Tue06252019

Last update06:15:34 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ανοιχτή ΕΡΤ μέχρι να γίνει νέος φορέας

  • PDF

Εν μέρει δεκτή από το ΣτΕ η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ

ert 11.06.13

Προσωρινή διέξοδο στο αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, δόθηκε χθες το βράδυ από την απόφαση του προέδρου του ΣτΕ για άμεση επανέναρξη της λειτουργίας της βάσει του άρθρου 15 του Συντάγματος. Ειδικότερα, το ΣτΕ επιβάλλει, να λειτουργεί η ΕΡΤ μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κρίνοντας ότι υπάρχει νομική βάση στο αίτημα των εργαζομένων, ώστε να χορηγηθεί αναστολή εκτέλεσης της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία διατάχθηκε το κλείσιμο.

Με απλά λόγια, η απόφαση του ΣτΕ αναστέλλει την παύση λειτουργίας της ΕΡΤ μέχρι τη δημιουργία του νέου οργανισμού και αναθέτει στους αρμόδιους υπουργούς να διασφαλίσουν τη λειτουργία της.

Παράλληλα, η απόφαση μπαίνει και στο εργασιακό κομμάτι της υπόθεσης, αναφέροντας ότι δεν μπορούν να καταγγελθούν συμβάσεις εργαζομένων και να αποζημιωθούν πριν εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση αναστολής η οποία θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:

• ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και

• ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο αναμένεται να καταθέσει σήμερα αίτηση αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.

Και ανασχηματισμός στο τραπέζι

Την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης του προέδρου του ΣτΕ ήταν σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτη Κουβέλη και στην οποία ο κ. Σαμαράς άνοιξε θέματα ανασχηματισμού και καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης γεγονός που έδειχνε την πρόθεση να βρεθεί λύση και να αποφευχθούν οι εκλογές.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους δύο εταίρους πρόταση εννέα σημείων για απεμπλοκή από την κρίση.

Τον ανασχηματισμό τον προσδιορίζει χρονικά μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο τέλος του μήνα.

Ωστόσο, αγεφύρωτες παρέμεναν, πριν γίνει η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες- οι διαφορές στο θέμα της ΕΡΤ με τον πρωθυπουργό να επιμένει στα περί μεταβατικού καθεστώτος με προσωρινή διακομματική διοικούσα επιτροπή και προσωρινό πρόγραμμα.

Επίσης ο κ. Σαμαράς φέρεται να προτείνει να διοριστεί αρμόδιος υφυπουργός με αποκλειστική αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Τα εννέα σημεία της πρότασης Σαμαρά

Τα σημεία της πρότασης του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφορούν τα εξής:

1. Τη συγκρότηση διακομματικής προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής με τυπική υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, της οποίας η θητεία θα διαρκέσει μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού.

2. Την αναγνώριση αρμοδιοτήτων στη Διοικούσα Επιτροπή: α) να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό δημοσιογράφων, τεχνικών και όποιας άλλης ειδικότητας απαιτείται, προκειμένου να λειτουργήσει το προσωρινό πρόγραμμα της ΕΡΤ, β) να καταρτίσει και να παρακολουθεί την εφαρμογή του προσωρινού προγράμματος.

3. Την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης, καθώς και προσλήψεις μέσω του κανόνα 1/1

4. Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Τη συνεργασία με το BBC ή άλλο γνωστό οργανισμό για τεχνογνωσία

5. Τη συζήτηση για τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και τον αριθμό των εργαζομένων της νέας ΕΡΤ

6. Τον ορισμό αρμόδιου υφυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ ή από τη ΔΗΜΑΡ, χωρίς όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου να παραμερίζεται.

7. Ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά το συνέδριο της ΝΔ στο τέλος του μήνα

8. Συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας

9. Συζήτηση για καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης

Αλ. Τσίπρας: Τέλειωσε ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης

Μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπική ότι ο πολιτικός χρόνος της τρικοματικής κυβέρνησης τελείωσε έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες το βράδυ στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος. «Είτε τα βρείτε, είτε δεν τα βρείτε απόψε, καληνύχτα σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της χώρας.

«Απόψε τελειώνουμε με την κυβέρνηση της καταστροφής. Ένας χρόνος ψέματα, εκβιασμοί και βαρβαρότητα. Φτάνει πια! Ο λαός μίλησε. Η πλατεία Συντάγματος στέλνει μήνυμα ανατροπής» είπε κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό είναι η κοινή πεποίθηση, το τελεσίδικο μήνυμα από τον αγώνα της ΕΡΤ και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που σαρώνει όλη την Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι μόνο η Χρυσή Αυγή έχει απομείνει σύμμαχος του κ. Σαμαρά.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει το σκοτάδι» και προειδοποίησε ότι «με τη Δημοκρατία δε παίζουν σε αυτό το τόπο».

Δ. Κουτσούμπας: Λύση η συμπόρευση με το ΚΚΕ

Η λύση δεν βρίσκεται στις συνταγές των κομμάτων του νέου διπολισμού, είτε με πυρήνα τη ΝΔ είτε με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη λαϊκή συμμαχία και στη συμπόρευση με το ΚΚΕ δήλωσε ο γγ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Ζήτησε να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να ανοίξει η ΕΡΤ και να μην υπάρξει καμία απόλυση στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σχετικά άρθρα