Wed07172019

Last update11:12:28 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Παρουσίαση του προγράμματος Νεοελληνική Λογοτεχνία & Ψηφιακές Τεχνολογίες

  • PDF

logotexnia diadiktioΤα εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση και στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Τα προγράμματα αυτά, συνήθως, σχετίζονται με σύγχρονα θέματα που κυρίως αποσκοπούν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων.

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για ιδιαίτερα ελκυστικά θεματικά πεδία που πολλές φορές δεν περιλαμβάνονται στον κορμό των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο. Ένα άκρως ενδιαφέρον εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Νεοελληνική Λογοτεχνία & Ψηφιακές Τεχνολογίες» προσφέρει το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (πρώην Κ.Ε.Κ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου. Καλώς ήρθατε στη λογοτεχνία της ηλεκτρονικής εποχής.

Αντικείμενο και στόχοι του προγράμματος

Πρόκειται για ένα καινοτόμο αντικείμενο για τα ελληνικά δεδομένα, με εξαιρετικό θεωρητικό ενδιαφέρον και πολυάριθμες εκπαιδευτικές και πρακτικές εφαρμογές. Στο τέλος του Προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν αναπτύξει γνώσεις και ικανότητες που αφορούν τα παρακάτω αντικείμενα:

• η λογοτεχνία στο διαδίκτυο: συστηματική έρευνα σε ψηφιακές βιβλιοθήκες, πύλες και βάσεις δεδομένων

• αξιολόγηση και δημιουργική αξιοποίηση ψηφιακού και πολυμεσικού υλικού, δημιουργία ειδικού λογισμικού για τη φιλολογική έρευνα

• χρήσεις ψηφιακών εφαρμογών στη διδακτική της λογοτεχνίας

• ψηφιακή λογοτεχνία κ.ά.

Σε ποιους απευθύνεται

• Σε φιλολόγους

• Σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στον χώρο της εκπαίδευσης

• Σε φοιτητές και αποφοίτους φιλοσοφικών σχολών, σχολών ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και επιστημών της αγωγής

• Σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή ενδιαφέροντα

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία του Προγράμματος στα τηλέφωνα 26510-09313 & 26510-09141 ή να αποστείλετε το μήνυμά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση elearn@uoi.gr. Διαδικτυακός τόπος: www.digilit-edu.net

Μεθοδολογία Διεξαγωγής της Εκπαίδευσης

Η διδασκαλία του προγράμματος γίνεται αποκλειστικά με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη χρήση του διαδικτύου, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του εκπαιδευόμενου σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος διατίθεται σταδιακά, ανά διδακτική ενότητα, μέσω της ειδικά σχεδιασμένης εκπαιδευτικής πλατφόρμας.

Διδασκαλία και Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με online διδασκαλία. Από τους εκπαιδευόμενους απαιτούνται 15-20 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης για τη μελέτη ειδικά σχεδιασμένου διαδραστικού υλικού, την εκπόνηση δραστηριοτήτων και τη συγγραφή μικρής έκτασης εργασιών. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης, η οποία τεκμηριώνεται με συνολική επίδοση άνω του 60% σε κάθε δοκιμασία εξέτασης, παρέχεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο συνοδεύεται από αναλυτική βαθμολογία για κάθε μία από τις τέσσερις (4) διδακτικές Ενότητες που απαρτίζουν το πρόγραμμα.

Διάρκεια Προγράμματος

Το Πρόγραμμα διαρκεί τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα από τις 6 Οκτωβρίου 2014 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2015 (16 πλήρεις διδακτικές εβδομάδες).

Ύλη του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε 4 διδακτικές ενότητες: Η λογοτεχνία στο διαδίκτυο (Ι και ΙΙ), Αξιολόγηση και δημιουργική αξιοποίηση ψηφιακού υλικού, Ψηφιακά εργαλεία και ειδικές εφαρμογές. Ενδεικτικά θα εξεταστούν ζητήματα όπως: ψηφιακές πύλες, κόμβοι, βιβλιοθήκες, κατάλογοι, δημιουργία βάσεων δεδομένων, η λογοτεχνία στην εκπαίδευση, η νεοελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία στο ψηφιακό περιβάλλον, η ψηφιακή λογοτεχνία, δημιουργία περιεχομένου: ψηφιακά εργαλεία, πολυμεσικό περιεχόμενο και υπερκείμενο.

Επιστημονική Επιτροπή

Τάκης Καγιαλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος)

Λάμπρος Βαρελάς, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Καργιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αναστασία Νάτσινα, Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Γιάννης Παπαθεοδώρου, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Φίλιππος Παππάς, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων και κόστος συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο επιμορφωτικό πρόγραμμα από τις 16/6/2014 μέχρι τις 3/10/2014. Η αίτησή τους θα αξιολογηθεί από την επιστημονική επιτροπή και θα λάβουν απαντητική επιστολή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών.

Η συμπληρωμένη αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση elearn@uoi.gr ως τις 03/10/2014.

Το συνολικό κόστος συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης είναι 400 ευρώ. Εάν ανήκετε σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες εκπαιδευομένων μπορείτε να κάνετε αίτηση για χορήγηση μείωσης των διδάκτρων.

Εκπτωτικές κατηγορίες: πολύτεκνοι (και οι τρίτεκνοι), άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), άνεργοι, οικονομικά ασθενείς εκπαιδευόμενοι (με ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ), υπάλληλοι όλων των Πανεπιστημίων, ενεργοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (κάτω των 30 ετών).

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 28 Ιούλιος 2014 08:12

Σχετικά άρθρα