Sun07212019

Last update08:11:40 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Δημήτρης Πάνου: «Το Ποτάμι προτείνει καθαρές και δυνατές λύσεις»

  • PDF

Συνέντευξη στους Ν.Α.

dhmhtrhs panou

Ο Δημήτρης Πάνου, ένας από τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» ο οποίος ξεχώρισε με την παρουσία του αποφάσισε να δοκιμαστεί σε ακόμα πιο βαθιά νερά, θέτοντας υποψηφιότητα ως βουλευτής με Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Πάνου αναφέρεται στους λόγους που επέλεξε να πολιτευτεί με το συγκεκριμένο κόμμα, το οποίο χαρακτηρίζει ως τη μοναδική λύση για να πάει η χώρα μπροστά ενώ δε διστάζει να πει πως η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές τον έκανε να αλλάξει γνώμη για όσους ασχολούνται με τα κοινά και τον οδήγησε να δοκιμάσει την τύχη του στις εθνικές εκλογές.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

1. Κατεβαίνετε ως υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το Ποτάμι, ένα κόμμα που έχει κατηγορηθεί ως απολιτίκ. Τι απαντάτε σ' αυτό;

Κοιτάξτε... Αν «απολιτίκ» σημαίνει άρνηση των παλιών απόψεων και ιδεολογιών, όπου ο πολίτης ήταν καθοδηγούμενος και ακόλουθος της κομματικής ορθοδοξίας, τότε ναι, είμαστε «απολιτίκ»! Όμως η αλήθεια είναι ότι το Ποτάμι είναι ένα έντονα πολιτικοποιημένο κίνημα που στηρίζεται στις αρχές της ισονομίας, της αξιοκρατίας και του ανθρωπισμού. Πρέπει δε να σημειώσετε ότι οι αρχές αυτές, στην πληρότητα τους, δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Αυτό λοιπόν που μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα «πολιτικοποιημένα» κόμματα είναι πως οι αρχές μας δεν στηρίζονται σε δογματικές απόψεις περασμένων αιώνων που δύσκολα βρίσκουν εφαρμογή στις σημερινές συνθήκες και το πρόγραμμα που πρόκειται να εφαρμόσουμε δεν διαμορφώθηκε με βάση τις βλέψεις του κατεστημένου της εξουσίας. Είμαστε ένα κίνημα έντονα προβληματισμένων και έντονα πολιτικοποιημένων ανθρώπων με μοναδικό σκοπό την αντιστροφή της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής πτώσης στην οποία την έχει οδηγήσει την πατρίδα μας το πολιτικό και κομματικό κατεστημένο των τελευταίων δεκαετιών.

2. Είναι εμφανές ότι το Ποτάμι δεν έχει αποκρυσταλλώσει τις απόψεις του ως κόμμα. Τι πιστεύεται λοιπόν ότι είναι αυτό που οδηγεί τους ψηφοφόρους να του δίνουν την Τρίτη θέση;

Μεγάλη μερίδα του κόσμου αντιλαμβάνεται ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία όρεξη να κάνουν εκείνες τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται πραγματικά η πατρίδα μας ώστε όχι μόνον θα διασώσει προσωρινά την θέση της αλλά και να ξαναπάρει μπρος, αυτή τη φορά πραγματικά, και να προχωρήσει προς μια ουσιαστική ανάπτυξη. Τόσο τα δύο μεγάλα κόμματα όσο και τα μικρότερα είναι δέσμια πολιτικών και συντεχνιακών συμφερόντων ή κατατρύχονται από πολιτικές ιδεοληψίες που τους απαγορεύουν να δουν τα πράγματα καθαρά και ρεαλιστικά.

Οι συμπολίτες μας λοιπόν το καταλαβαίνουν αυτό και προσβλέπουν προς την μοναδική μεταρρυθμιστική δύναμη που υπάρχει συγκροτημένα στην Ελλάδα αυτή της στιγμή, το Ποτάμι.

Σε ό,τι αφορά το αν το Ποτάμι έχει ή όχι αποκρυσταλλωμένες απόψεις, επιτρέψτε μου να σας πω ότι οι βασικές αρχές και οι απόψεις του είναι ανηρτημένες στο διαδίκτυο, στον ιστοχώρο του, όπου μπορεί να τις δει οποιοσδήποτε. Το χαρακτηριστικό όμως του Ποταμιού είναι ότι, ακριβώς επειδή δεν πάσχει από ιδεολογικές αγκυλώσεις, έχει την ικανότητα να δει και να περιγράψει καθαρά τις δυνατές λύσεις τόσο στα εθνικά προβλήματα όσο και στα περιφερειακά και τοπικά.

Τέλος, και το έχω ξαναπεί, οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην διακυβέρνηση του τόπου είναι το γεγονός ότι για δεκαετίες οι περισσότεροι από τους βουλευτές ανήκαν άμεσα ή έμμεσα σε πολιτικές δυναστείες, σε πολιτικά σόγια, όπως λέει ο λαός μας. Είτε ήταν άμεσοι απόγονοι παλαιοτέρων πολιτικών, είτε είχαν συγγενική ή φιλική σχέση μαζί τους, είτε ήταν προστατευόμενοί τους. Από την άλλη, σήμερα, οι υποψήφιοι του Ποταμιού είμαστε, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, άνθρωποι που, είτε προέρχονται από τον ιδιωτικό, είτε από τον δημόσιο τομέα, έχουν δώσει τις μάχες τους με την καθημερινότητα, που άφησαν την ασφάλεια των «μεγάλων» κομμάτων και που μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις των πολιτών άμεσα και επιτακτικά.

Με λίγα λόγια, αυτά βλέπουν οι πολίτες οι οποίοι δίνουν στο Ποτάμι την Τρίτη θέση.

3. Ένας από τους παράγοντες που σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο ήταν και η εμπειρία σας από την συμμετοχή σας στις δημοτικές εκλογές;

Η συμμετοχή μου στην δημιουργία και στην εκλογική και μετεκλογική πορεία της Δημοτικής Παράταξης «Γιάννενα Τώρα», η οποία απέδειξε επίσης ότι είναι μια τίμια και σοβαρή προσπάθεια ενεργών πολιτών ήταν η «λυδία λίθος» για μένα που με βοήθησε να απομυθοποιήσω την εικόνα του υποψήφιου βουλευτή. Κατάλαβα λοιπόν ότι όταν κανείς είναι ευθύς στις απόψεις του, δεν έχει να κρύψει κάτι έναντι των συμπολιτών του και νιώθει ότι έχει το υπόβαθρο να εκπροσωπήσει όσους έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτόν, μπορεί να εκτεθεί ως υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές. Και δεν θέλω να σας κρύψω ότι, ένας ακόμη λόγος σχετικός με τις δημοτικές εκλογές, ήταν πως ο αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσα μου έδωσε μια μεγαλύτερη δυναμική στην τωρινή μου προσπάθεια.

Σχετικά άρθρα