Mon08192019

Last update11:40:50 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Το φακελάκι οι πολιτικοί και η… δημόσια υγεία

  • PDF

iatreioΜια επίσκεψή μου στην ιστοσελίδα edosafakelaki.org στάθηκε η αφορμή για το ρεπορτάζ που ακολουθεί.

 

Μπορεί οι καταγγελίες να είναι ανώνυμες, ωστόσο όσοι δεν παροικούν στην Ιερουσαλήμ ξέρουν ότι το περιεχόμενό τους καταγράφει την ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί κυρίως στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Περιστατικά τα οποία σίγουρα κάτι θυμίζουν στον καθένα από μας γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι η πλειονότητα έχουμε γίνει άμεσοι ή έμμεσοι πρωταγωνιστές ανάλογων καταστάσεων. Συνεπώς στην προκειμένη περίπτωση η ανωνυμία δεν στοχεύει στο να δυσφημίσει κάποιον χώρο, αλλά στο να προστατέψει τον καταγγέλλοντα μια και δεν είναι δυνατόν να αποδείξει τα όσα υποστηρίζει. Εκτός και αν στήσει το περιστατικό με την βοήθεια του εισαγγελέα και της αστυνομίας.

Γιατί το δημοσίευμα για έναν χώρο όπου όλοι γνωρίζουν πως λειτουργεί; Μα γιατί πρέπει να ζητήσουμε απάντηση σε όλους αυτούς που με νύχια και με δόντια στηρίζουν την δημόσια υγεία στην σημερινή της κατάσταση. Την στηρίζουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Ωστόσο ίσως να μην ξέρουν ότι μόνο δημόσια και δωρεάν δεν είναι η υγεία που σήμερα παρέχεται στην χώρα μας.

Και κάτι ακόμη. Επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, επειδή στον χώρο της υγείας υπάρχουν διαμάντια γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων, δεν μπορεί να ντρέπονται να λένε ότι εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτούς κάποιος πρέπει να τους προστατέψει.

Και το μόνο που ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ σήμερα η πολιτεία στο σύνολό της, διοικούντες και μη, κυβερνώντες και μη, είναι να προστατέψει αυτή τη μέγιστη υπηρεσία προς τον απλό λαό.

Τσακώνονται και διαφωνούν για τα δευτερεύοντα και αδιαφορούν για την ουσία.

Δεν μπορεί παρά όλοι να γνωρίζουν ότι το φακελάκι πάει σύννεφο στα νοσοκομεία. Από την στιγμή λοιπόν που το γνωρίζουν τι κάνουν για να συμφωνήσουν στην λήψη μέτρων προκειμένου να πατάξουν το φαινόμενο;

Από ότι εγώ γνωρίζω... ΤΙΠΟΤΕ. Εκτός και αν εσείς έχετε δει κάποια μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας που να στοχεύει ακριβώς στην καταπολέμηση του μαύρου χρήματος που κινείται στους νοσοκομειακούς χώρους.

Παραθέτουμε στην συνέχεια κάποια παραδείγματα - καταγγελίες για να δείτε το θράσος των γιατρών, να διαπιστώσετε ότι πρώτο και με διαφορά στις καταγγελίες βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά και για να καταλάβετε στο πως αντιδρούν αν δεν πάρουν το κάτι τις τους.

Χειρουργείο για καταρράκτη

Γεωγραφική Περιοχή: Περιφέρεια Ηπείρου, Νομός Ιωαννίνων

Υπηρεσία: Νοσοκομεία

Ποσό: 300 €

Ημερομηνία: Φεβρουάριος, 2010

Έδωσα 300 ευρώ σε καθηγητή οφθαλμίατρο στο ΠΠΓΝ Ιωαννίνων για να χειρουργήσει τη μητέρα μου

***

Φακελάκι σε καθηγητή γιατρό

Γεωγραφική Περιοχή:

