Tue07232019

Last update01:29:10 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Γιορτές με πολιτική ένταση

  • PDF

Η επίσπευση της εκλογής προέδρου ανεβάζει την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

vouli 2Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα. Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι.

Εάν και στην δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία απατείται πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.

Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.

Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία, τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Η ονοματολογία

Φουντώνει η ονοματολογία για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι στις 17 Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Ως φαβορί στις καθαρόαιμες πολιτικές υποψηφιότητες εμφανίζεται ο Σταύρος Δήμας, σύμφωνα με Τα Νέα. Ο πρώην κοινοτικός επίτροπος προέρχεται από την Κεντροδεξιά, έχει υπερκομματικό προφίλ και έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στις Βρυξέλλες.

Συνειδητά έχει απομακρυνθεί από τα κομματικά του καθήκοντα, καθώς ατύπως προετοίμαζε το έδαφος για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του με συναντήσεις που κάνει τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το όνομά του έχει ήδη συζητηθεί στις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί το βράδυ της Δευτέρας ότι η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει μάλλον προς πολιτική υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, τα ονόματα που συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους ήταν και αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη παρότι δεν έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις πολιτικές υποψηφιότητες ως φαβορί ακούγεται εδώ και μήνες και το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έχει πολλές πιθανότητες να συγκεντρώσει τους 180.

Ο έλληνας επίτροπος έχει συναινετικό προφίλ, διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ δεν αποτελεί μυστικό ότι έχει χτίσει γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Το όνομά του έχει συζητηθεί από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης παρότι ο δεύτερος δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Δ. Αβραμόπουλο.

Ο εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ Βασίλειος Σκουρής, όπως και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη προστέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη μακρά λίστα της ονοματολογίας εφόσον οι Σαμαράς και Βενιζέλος καταλήξουν σε μη πολιτική υποψηφιότητα.

Ο πρώτος, από τους νεότερους στην ηλικία εισαγγελικούς λειτουργούς που πήραν τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Ο δεύτερος, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2003, έχει θητεύσει δύο φορές υπηρεσιακός υπουργός, το 1989 και το 1996.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου, το οποίο επίσης έχει απασχολήσει την επικαιρότητα. Με το σκεπτικό της μη πολιτικής υποψηφιότητας, στο παρελθόν είχε ακουστεί και το όνομα του Κώστα Γαβρά.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 09 Δεκέμβριος 2014 11:09

Σχετικά άρθρα