Mon06172019

Last update04:34:22 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

3ο Ioannina Street Theater Festival

  • PDF

Με τα λόγια των Πρωταγωνιστών

ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ

antamapantaxou 2Προφίλ

Οι "Ανταμαπανταχού" είναι ομάδα κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας. Ιδρύθηκε από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου ενώ τα τελευταία 3 χρόνια ένα νέο μέλος προστέθηκε στην ομάδα μας, η Ελένη Γιαννακοπούλου. Η έρευνά μας πάνω στην κούκλα ξεκίνησε το 1989 ενώ το 1996 έγινε η μόνη επαγγελματική μας δραστηριότητα, συνδυασμένη με την "απόδρασή μας" από την Αθήνα, στα Βασιλικά της Β. Εύβοιας.

Είμαστε αυτοδίδακτοι κουκλοποιοί και κουκλοπαίκτες αλλά όσο ανακαλύπταμε τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του θεατρικού είδους, μας δημιουργήθηκε η ανάγκη να εκπαιδευτούμε και σε άλλες μορφές τέχνης. Έτσι εκτός από την μουσική και την ζωγραφική που είχαμε ήδη μια μικρή σχέση, κάναμε σεμινάρια σωματικού θεάτρου, χορού, κλόουν, αφήγησης παραμυθιού, υποκριτικής, φωτισμού και stop motion animation, με στόχο να χρησιμοποιούμε την γνώση αυτή στην κουκλοθεατρική μας αναζήτηση. Στην αναζήτηση αυτή "έδεσε" και το τρίτο μέλος της ομάδας ως μουσικός, performer, διερμηνεύτρια νοηματικής γλώσσας και πλέον κουκλοπαίκτρια.

Έχουμε συνεργαστεί με καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και του θεάτρου δρόμου(κλόουν, ακροβάτες). Επίσης έχουμε κατασκευάσει μαριονέτες και έχουμε εκπαιδεύσει ηθοποιούς για παραγωγές στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το 1999 περιοδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό είτε δίνοντας παραστάσεις στον δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων και διεθνή φεστιβάλ είτε κάνοντας εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ως βάση την Αθήνα και στο κουκλοθεατρικό μας εργαστήρι κάνουμε σεμινάρια και ετήσια εργαστήρια για ενήλικες

Οι "Ακροβασίες" και "Της μουσικής...τα νήματα"

Στα Γιάννενα παρουσιάσαμε δύο παραστάσεις θεάτρου μαριονέτας και μιμικής.

Τις "Ακροβασίες" και "Της μουσικής...τα νήματα".

Η παράσταση "Ακροβασίες" είναι μια παράσταση θεάτρου δρόμου μικρής διάρκειας και δανείζεται τη θεματολογία της από το τσίρκο. Κεντρικός ήρωας είναι ένας κλόουν- ακροβάτης που μπορεί να μην έχει ιδιαίτερες ακροβατικές ικανότητες, έχει όμως επιμονή και θέληση.

"Της μουσικής...τα νήματα" είναι μουσική παράσταση με 12 μαριονέτες σε ρόλους μουσικών. Μια απρόβλεπτη συναυλία με πολύ ρυθμό και χιούμορ και μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου. Ενώ και οι δύο παραστάσεις έχουν περιοδεύσει ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτή έχει ταξιδέψει εκτός Ελλάδας με 20 συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ σε Ευρώπη, Ασία και Ν.Αφρική.

Η εμπειρία του Ioannina street theater festival

Η αποδοχή του κόσμου όχι μόνο στις δικές μας παραστάσεις αλλά και σε όλες τις ομάδες ήταν πάρα πολύ ζεστή και μπράβο στους διοργανωτές του φεστιβάλ που έχουν καταφέρει να προσελκύσουν ένα ευρύ κοινό σε ένα είδος όπως το θέατρο δρόμου το οποίο είναι σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα. Περάσαμε πάρα πολύ ωραία παρότι ο καιρός δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Όμως η συμμετοχή και η αποδοχή του κόσμου, η συνεργασία με τις άλλες ομάδες και τους διοργανωτές και η ζεστή φιλοξενία μας άφησε μια πολύ γλυκιά γεύση.

