού συστήματος και των εμπλεκομένων μερών σε διακρατικό επίπεδο.

Ημερίδα Ενημέρωσης Έκθεσης Συνεταιριστικών Προϊόντων

Ταυτόχρονα με το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε και η Ημερίδα Ενημέρωσης Έκθεσης Συνεταιριστικών Προϊόντων, στην οποία συνεταιριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου καθώς και χωρών της Μεσογείου παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο κοινό και εξέτασαν δράσεις συνεργασίας και εξωστρέφειας.

Ανάμεσα στους συνεταιρισμούς που έδωσαν το παρών εκθέτοντας τα προϊόντα τους και με σκοπό την αλληλεπίδρασή τους με τους ξένους συνεταιρισμούς είναι το ΚΕΠΑΒΙ, ο Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, η Άπειρος Γαία, η Ένωση Νέων Αγροτών Πρεβέζης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πρέβεζας «Λάκκα Σούλι», o Αγροτικός Πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας αλλά και η Συνεταιριστική Οινοποιία Ηπείρου.

Στην εκδήλωση αυτή το κοινό είχε την ευκαιρία γνωρίσει τα τοπικά αλλά και ξένα προϊόντα που παράγονται μέσα από συνεταιρισμούς, δοκίμασε γνήσια τοπικά ηπειρώτικα προϊόντα και ενημερώθηκε για τους τρόπους παραγωγής αλλά και διάθεσής τους στο εμπόριο.