Περιφέρεια Ηπείρου Νομός Ιωαννίνων

Υπηρεσία: Νοσοκομεία

Ποσό: 300 €

Ημερομηνία: Δεκέμβριος, 2011

300 ευρώ για εγχείριση καταρράκτη που δεν διαρκεί πάνω από 20 λεπτά και για αυτόν είναι ρουτίνα από μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

***

Φοιτητής ενδιαφέρεται να αποκαλύψει φακελάκια

Γεωγραφική Περιοχή: Περιφέρεια Ηπείρου Νομός Ιωαννίνων

Υπηρεσία: Νοσοκομεία

Ημερομηνία: Μάιος, 2013

Είμαι φοιτητής σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο και θα ενδιαφερόμουν να τοιχοκολλήσω αφίσες του site, σε χώρους του νοσοκομείου, που να παροτρύνουν τις καταγγελίες. Για να αποκαλυφθούν ορισμένα αρχ.... καθηγητές που τα παίρνουν και μας το παίζουν και γιατράρες.

***

Φακελάκι σε αναισθησιολόγο και γυναικολόγο

Γεωγραφική Περιοχή: Περιφέρεια Ηπείρου Νομός Ιωαννίνων

Υπηρεσία: Νοσοκομεία

Ποσό: 400 €

Ημερομηνία: Νοέμβριος, 1999

Μου ζήτησαν 200 ευρώ ο καθένας για τη γέννα μου

***

Έδωσα

Γεωγραφική Περιοχή: Περιφέρεια Ηπείρου Νομός Ιωαννίνων

Υπηρεσία: Νοσοκομεία

Ποσό: 3.500 €

Ημερομηνία: Φεβρουάριος, 2013

μου ζήτησε γιατρός πριν την ορθοπεδική μου εγχείρηση 3500 ευρώ και τα έδωσα μετά από 1 εβδομάδα. Κατόπιν έγινε και η επέμβαση.

***

Παραλίγο να πεθάνει για 400 ευρώ φακελάκι

Γεωγραφική Περιοχή: Περιφέρεια Ηπείρου Νομός Ιωαννίνων

Υπηρεσία: Υπουργεία Υπουργείο Υγείας

Ποσό: 400 €

Ημερομηνία: Ιούλιος, 2010

Για επείγων πρόβλημα γυναικολογικού χαρακτήρα έγινε εκτάκτως εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενώ έπρεπε να έχει γίνει χειρουργική επέμβαση μέσα στην ίδια ημέρα το ιατρικό προσωπικό καθυστερούσε εσκεμμένα την εγχείρηση η οποία και έγινε με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών μετά την καταβολή σε φακελάκι του ποσού των 400 ευρώ και με αποτέλεσμα την αφαίρεση ωοθήκης και σάλπιγγας πράγμα το οποίο δεν θα γινόταν εάν η εγχείρηση είχε γίνει εάν όχι την ίδια ημέρα εισαγωγής έστω μέσα στο πρώτο 24ωρο.

***

Έδωσα για μια επέμβαση 245 ευρώ

Γεωγραφική Περιοχή:

Περιφέρεια Ηπείρου Νομός Ιωαννίνων

Υπηρεσία: Νοσοκομεία

Ποσό: 245 €

Ημερομηνία: Σεπτέμβριος, 2012

Για μια επέμβαση 30 λεπτών μου ζήτησαν 245 ευρώ, τα έδωσα, έκανα την επέμβαση, και αυτό ήταν όλο, μετά σηκώθηκα και έφυγα.

***

«Αναγκαστική» επίσκεψη σε ιδιωτικό ιατρείο

Γεωγραφική Περιοχή: Περιφέρεια Ηπείρου Νομός Ιωαννίνων

Υπηρεσία: Νοσοκομεία

Ποσό: 1.000 €

Ημερομηνία: Οκτώβριος, 2012

Κατά την επίσκεψη στο νοσοκομείο η αρμόδια γιατρός αναφέρθηκε σε βλάβη συγκεκριμένου μηχανήματος στο νοσοκομείο. Ανέφερε ότι διέθετε το ανάλογο μηχάνημα σε ιδιωτικό χώρο και έμμεσα υποχρεωθήκαμε να πληρώνουμε ιδιωτικές επισκέψεις των 200 - 250 € κάθε φορά.

