Mon08192019

Last update11:40:50 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ξεπέρασε τα όρια η ρύπανση του αέρα

  • PDF

Στα 80-100 μικρογραμμάρια τα αιωρούμενα σωματίδια όλη την προηγούμενη εβδομάδα

ai8alomixlhΠάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα κινούνται σταθερά τα αιωρούμενα σωματίδια πάνω από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων δημιουργώντας έτσι το γνωστό φαινόμενο της αιθαλομίχλης, δημιουργώντας συνθήκες πρωτόγνωρες για όλο το λεκανοπέδιο. Η αιθαλομίχλη πνίγει την πόλη και κάνει αποπνιχτική την ατμόσφαιρα, ειδικά τις βραδινές ώρες. Και δυστυχώς η κατάσταση που για τους πολίτες είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες μετρήσεις που κάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το τμήμα φυσικής λειτουργεί μόνιμο σταθμό μέτρησης στην περιοχή της Κιάφας και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν συγκεντρώσεις σωματιδίων που υπερβαίνουν τα όρια που έχουν θεωρούνται «φυσιολογικά» και κυμαίνονται συνεχώς μεταξύ 80-100 μικρογραμμαριών.

«Είναι πάνω από το όριο» σημειώνει, ο Καθηγητής Φυσικής Παύλος Κασωμένος και αποδίδει την ένταση του φαινομένου σε δύο βασικούς λόγους:

Ο πρώτος σχετίζεται με την μεγάλη παραγωγή καπνού από την καύση ξύλου. Ανάβουν δηλαδή πολύ περισσότερα τζάκια και σόμπες από ότι συνέβαινε παλιότερα.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις ημέρες αυτές. Η άπνοια αλλά και η αναστροφή που σημειώνεται μετά την ηλιοφάνεια δεν επιτρέπουν την διοχέτευση της αιθαλομίχλης.

Έτσι σχηματίζεται το νέφος που καλύπτει την πόλη, με μεγαλύτερη ένταση από τις επτά το βράδυ μέχρι τις δύο μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τον κ. Κασωμένο, ήταν αναπόφευκτο να οδηγηθούμε σε τέτοιες καταστάσεις καθώς η καύση του ξύλου παράγει επτά φορές περισσότερα σωματίδια από ότι παράγονται από την καύση του πετρελαίου.

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή ήταν από τις πιο δύσκολες ημέρες, με πολύ έντονο το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Πάνω από τα όρια ήταν τα σωματίδια και την Κυριακή, όμως η κατάσταση ήταν ελαφρώς βελτιωμένη και για όσο διάστημα διατηρούνται ίδιες οι καιρικές συνθήκες δεν θα πρέπει να αναμένονται αξιόλογες μεταβολές.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τις ώρες έντασης του φαινομένου θα πρέπει να αποφεύγεται η υπαίθρια άσκηση ενώ οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καλό θα είναι να παίρνουν οδηγίες από τους γιατρούς τους.

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που ήταν άγνωστο στα Γιάννινα μέχρι και πριν δύο χρόνια, είναι ένα από τα αποτελέσματα που φέρνει η οικονομική κρίση. Η δραματική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου αναγκάζει τα νοικοκυριά να στραφούν σε άλλες μορφές θέρμανσης. Το ξύλο παραμένει για την περιοχή η φτηνότερη λύση, τα τζάκια από διακοσμητικά μετατράπηκαν σε βασικό μέσο θέρμανσης, οι ξυλόσομπες αυξήθηκαν δραματικά και τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε όλοι.

Δήλωση Χρ. Μαντά

Με αφορμή το έντονο πρόβλημα της αιθαλομίχλης που παρουσιάζεται τις τελευταίες η μέρες στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρηστος Μαντάς έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Tα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης είναι περισσότερο από ποτέ εμφανή πλέον και στην υγεία των πολιτών. Το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων τις τελευταίες ημέρες έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων, καθώς η αυξημένη χρήση τζακιών , ξυλόσομπων και ξυλολεβήτων έχει εγκαταστήσει ένα μόνιμο φαινόμενο αιθαλομίχλης πάνω από τις ζωές των συμπολιτών μας.

Aπό την προηγούμενη χρονιά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει και τις περιβαλλοντικές και τις ανθρωπιστικές συνέπειες της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Eπανειλημμένα έχουμε προβεί σε κοινοβουλευτικό έλεγχο απαιτώντας την κατάργηση του εξοντωτικού αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Έχουμε ζητήσει ήδη και την υπαγωγή του νομού Ιωαννίνων από την Β στην Α ζώνη όσον αφορά στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει, και οι άνθρωποι στο Λεκανοπέδιο να βρίσκονται στο δίλημμα ή να παγώνουν ή να εισπνέουν μικροσωματίδια που έχουν και άμεσες και απώτερες επιπτώσεις στην υγεία.

Καλούμε τους πολίτες , τους φορείς της πόλης και του νομού να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, απαιτώντας σαν πρώτο ελάχιστο μέτρο την υπαγωγή του νομού Ιωαννίνων στην Α ζώνη καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, με απώτερο στόχο την κατάργηση του ανθρωποκτόνου φόρου.

Από την πλευρά μας θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή».

Σχετικά άρθρα