Fri07192019

Last update10:30:28 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Επαρκή τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνοαλβανικά σύνορα

  • PDF

Σύμφωνα με απάντηση του Ν. Δένδια στον Μ. Κασσή

dolofonos ktismaton

«Η αστυνόμευση της ελληνοαλβανικής μεθορίου της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων υλοποιείται από τη δύναμη της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης, η οποία διαθέτει ικανό αριθμό οχημάτων και σύγχρονη τεχνολογία όπως θερμικές κάμερες, διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης, σύγχρονο οπλισμό (ατομικό και ομαδικό), για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της».

Αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Νίκος Δένδιας στον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή, σε ερώτηση που κατέθεσε για την φύλαξη των συνόρων μας, μετά και το πρόσφατο περιστατικό με τη δολοφονία του ηλικιωμένου ζευγαριού στα Κτίσματα.

Με λίγα λόγια το Υπουργείο δεν βλέπει κενά στην φύλαξη των συνόρων της χώρας με την Αλβανία και σίγουρα δεν αφήνει περιθώρια για άμεση επαναφορά των αστυνομικών που έχουν αποσπαστεί στον Έβρο.

Η απάντηση αυτή βέβαια δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον κ. Κασσή ο οποίος με δηλώσεις του κάνει λόγο για πολυλογία άνευ ουσίας εκ μέρους του Υπουργείου που δείχνει ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο δεν έχει καμία διάθεση να κάνει κάτι ώστε να επαναφέρει το αίσθημα της ασφάλειας στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

Η απάντηση Ν. Δένδια

Τα κυριότερα σημεία της απάντησης του κ. Δένδια έχουν ως εξής:

«Το θέμα της στελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών αντιμετωπίζεται μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η συνολική δύναμη του Σώματος, με την ορθολογική κατανομή αυτής σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν κατανεμηθεί και οι οργανικές θέσεις στις υφιστάμενες Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, με δύναμη, η οποία παρουσιάζει έλλειμμα έναντι της οργανικής τους, όπως συμβαίνει σχεδόν με το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών.

Πλέον αυτών, σας γνωρίζουμε ότι για τη θωράκιση των συνόρων της χώρας μας έναντι των παρανόμων μεταναστευτικών ρευμάτων και την ουσιαστική διαχείριση των επιμέρους εκφάνσεων του μεταναστευτικού ζητήματος, μεταξύ άλλων, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις αρχές Αυγούστου του 2012, πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αστυνομική επιχείρηση με την ονομασία «ΑΣΠΙΔΑ», η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως Επιχείρηση Ευρείας Κλίμακας, με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, με θετικά αποτελέσματα. Για την ουσιαστική και λυσιτελή διεξαγωγή της εν λόγω επιχείρησης αποφασίστηκε η ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης και Δράμας με αστυνομικούς, πρώην συνοριακούς φύλακες, οι οποίοι μετακινήθηκαν από άλλες περιοχές των συνόρων, αλλά και της ενδοχώρας που αντιμετωπίζουν μικρότερη μεταναστευτική πίεση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι αυξημένες ανάγκες των ως άνω Αστυνομικών Διευθύνσεων».

Οι δηλώσεις Μ. Κασσή

Με αφορμή απάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ο κ. Κασσής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό γεγονός στο χωριό Κτίσματα, του Δήμου Πωγωνίου, είχα καταθέσει ερώτηση προς τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Άμυνας, σχετικά με τα μέτρα φύλαξη της Ελληνοαλβανικής Συνοριογραμμής.

Η απάντηση που έλαβα από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, κ. Ν. Δένδια, δυστυχώς κάθε άλλο παρά μπορώ να ισχυριστώ πως ικανοποιεί τόσο εμένα όσο πολύ περισσότερο τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών που βιώνουν την ανασφάλεια και το φόβο και βλέπουν τις αστυνομικές δυνάμεις να μειώνονται δραματικά.

Η απάντηση του κ. Υπουργού αποτελεί απλά «δημοσιογραφική» αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και δεν δείχνει καμία προοπτική να αλλάξει η κατάσταση αυτή.

Δεν λέει τίποτε η παραδοχή κενών θέσεων εάν δεν παρουσιάζεται χρονοδιάγραμμα πλήρωσής τους.

Δεν υπάρχει καμία απάντηση στο αίτημα για άρση των αποσπάσεων συνοριοφυλάκων από τα Γιάννενα στο Έβρο.

Δεν υπάρχει καμία απάντηση για την κατάργηση τμημάτων στα σύνορα και ποιες είναι οι δυνάμεις που τα αντικαθιστούν.

Η έλλειψη φύλαξης των χωριών της παραμεθορίου δημιουργεί και ένα ακόμα πρόβλημα που μάλλον δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαιτέρως τον κύριο Υπουργό. Είναι το πρόβλημα του να πάρουν το νόμο στα χέρια του οι πολίτες, δημιουργώντας μια κατάσταση άγριας δύσης και πλήρους ανομίας, καλλιεργώντας το μίσος και το ρατσισμό προς το σύνολο ενός γείτονα λαού, που μόνο δίκαιο δεν είναι, διότι ο λαός αυτός βοήθησε επί 30 χρόνια στην ανοικοδόμηση της χώρας...

Ίσως να βολεύει κάποιους η καλλιέργεια του αισθήματος τηςξενοφοβίας και τηςανασφάλειας...

Ίσως, για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,να είναι πολλές φορές προτιμότερη η σιωπή από την πολυλογία άνευ ουσίας...»

Σχετικά άρθρα