***

Γέννα

Γεωγραφική Περιοχή: Περιφέρεια Ηπείρου Νομός Ιωαννίνων

Υπηρεσία: Νοσοκομεία

Ποσό: 900 €

Ημερομηνία: Ιούλιος, 2011

Έδωσα 900 ευρώ για να γεννήσει η κόρη μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

***

Καταρράκτη

Γεωγραφική Περιοχή: Περιφέρεια Ηπείρου Νομός Ιωαννίνων

Υπηρεσία: Νοσοκομεία

Ποσό: 250 €

Ημερομηνία: Οκτώβριος, 2012

Έδωσα 250 ευρώ για να κάνει εγχείρηση καταρράκτη η μητέρα μου σε λίγες μέρες, διαφορετικά θα έκανε μετά από 6 μήνες.

 

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Γεωγραφική Περιοχή: Περιφέρεια Ηπείρου Νομός Ιωαννίνων

Υπηρεσία: Νοσοκομεία

Ποσό: 0 €

Ημερομηνία: Ιούνιος, 2010

Έπρεπε να κάνω υστεροσκόπηση. Ό ιδιώτης γιατρός στον οποίο απευθύνθηκα μου ζήτησε 2.500 ευρώ. Μου μίλησαν για κάποιο γιατρό στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η συμπεριφορά του γιατρού ήταν άψογη.

Η εξέταση κράτησε 10 λεπτά το πολύ.

Πρώτη φορά συνάντησα τόσο ευγενικό άνθρωπο σε ελληνικό νοσοκομείο.

 

Σφαγή γιατρών

(και άλλων...)

για το πακέτο...

Γεωγραφική Περιοχή: Νομός Ιωαννίνων

Ημερομηνία: Οκτώβριος, 2012

Υπηρεσία: Νοσοκομεία

Ποσό: 100 €

Περιγραφή:

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μπήκε η μάνα μου για προγραμματισμένη αλλά σοβαρή επέμβαση. Ο διευθυντής μου λέει τίποτε δεν δίνεις, εδώ είμαστε δημόσιο νοσοκομείο. Περνάει μια μέρα ... τίποτε. Δύο μέρες ... τρεις μέρες, εγχείρηση γιοκ. Άρχισαν τα ενδονοσοκομειακά προβλήματα για τη μάνα μου. Πιάνω κι εγώ την πρώτη νοσοκόμα που βρήκα μπροστά μου το βράδυ της τέταρτης μέρας και της λέω τι θα γίνει με τη μάνα μου; Μου λέει έχεις καθόλου λεφτά πάνω σου; Έχω 100€ της λέω. Ωραία, δώστα μου και θα δεις...

Το άλλο πρωί η επέμβαση έγινε. Το καλύτερο όμως ήρθε μετά το μεσημέρι. Ο διευθυντής έξαλλος με καλεί στο γραφείο και με πιέζει να του πω ποιόν πλήρωσα και έβαλαν τη μάνα μου στο χειρουργείο εκείνο το πρωί. Κι όχι μόνο εμένα αλλά και τους πάντες στην κλινική. Εγώ έκανα τον κινέζο, όπως κι αυτός όταν τον ρωτούσα γιατί καθυστερούσε την μάνα μου τόσες μέρες. Για τρεις μέρες με έψαχναν ο χειρούργος και η αναισθησιολόγος για να τους πληρώσω.. Μάταια όμως... Περιττό να πω ότι την κούρα μετά την επέμβαση της μάνας μου την έκαναν αποκλειστικά νοσοκόμες γιατί όσο είδατε εσείς γιατρό στο θάλαμο, άλλο τόσο είδε κι η μάνα μου ...

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Σεπτέμβριος 2014 14:56

Σχετικά άρθρα