Wed02262020

Last update10:35:22 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Συζήτησαν για τη «Γωνιά» αποφάσισαν για τη Σαγιάδα

  • PDF

Δεν πήρε θέση η Περιφερειακή Αρχή για τη χωροθέτηση πετρελαιοειδών στην Ηγουμενίτσα

goniaΧωρίς άποψη για τον αν η θέση «Γωνιά» στην Ηγουμενίτσα πρέπει να προκριθεί ως λύση για την χωροθέτηση μονάδων πετρελαιοειδών βρέθηκε η Περιφερειακή Αρχή κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης.

Μια εξέλιξη που σίγουρα δεν είχε υπολογίσει ο κ. Καχριμάνης όταν έφερνε το θέμα προς συζήτηση, άλλα ούτε κανείς άλλος όταν ο εισηγητής, αντιπεριφερειάρχης, Θωμάς Πιτούλης, τάχθηκε υπέρ της προτεινόμενης θέσης 2 (περιοχή Γάτα) για τη χωροθέτηση πετρελαιοειδών στη Γωνιά.

Μάλιστα και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης απηύθυνε έκκληση στο Σώμα για λήψη απόφασης ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική πρόταση στο συμβούλιο της Επικρατείας κατά τη συζήτηση επί της προσφυγής για τη χωροθέτηση των ασφαλτικών στη Σαγιάδα, αλλά παρά την τετράωρη εξαντλητική συζήτηση του θέματος, το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν εστάθη δυνατό να καταλήξει σε κάποια απόφαση.

Κατάφερε όμως να αναδείξει άλλα ζητήματα, εξίσου σημαντικά, όπως αυτά των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που φαίνεται ότι κρύβονται πίσω απ' όλη αυτή την υπόθεση.

Από τη θετική εισήγηση στην αποχή

Μετά από αρκετές ώρες συζήτησης και αφού η περιφερειακή αρχή δια μέσου τόσο του κ. Καχριμάνη, όσο και του κ. Πιτούλη... έδειχνε προς την θετική γνωμοδότηση για τη χωροθέτηση της μονάδας πετρελαιοειδών στην «Γωνιά», με την αντιπολίτευση να βολεύεται προφανώς για λόγους πολιτικού κόστους στην άρνηση, ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας.

Εκεί η πλειοψηφία αποφάσισε να απέχει, (οι θεσπρωτοί περιφερειακοί σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα πολύ νωρίτερα), κάνοντας ουσιαστικά στροφή 180 μοιρών από την αρχική θέση του επικεφαλής της, ενώ η μειοψηφία καταψήφισε τη χωροθέτηση της μονάδας στη Γωνιά.

Ο Περιφερειάρχης πρότεινε όμως και τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, τον αποκλεισμό της εγκατάστασης μονάδας ασφαλτικών ή δεξαμενών πετρελαίου στη Σαγιάδα, με παραπομπή των υπολοίπων στις προβλέψεις των όσων ήδη έχουν εγκριθεί και ισχύουν.

Νωρίτερα και μετά από παρεμβάσεις ιδιωτών αποκαλύφθηκε ότι στην περιοχή της Γωνιάς έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη δεκαετία του 2000 δύο μονάδες πετρελαιοειδών και ότι στις 7 Ιουνίου, το ΔΣ της ΟΛΗΓ συζητά επί αίτησης του ενός ιδιώτη, ο οποίος έχει προσφύγει και δικαστικά για εγκατάσταση πλωτής μονάδας εντός του κόλπου της Πλαταριάς. Έγινε δε σαφές ότι για τις άλλες 4 θέσεις - πλην της Γάτας - που προτείνονται από τη μελέτη και που ανήκουν στο χώρο ευθύνης (χερσαία ζώνη) που διαχειρίζεται η ΟΛΗΓ, δεν απαιτείται καν γνωμοδότηση κανενός συλλογικού οργάνου...

Συγκρούσεις για τα «συμφέροντα»

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συζήτησης δεν έλειψαν η ένταση και οι αντεγκλήσεις με πρωταγωνιστές τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλη Αργύρη, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνταν για «εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων», με τον κ. Καχριμάνη να δηλώνει ότι ενόσω ήταν αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Σηφουνάκης ασκήθηκαν από το Υπουργείο τόσο στον ίδιο όσο και στην πρώην Γενική Γραμματέα της κρατικής Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα έντονες πολιτικές πιέσεις για τη χωροθέτηση των ασφαλτικών στη Σαγιάδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης, αυτός σε αντίθεση με την κ. Μπάστα δεν υπέκυψε, ενώ ο κ. Αργύρης, δήλωσε ότι θα καταγγείλει δημόσια τον κ. Σηφουνάκη για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Περιφερειάρχη.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και κατά του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη, σημειώνοντας πως αν πραγματικά ήθελε να απομακρύνει τα ασφαλτικά από τη Σαγιάδα, αρκούσε ο ίδιος να ανακαλέσει την απόφαση της κ. Μπάστα.

Αποκαλυπτικός όμως ήταν και ο διάλογος μεταξύ του κ. Καχριμάνη και του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή.

«Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα του Λάτση, του Βαρδινογιάννη και του Μελισσανίδη» είπε ο κ. Κασσής.

«Ούτε του Μπακατσέλου», ανταπάντησε ο Περιφερειάρχης προκαλώντας την έκρηξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ο οποίος του καταλόγισε πολιτική σκοπιμότητα καθώς ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι πεθερός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Αν είναι ο πεθερός του Βενιζέλου λίγο πολύ δεν με νοιάζει. Αν είναι έτσι θα είμαι ο πρώτος που θα καταγγείλω τον Μπακατσέλο που είναι πεθερός του Βενιζέλου» απάντησε ο κ. Κασσής.

Σχετικά άρθρα