Το Κουκλοθέατρο στην Ελλάδα

Το κουκλοθέατρο όπως και όλες οι άλλες τέχνες δοκιμάζονται μέσα στη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Για να μπορέσεις να παραμείνεις επαγγελματίας στην εποχή μας χρειάζεται πολύ τρέλα και μεράκι. Το θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό κουκλοθέατρο αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την εξέλιξή του. Κι αυτό χάρη στην όλο και αυξανόμενη ποιότητα και ποσότητα των επαγγελματικών, και όχι μόνο, ομάδων και της UNIMAΕΛΛΑΣ, από την άλλη, της Ένωσης κουκλοπαικτών Ελλάδος, που μέσα από τις δραστηριότητές της έχει φέρει το κουκλοθέατρο κοντά σ' ένα ευρύτερο κοινό.

Μελλοντικά σχέδια

Μπαίνουμε δυναμικά στην νέα θεατρική σεζόν με περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό της πρόσφατης παραγωγής μας για ενήλικες ΝΟΡΜΑ s/n 210113 και "Της μουσικής... τα νήματα". Ξεκινάμε με τη συμμετοχή μας στο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας, στο Κιλκίς, συνεχίζουμε Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Βερολίνο και πάλι σε θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Συνεχίζουμε με τα ετήσια εργαστήρια κουκλοθέατρου στο εργαστήρι μας στην Αθήνα και το 2015 ανεβάζουμε την ΝΟΡΜΑ σε θεατρική σκηνή στην Αθήνα.

Info:

www.antamapantahou.gr

puppetryanimation.blogspot.comPomet

Pomet 1(Γιώργος Σεραφειμίδης)

Προφίλ

Από το 2002 ασχολούμαι με το juggling, το contact juggling καθώς και με άλλες μορφές χειρισμού αντικειμένων (object & graphic manipulation), και δημιουργώ παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες.

Το 2007 άρχισα να ερευνώ συστηματικά δομές και θεωρίες του graphic manipulation. Το 2011 ολοκληρώνω την έρευνα αναπτύσσοντας τη δική μου θεωρία στη νέα αυτή μορφή χειρισμού αντικειμένων. Η έρευνα αυτή κερδίζει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας graphic manipulation και με καθιστά το 4ο μέλος της ομάδας Piryokopi (contemporary circus & graphic manipulation, Παρίσι/Γαλλία).

Παράλληλα διδάσκω τεχνικές juggling και χειρισμού αντικειμένων σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, οργανώνοντας εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια. Στόχος μου είναι να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ένα νέο μέσο έκφρασης και παράλληλα να διαδοθεί η τέχνη του σύγχρονου τσίρκου.

Το 2012 μαζί με την Βασιλική Ζαφειροπούλου δημιουργήσαμε την ομάδα ΚΟΚΟΙΚΑ και έκτοτε σχεδιάζουμε από κοινού εργαστήρια με στόχο την ένωση και διάδοση των τεχνών μας (juggling και μουσική) και δημιουργούμε παραστάσεις εικαστικού ενδιαφέροντος.

"Το μαγικότσιρκο"

Στο φεστιβάλ δρόμου Ιωαννίνων συμμετείχα με την παράσταση "Το μαγικότσιρκο". Στο "Μαγικότσιρκο" του Pomet τα στεφάνια αιωρούνται, τα μπαστούνια μαγνητίζονται, οι κρίκοι γίνονται μπουρμπουλήθρες ενώ οι κρυστάλλινες μπάλες μεταμορφώνονται άλλοτε σε σκουλήκια, σε πεταλούδες, σε διαμάντια και άλλοτε αιωρούνται στον αέρα. Όταν εκείνος αποφασίσει, οι μπάλες χορεύουν στο σώμα του και ισορροπούν στα πιο απίθανα σημεία.

