Sun04212019

Last update07:20:15 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Capture

Η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στις Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2014

  • PDF

«Τα πρόσωπα του Χρόνου»

arxaiologiko mouseio ioanninon ipkΗ ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετείχε στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια σειρά εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στους αρχαιολογικούς χώρους Δωδώνης, Καστρίτσας και Μεγάλου Γαρδικίου.

Οι εκδηλώσεις και στις 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού πραγματοποιήθηκαν κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σκοπός είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου και ως εκ τούτου η ενθάρρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών. Ο εορτασμός διήρκησε τρεις ημέρες, από την Παρασκευή, 26 έως και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014. Η 26η Σεπτεμβρίου ήταν αφιερωμένη στα σχολεία ενώ η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Κράτους ήταν ελεύθερη.

To θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2013-2014 ήταν αφιερωμένο στην έννοια του χρόνου και ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων ήταν «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Οι εκδηλώσεις είχαν ως εξής:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014, εκατόν δέκα μαθητές σχολείων της πόλης των Ιωαννίνων (7ο Δημοτικό Σχολείο, 4ο Γυμνάσιο και Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο), επισκέφθηκαν την αίθουσα «Διώνη», όπου συνεχίζεται από τον περασμένο Ιούλιο η έκθεση του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη με θέμα: «Χρησμοί Αιολόστομοι». Πρόκειται για ένα εικαστικό δρώμενο, όπου ο επισκέπτης του Μουσείου χαράσσει σε ένα φύλλο χαλκού μια σκέψη ή επιθυμία σε μορφή ερώτησης και λαμβάνει την απάντηση-χρησμό μέσα από τη συμμετοχή του στη φωτογραφική πράξη η οποία διαδραματίζεται σε δύο φωτογραφικά στούντιο.

Οι μαθητές χάραξαν τις ερωτήσεις τους σε φύλλα χαλκού και φωτογραφήθηκαν, όσοι είχαν γραπτή γονική συναίνεση, από τον Κωνσταντίνο Ιγνατιάδη. Στην εκδήλωση συνέπραξε o Δημήτρης Καραγεώργος, ο οποίος δημιούργησε ένα σύμπαν με ήχους που παραγόταν από τους χαλκούς και τις φωτογραφίες. Το δρώμενο επαναλήφθηκε και το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014, όπου μεταξύ των επισκεπτών της έκθεσης ήταν μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ – Ήπειρος.

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, και με την ενίσχυση του Aristi Mountain Resort, εξελίσσεται σε σχέση με τη ροή των επισκεπτών και παρατείνεται έως το τέλος Οκτώβριου.

Την ίδια ημέρα, Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Καθρέφτη-καθρεφτάκι μου». Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού. Τα παιδιά άκουσαν παραμύθια από την Μαρία Μαχαίρα και την Δώρα Τάτση της ομάδας αφήγησης «Γιάννενα, Χίλια και ένα Παραμύθια» και «είδαν» τον εαυτό τους μέσα από αντίγραφα των κατόπτρων της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, που ετοίμασαν για το πρόγραμμα οι συντηρητές του Εφορείας. Στο τέλος της δράσης τα παιδιά ζωγράφισαν τον εαυτό τους σε σχέδια κατόπτρων του μουσείου. Η παρουσίαση έγινε από την αρχαιολόγο της Εφορείας, Ιουλία Κατσαδήμα και την Κατερίνα Κωνσταντίνου, ιστορικό τέχνης

Τις τρεις ημέρες του εορτασμού επισκέφθηκαν το Μουσείο 360 άτομα.

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

Το τριήμερο επισκέφθηκαν τη Δωδώνη 380 άτομα.

