Wed07172019

Last update10:41:07 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Τ. Καλογιάννη: «Ανεπίτρεπτες οι συμβουλές εκ μέρους του κ. Τσίκαρη»

  • PDF

Απάντηση της αντιεριφερειάχη για την μονάδα επεξεργασίας λυματολάσπης

perifereiahpeirounea2Προσωπική απάντηση στις δηλώσεις του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων με τον συνδυασμό «Ήπειρος Ανατροπής» έδωσε χθες η σημερινή και εκ νέου υποψήφια αντιπεριφερειάρχης, Τατιάνα Καλογιάνη, σχετικά με την έγκριση της ΜΠΕ για τη μονάδα επεξεργασίας λυματολάσπης.

Σε αυτή αφού ξεκαθαρίζει πως η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε μια μελέτη που ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από τις δημόσιες υπηρεσίες, χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτες τις «συμβουλές και τις νουθεσίες» εκ μέρους του κ. Τσίκαρη, ενώ τέλος σημειώνει πως ουδέποτε στα τρεισήμισι χρόνια που είναι αντιπεριφερειάρχης δεν εκμεταλλεύτηκε τη θέση της για να ευνοήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας ή της οικογένειάς της.

Μεταξύ άλλων στην απάντησή της η κ. Καλογιάννη αναφέρει:

«Η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής», διά του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων, κύριο Τσίκαρη, προέβη χθες, με μεγάλη καθυστέρηση, σε δηλώσεις για την μονάδα επεξεργασίας λυματολάσπης, αλλά και σε νουθεσίες και συμβουλές, πέραν των αποδεκτών και επιτρεπομένων.

Είναι δικαίωμα του καθενός να εκφράζει πολιτική άποψη για τα θέματα του τόπου, αλλά με τεκμηρίωση, κάτι που λείπει εντελώς από το κείμενο του κυρίου Τσίκαρη.

Η εγκατάσταση είναι, ήδη, αδειοδοτημένη και λειτουργεί σε γήπεδο ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑΙ, μετά από δημόσιο διαγωνισμό και κατόπιν σύμβασης μεταξύ της ΔΕΥΑΙ και του ιδιώτη-αναδόχου, με συμβατικό αντικείμενο την επεξεργασία 10.000tn λυματολάσπης ετησίως. Ποσότητα που δεν περιλαμβάνει ούτε την, ήδη, αποθηκευμένη λυματολάσπη των προηγούμενων ετών, ούτε την πρόσθετη αυξημένη ποσότητα που θα παραχθεί από τη σύνδεση και άλλων περιοχών (όπως Πέραμα, Ελεούσα, Ροδοτόπι, κλπ) με τον Βιολογικό Καθαρισμό Ιωαννίνων.

Θα μπορούσε πολύ εύκολα να αναζητήσει, ο κύριος Τσίκαρης, λόγω και των γνώσεων που οφείλει να διαθέτει, την, με αριθμό 203706/2011, Υπουργική Απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους του Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων, αλλά δεν το έπραξε.

Για τη δυνατότητα επεξεργασίας της συνολικής παραγόμενης ποσότητας, ο ανάδοχος του έργου αιτήθηκε την εγκατάσταση της δραστηριότητας σε γήπεδο που βρίσκεται απέναντι από τον Βιολογικό Καθαρισμό Ιωαννίνων, ακριβώς όπως ισχυρίζεται ότι θα έκανε και ο κύριος Τσίκαρης!

Το σχέδιο, άλλωστε, της προτεινόμενης επεξεργασίας περιγράφεται πλήρως στο φάκελο της, αιτούμενης προς αδειοδότηση, εγκατάστασης και είναι συμβατό με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα και ελέγχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον κύριο Τσίκαρη; Δεν γνωρίζει άραγε ότι οι οποιεσδήποτε μελέτες είτε εκπονούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες είτε από ιδιώτες οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα τα, διεθνώς, αποδεκτά πρότυπα, την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία; Υπενθυμίζουμε ότι όποιος και εάν είναι ο μελετητής, η μελέτη ελέγχεται και εγκρίνεται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και η συγκεκριμένη.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι στην υποβάθμιση αυτού. H σημερινή Περιφερειακή Αρχή στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που έχει σκοπό την προστασία του Περιβάλλοντος.

Ίσως, βέβαια, ο κύριος Τσίκαρης να θεωρεί περιβαλλοντική και οικολογική αναβάθμιση την ανεξέλεγκτη διάθεση και εναπόθεση της λυματολάσπης (αλλά και άλλων αποβλήτων όπως αγροτικά υπολείμματα, κλπ) οπουδήποτε και όχι την επεξεργασία και διάθεση αυτής σύμφωνα με τα ισχύοντα περιβαλλοντικά πρότυπα!

Για τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή -η οποία και θα συνεχίσει την επόμενη πενταετία το έργο της, με τη στήριξη των συμπολιτών μας- θα ήταν ανήθικο να αποτρέψει ή να καθυστερήσει ή να απαγορεύσει οποιαδήποτε, νομίμως αιτούμενη, δραστηριότητα, από όποιον και εάν προέρχεται.

Οι απόψεις του κυρίου Τσίκαρη παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες και στο πρότυπο «Κράτος – Επιχειρηματίας», το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς.

Είναι, επίσης, φανερό, ότι δεν έχει γίνει κατανοητό από την πλευρά του ότι τα κονδύλια των δημοσίων επενδύσεων είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα και ότι βαδίζουμε σε μία μετα-επιδοτήσεων εποχή.

Ήταν πολύ εύκολο, για τον κ. Τσίκαρη, να ανατρέξει και να αναζητήσει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά του και να ενημερωθεί πλήρως, αλλά προτίμησε να εκδώσει τη συγκεκριμένη δήλωση, με μόνο γνώμονα τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά του κ. Τσίκαρη περί «πολιτικής και επιχειρήσεων», επισημαίνω ότι:

Δεν είμαστε ανέστιοι, ούτε ανεπάγγελτοι, ούτε ανατραφήκαμε σε κομματικά θερμοκήπια. Παλεύουμε στον ελεύθερο στίβο καθημερινά, με όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν, όπως και για όλους τους συμπολίτες μας.

Από τη στιγμή, όμως που ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης με τίμησε συμπεριλαμβάνοντάς με τον συνδυασμό «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου», ούτε μία στιγμή δεν διανοήθηκα να συνδυάσω «επάγγελμα» και «πολιτική».

Αντιθέτως, έχω αποδείξει, εμπράκτως, το ακριβώς αντίθετο.

Εύχομαι στον κ. Τσίκαρη και στον συνδυασμό του, καλή συνέχεια στο έργο τους».

Σχετικά άρθρα