Μία παράσταση με μεγάλη δόση φαντασίας και τεχνικής, με το παραδοσιακό να συναντά το σύγχρονο και τη μαγεία του τσίρκου να αποκαλύπτεται...

Το κοινό φάνηκε να διασκεδάζει με την παράστασή μου, χειροκρότησε με πάθος και πολλοί μου έσφιξαν το χέρι με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό τους καθώς περνούσαν από το "καπέλο" μου.

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ που γνώρισα από κοντά - ο Κώστας και η Ειρήνη - με καλοδέχθηκαν και έκαναν το καλύτερο για να παρουσιάσω την παράστασή μου και γενικότερα φάνηκαν να προσπαθούν με επιτυχία για την ουσιαστική οργάνωση όλου του φεστιβάλ.

Η εμπειρία του Ioannina street theater festival

Πέρασα πολύ όμορφα στα Ιωάννινα, εντός κι εκτός φεστιβάλ, και αν με ξανακαλέσουν στο επόμενο, με χαρά μου να συμμετέχω με κάποια παράσταση ή κάποιο σεμινάριο.

Το μοναδικό αρνητικό που μπορώ να σχολιάσω είναι πως συζητώντας με ανθρώπους από το κοινό που είχαν παρακολουθήσει και το περσινό και το φετινό φεστιβάλ, μου είπαν πως φέτος ένιωσαν πως είχαν γίνει "εκπτώσεις" στο πλήθος των συμμετεχόντων και πως όλες οι δράσεις γίνονταν σε ένα μέρος κάθε μέρα - Σε αντίθεση με το προηγούμενο όπου έτρεχαν από spot σε spot με το πρόγραμμα στο χέρι για να προλάβουν την επόμενη παράσταση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην αισθανθεί το κοινό όπως και την προηγούμενη χρονιά, πως γίνεται δηλαδή στην πόλη των Ιωαννίνων ένα πραγματικά μεγάλο καλλιτεχνικό φεστιβάλ δρόμου. Εύχομαι στο επόμενο οι εκπτώσεις να είναι λιγότερες, γιατί δράσεις σαν αυτές κοστίζουν πολύ λίγο σε σχέση με την πολιτιστική τους προσφορά.

Το Τσίρκο στην Ελλάδα

Στη χώρα μας το Τσίρκο είναι κάτι πολύ καινούριο και δεν υπάρχουν υποδομές για την καλλιέργεια τόσο των καλλιτεχνών όσο και του κοινού (δεν υπάρχουν σχολές Τσίρκου, δεν γίνονται καμπαρέ/βαριετέ, δεν γίνονται αρκετά φεστιβάλ, δεν υπάρχει καταξίωση του καλλιτέχνη του Τσίρκου όπως θα έπρεπε) οπότε είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς τρόπο να ασκήσει την τέχνη του και αυτή να βρει το αντίκτυπο που θα περίμενε κανείς ή που βρίσκει σε άλλες χώρες με καλύτερη υποδομή. Σίγουρα όμως είναι μια ασχολία άκρως δημιουργική και ενδιαφέρουσα, οπότε ο καθένας βρίσκει τον τρόπο του να ελιχθεί, να τα καταφέρει και να περάσει καλά μέσα από όλη τη διαδικασία της δημιουργίας αλλά και από το αποτέλεσμα της δουλειάς του - εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω.

Μελλοντικά σχέδια

Στο άμεσο μέλλον, με την ομάδα ΚΟΚΟΙΚΑ, θα παραδίδουμε αυτοτελή σεμινάρια juggling και μουσικής για παιδιά στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και παράλληλα ετοιμάζουμε μία νέα εικαστική performance χειρισμού αντικειμένων.

Τον Μάρτιο ξεκινάμε πρόβες με την ομάδα Piryokopi στο Παρίσι για τη δημιουργία μιας νέας παράστασης group graphic manipulation.

Τέλος, μέσα στο 2015, θα ήθελα πολύ να πραγματοποιήσω μία σόλο παράσταση που εδώ και πολύ καιρό φαντάζομαι.

Info

http://pometic.com/