Αρχαιολογικός χώρος Aκρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου

Έγιναν θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Υπήρξαν χρόνοι, πάει καιρός, σαν μυθικοί» στον οχυρωμένο οικισμό της ακρόπολης στην κορυφή του λόφου Καστρί Μεγάλου Γαρδίκιου στους μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Πρώτου Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας. Οι μαθητές έφθασαν στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης του Μ. Γαρδικίου με λεωφορεία και στη συνέχεια με πεζοπορία ανέβηκαν το λίθινο καλντερίμι που οδηγεί στο χώρο. Με την άφιξη στον αρχαιολογικό χώρο έγινε το καλωσόρισμα, μοιράστηκε το σχετικό έντυπο και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την ιστορία του χώρου και τα μνημεία, που θα έβλεπαν κατά την περιήγηση. Οι μαθητές εξέφρασαν τις απορίες τους, οι οποίες απαντήθηκαν από τους υπεύθυνους και άρχισε η περιήγηση στο χώρο.

Οι μαθητές και οι συνοδοί τους ακολουθώντας τις διαδρομές κίνησης των επισκεπτών, οι οποίες κατασκευάζονται στο πλαίσιο των εργασιών Προστασίας και Ανάδειξης της ακρόπολης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ακολούθησαν την πορεία των αρχαίων τειχών και των οικοδομικών καταλοίπων της ακρόπολης, η οποία υπήρξε σημαντικό πολιτικό και διοικητικό κέντρο από την εποχή του Πύρρου και μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κατά τη διάρκεια της πορείας ενημερώθηκαν για την κατασκευή των πολλαπλών οχυρώσεων στο πέρασμα των αιώνων (ελληνιστική, ρωμαϊκή και εποχή βαλκανικών πολέμων), καθώς και για τη χρήση των οικοδομικών καταλοίπων. Η θεματική περιήγηση κύλησε ομαλά και οι μικροί επισκέπτες του χώρου έφυγαν ενθουσιασμένοι.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά την Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, επιμελήθηκαν οι αρχαιολόγοι Γεωργία Πλιάκου, Θάλεια Κύρκου και Μαρία Ντίνου.

Αρχαιολογικός Χώρος Καστρίτσας

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Καστρίτσας πραγματοποιήθηκε θεματική ξενάγηση στους μαθητές της Γ' Τάξης των Γυμνασίων Κουτσελιού και Κατσικά από τους αρχαιολόγους της ΙΒ΄ ΕΠΚΑ Παρασκευή Γιούνη, Χαρά Καππά και Υπατία Φάκλαρη. Το πρόγραμμα έχει τίτλο «24.000 π.Χ. -1913 μ.Χ.: Τα χνάρια του χρόνου στον Αρχαιολογικό Χώρο του λόφου Καστρίτσας»

Οι εκπαιδευτικές δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας, οι οποίες οργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστρίτσας "Τέκμων", πραγματοποιήθηκαν τη Τετάρτη 1-10-2014.

Με τη βοήθεια δίπτυχου ενημερωτικού φυλλαδίου με θέμα «24. 000 π.Χ. – 1913 μ.Χ.: Τα χνάρια του χρόνου στον Αρχαιολογικό Χώρο του λόφου Καστρίτσας», το οποίο τυπώθηκε για τη συγκεκριμένη δράση, τα παιδιά προσανατολίστηκαν στο χώρο και στο χρόνο. Σημειώθηκε το παλαιολιθικό σπήλαιο χαμηλότερα, ενώ στο εσωτερικό της ακρόπολης, περιηγήθηκαν μέσω των διαδρομών που ήδη έχουν ολοκληρωθεί για τους επισκέπτες, στο πλαίσιο των εργασιών Προστασίας και Ανάδειξης της ακρόπολης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα ορατά οικοδομικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, η οποία βρισκόταν σε ακμή από την εποχή του Πύρρου μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης επισκέφτηκαν τα ερείπια των πολυβολείων, αποθηκών κλπ. που κατασκευάστηκαν εντός της ακρόπολης κατά τους Βαλκανικούς πολέμους. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με τη σύντομη παρουσίαση των εργασιών ανάδειξης του χώρου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

Ιστοσελίδα: www.amio.gr

e-mail: ibepka@culture.gr

τηλ. 26510-01089.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 20 Οκτώβριος 2014 10:19