Wed07172019

Last update10:15:44 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αλλαγές... με το καλημέρα

  • PDF

Οι τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

ypoyrgiko

Από την πρώτη κιόλας μέρα φαίνεται η αλλαγή πολιτικής την οποία εξήγγειλε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς με μια σειρά δηλώσεων τους οι νέοι Υπουργοί βάζουν στοπ σε αλλαγές που είχαν κάνει οι προκάτοχοί τους σε ότι αφορά ιδιωτικοποιήσεις, διαθεσιμότητες, αλλά και τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η στήριξη της οικονομίας προκειμένου να επαναλειτουργήσει, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και η σύγκρουση με τα κατεστημένα δεκαετιών είναι οι τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση του κύρους της χώρας, της αξιοπρέπειας και του αισθήματος δικαίου του λαού, τόνισε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και πως η κυβέρνηση είναι όλων των Ελλήνων.

«Θα βαδίσουμε με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν με διάλογο, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη. Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει να αναμετρηθεί με τη σκληρή πραγματικότητα και θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού. Η ευθύνη είναι βαριά, θα προχωρήσουμε με σχέδιο, ισχυρή βούληση και με τη δύναμη της νωπής λαϊκής εντολής» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στόχος της κυβέρνησή του είναι να φέρει διαφορετικό ύφος και ήθος στην εξουσία. «Δεν ερχόμαστε για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια, αλλά για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στη χώρα. Να βάλουμε τέλος στο καθεστώς ρουσφετιού και διαπλοκής, να γίνει παρελθόν το πελατειακό κράτος και το κράτος πελάτη που εξυπηρετούσε κερδοσκοπικές επιδιώξεις λίγων εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος».

«Η εξουσία δεν μας ανήκει, αλλά ανήκει σε εκείνους που μας την ανέθεσαν» σημείωσε και τόνισε ότι θα υπάρχει «μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας». Επισήμανε, δε, ότι «ο λαός υποφέρει και απαιτεί από εμάς σεβασμό σε κάθε ενέργεια και πράξη, να ματώσουμε για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του».

Οι τέσσερις προτεραιότητες

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ήπιο και πολιτισμένο κλίμα, χωρίς μνησικακίες και σεβασμό στο δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών. Πρόκειται για την «πρώτη κυβέρνηση μιας νέας εποχής» επισήμανε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το έργο που πρέπει να επιτελέσει η κυβέρνηση είναι σύνθετο και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Έθεσε, δε, τέσσερις προτεραιότητες:

1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Κανένας να μην είναι μόνος και αβοήθητος μέσα στην κρίση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως το φαγητό, η θέρμανση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πιο αδύναμων. «Παραλαμβάνουμε μια χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση στο δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης και πρώτη στο δείκτη παιδικής φτώχειας. Αυτή η κατάσταση είναι ο μεγαλύτερός μας αντίπαλος» υπογράμμισε.

2. Στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει, ειδικά σε ό,τι αφορά την μικρή επιχείρηση που βουλιάζει στην υπερχρέωση και κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Βασικός στόχος η αντιμετώπιση της ανεργίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

3. Διαπραγμάτευση με εταίρους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ώστε να βγει η χώρα από την υπερχρέωση και την ύφεση. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη με σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις για τη διαπραγμάτευση. Ανέφερε ότι υπάρχει τετραετές σχέδιο πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αλλά χωρίς υποχρέωση εξοντωτικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, με ρεαλιστικές προτάσεις για το χρέος και πολιτική επενδύσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Μέσω αυτών, η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» σημείωσε και επανέλαβε: «Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Δεν θα έρθουμε σε ρήξη, αλλά ούτε θα είμαστε υποτελείς».

4. Σύγκρουση με κατεστημένα δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα: Ριζική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, διαφάνεια, πάταξη της διαπλοκής, εφαρμογή ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής μεγάλου πλούτου. «Κοινή συνισταμένη όλων αυτών η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ως πρώτο δείγμα γραφής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε το «μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, με μόνο 10 υπουργεία», το οποίο όπως είπε δεν ήταν απόφαση συμβολικού χαρακτήρα, αλλά η έναρξη της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση από το υψηλότερο επίπεδο. Όπως είπε, στόχος είναι ένα κράτος αποτελεσματικό, με συλλογική λειτουργία, χωρίς καπετανάτα, που θα λογοδοτεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μνεία στο διεθνές κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αν δεν είχαν γίνει εκλογές κανείς δεν θα ασχολούνταν με την Ελλάδα. Δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια μηνύματα των αρχηγών κρατών και γίναμε αποδέκτες της ικανοποίησης των λαών που κι εκείνοι αναζητούν την ελπίδα, παρατήρησε και σημείωσε:

«Σε ελάχιστες μέρες το διεθνές κλίμα για τη χώρα αλλάζει. Η χώρα σηκώνει κεφάλι, συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον, ανακτά την αξιοπρέπειά της, δημιουργεί συμμαχίες» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλους. Καλωσορίζουμε αύριο [Πέμπτη] τον κ. Σουλτς και μεθαύριο [Παρασκευή] τον κ. Ντάισελμπλουμ. Οι συζητήσεις μαζί τους θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες και παραγωγικές».

