Thu07182019

Last update12:20:13 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Κόντεψαν να έρθουν στα χέρια για τα κληροδοτήματα

  • PDF

Άγριος καβγάς στο Δημοτικό Συμβούλιο

dhmarxeio

Μηνύματα «Je suis Charlie» από τη μια και καυγάς από την άλλη που κόντεψε να φτάσει και σε χειροδικία ανάμεσα σε δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου ούτε ταιριάζουν μεταξύ τους, ούτε ασφαλώς τιμούν το ανώτατο συλλογικό όργανο της πόλης των γραμμάτων και των τεχνών...

Όποιος κοίταζε το πανό με το μήνυμα κατά της τρομοκρατικής επίθεσης των γάλλων τζιχαντιστών στο Παρίσι που είχε 12 νεκρούς, πανό που κρέμονταν στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, θα γέλαγε με ειρωνεία όταν άκουγε τις βρισιές και τις απειλές που λίγο έλειψε να μετατρέψουν σε ριγκ το δημοτικό συμβούλιο... Ο Μάκης Χρυσοστόμου εκτός εαυτού κρατιόταν από τους συναδέλφους του για να μην επιτεθεί στο Γιάννη Εμμανουηλίδη και ο Δημήτρης Νάστος κινήθηκε απειλητικά για να συγκρατηθεί ακολούθως από τον Κώστα Κυριαζή κατά του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης ο οποίος προκάλεσε την ένταση με τις εριστικές ατάκες του αλλά και με την γένει συμπεριφορά του αυτούς τους λίγους μήνες λειτουργίας του νέου δημοτικού συμβουλίου.

«Je suis Charlie» λοιπόν για τη Γαλλία αλλά στο δημοτικό συμβούλιο κάποιοι της αντιπολίτευσης δεν ανέχονται να ψηφίζουν οι άλλοι διαφορετικά από τη δική τους θέση και το ειρωνικό χειροκρότημα του Γιάννη Εμμανουηλίδη κατά την ψηφοφορία για τον ορισμό αντιπροσώπων του Δήμου στην Εφοροεπιτροπεία των αγαθοεργών καταστημάτων προκάλεσε την πρώτη αντίδραση του Μάκη Χρυσοστόμου. Αυτός εξαγριώθηκε όταν άκουσε τον πρώην Δήμαρχο Ανατολής να τον αποκαλεί δύο τουλάχιστον φορές «βλάκα» και η μη αντίδραση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου που όφειλε να πετάξει εκτός αίθουσας τον υπαίτιο της αλγεινής εικόνας, παραλίγο να φέρει γενική σύρραξη που ταιριάζει σε κερκίδα γηπέδου και όχι σε δημοτικό συμβούλιο.

Μετά από μια πεντάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος Γιώργος Παπαδιώτης ζήτησε τηρώντας λανθασμένα, ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές του επεισοδίου, να θεωρηθεί το περιστατικό λήξαν όπως και έγινε από την πλευρά όμως, μόνο του ενός και όχι από εκείνον που προκάλεσε.

Στην ουσία του σημαντικότερου θέματος της συνεδρίασης, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο, συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή Φίλιου, επιλέγει να στείλει δύο αντιπροσώπους, εν προκειμένω τους Τσίλη και Τσαμπαλά, στην Επιτροπή των Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης, αποδεχόμενη το καθεστώς της διαχείρισης των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων από την Εκκλησία, κόντρα συνεπώς στη βούληση των διαθετών.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, έστειλε αντιπροσώπους στην Εφοροεπιτροπεία προκαλώντας τις αντιδράσεις των ανθρώπων που ασχολούνται στην πόλη με τις σχολικές περιουσίες και τα κληροδοτήματα και στη γραμμή αυτή ο Θωμάς Μπέγκας και η δημοτική αρχή του, ταυτίζεται με τον προκάτοχό του, παρά τους όποιους αστερίσκους έβαλε και ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του.

Ο δικηγόρος της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα Ελευθέριος Ζώλας αναφέρθηκε στο ιστορικό των τριών ομόφωνων αποφάσεων προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμος δεν μετείχε στα Αγαθοεργά, στηριζόμενος στην κριθείσα από τη Δικαιοσύνη παράνομη απόφαση του 1999 με την οποία ορίζονταν εκπρόσωποι από την τότε δημοτική αρχή. Όπως τόνισε ο κ. Ζώλας, με την εκ νέου αποστολή εκπροσώπων στα Αγαθοεργά, ο Δήμος αναγνωρίζει το παράνομο καθεστώς του «πλην Ιωαννίνων» για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων και των σχολικών περιουσιών και γίνεται όπως είπε χαρακτηριστικά, συνένοχος στην κακοδιαχείριση μιας τεράστιας περιουσίας που ανήκει στην πόλη.

Τα όσα είπε ο κ. Ζώλας ενίσχυσε και με πολιτικά επιχειρήματα ο επικεφαλής της «ανεξάρτητης δημοτικής πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας κάνοντας λόγο για διαχρονικό σκάνδαλο και επέμεινε στην απώλεια της αξίας του 25% των μετοχών των Αγαθοεργών Καταστημάτων στην Εθνική Τράπεζα, η οποία όπως είπε, ζημίωσε ουσιαστικά την πόλη. Ως εκ τούτου, η μείζον αντιπολίτευση όπως και οι παρατάξεις των Νάτση και Σκοπούλη, τάχθηκαν κατά της αποστολής εκπροσώπων στα Αγαθοεργά.

Διαφορετική άποψη από την υπόλοιπη αντιπολίτευση, διατύπωσε η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», με τον Άρη Μπαρτζώκα να ζητά αφενός την εκπροσώπηση του Δήμου στην Εφοροεπιτροπεία ώστε να υπάρχει η δυνατότητα του ελέγχου και αφετέρου, την επιμονή του Δήμου στην αλλαγή του καθεστώτος διαχείρισης των κληροδοτημάτων.

Λάθος επιλογές και όχι κακοδιαχείριση είναι σύμφωνα με τον Δήμαρχο η διαχείριση των μετοχών της Εθνικής αλλά πέραν τούτου, τίποτα άλλο δεν στοιχειοθετεί την κατηγορία της αντιπολίτευσης που υπάρχει αδιαφάνεια. Η δημοτική αρχή δεν απεμπολεί το αίτημα αλλαγής των κανόνων αξιοποίησης της περιουσίας των Ηπειρωτών ευεργετών αλλά παρ' όλα αυτά, θέλει να μετέχει στην Εφοροεπιτροπεία για να ελέγχει. Αυτές ήταν οι απόψεις που διατύπωσε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας φανερώνοντας πάντως πως το θέμα προβλημάτισε αρκετά την παρούσα δημοτική αρχή, πριν ληφθεί η απόφαση να εμμείνει στη προ τεσσάρων αλλαγή στάσης του Φίλιππα Φίλιου.

Σχετικά άρθρα