Στα 751 ο κατώτατος μισθός

Την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης.

«Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» δήλωσε στον ANT1 ο Π.Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι «σε αυτά όλα υπάρχουν ήδη, σχεδόν έτοιμα, στην τελική τους μορφή, νομοθετήματα».

«Είναι μία πρόκληση για μία κυβέρνηση της Αριστεράς, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της εργασίας» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ.Στρατούλης επανέλαβε, στον ΑΝΤ1, τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και των επικουρικών συντάξεων σε όσους λαμβάνουν μηναία σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

Χρ.Σπίρτζης: Σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών της χώρας

«Η κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων.

Ο ίδιος παρέπεμψε πάντως στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σπίρτζης, ανέφερε ότι οι προτεραίοτητές του ως υπουργού, θα είναι αυτά που έχουν ειπωθεί έως τώρα από το ΤΕΕ και τον επιστημονικό κόσμο. Πρέπει, είπε, να γίνουν ιεραρχήσεις των προγραμμάτων και των δημοσίων επενδύσεων και των έργων και πρόσθεσε ότι τα έργα πρέπει να υπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ανέφερε, τέλος, ότι σε θεσμικό επίπεδο θα δούμε πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια είχαν αποδιοργανωθεί πλήρως με απανωτές διατάξεις.

Σταματά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος για τα νοικοκυριά.

«Θα προχωρήσουμε στη διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο Δημόσιο, ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικά. Θα είναι μια καινούργια ΔΕΗ, η οποία θα υποβοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση» δήλωσε στο Mega.

Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πετύχει μείωση της τιμής του ρεύματος.

«Το θέμα δεν είναι να πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να βάλουμε κάτι στον προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα έσοδα τα πληρώνουμε ακριβά, διότι χάνουμε άλλα έσοδα από τα κέρδη της ΔΕΗ. Χάνουμε, επίσης, πολλά έσοδα από τον προσανατολισμό της ΔΕΗ, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια και πανάκριβο φυσικό αέριο, που δεν βοηθά τη χώρα» τόνισε.

Κατάργηση του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία και του 1 ευρώ στις συνταγές

Την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και του 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή εξήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην πρώτη του δήλωση αμέσως μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης.

Χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη τιμή αλλά και τεράστια ευθύνη την συμμετοχή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για «επείγουσα αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας, για καθολική και χωρίς εξαιρέσεις πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι, «απαιτούνται μέτρα άμεσης ανακούφισης των ασφαλισμένων με κατάργηση των χαρατσιών (5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, 1 ευρώ ανά συνταγή) και μείωση της επιβάρυνσης τους στην αγορά φαρμάκων».

Θα επαναπροσληφθούν καθαρίστριες και σχολικοί φύλακες

Για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και των σχολικών φυλακών που απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές. «Οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες είναι οι πρώτες αδικίες που θα διορθωθούν» είπε.

Για το μέτρο της αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση πρότασης και τόνισε ότι «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να είναι έτοιμη τις πρώτες 100 ημέρες».

Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα ισχύσει ό,τι ισχύσει και για τις άλλες περιπτώσεις εργαζομένων που προανέφερα».

Σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε την ΕΡΤ όπως ήταν πριν το μαύρο, αλλά όπως εμφανίστηκε μετά το μαύρο.

«Θα πρέπει να γυρίσουμε όχι στην παλιά ΕΡΤ γιατί είχε τις αμαρτίες του πελατειακού κράτους που είχαμε. Πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε την ΕΡΤ την ανοιχτή στην κοινωνία. Την ΕΡΤ αυτή που λειτούργησε από τη στιγμή που έπεσε το μαύρο εκεί και αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη. Γιατί ούτε θα πρέπει να φερθούμε εκδικητικά απέναντι σε αυτούς της ΝΕΡΙΤ γιατί πολλοί από αυτούς από ανάγκη πήγαν εκεί. Να μην επαναφέρουμε την πελατειακή ΕΡΤ» είπε το βράδυ της Τρίτης στο Mega.

Ως προς το θέμα του ενιαίου μισθολογίου ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θα πρέπει να εξορθολογιστεί, να εξαλειφθούν οι ανισότητες και εκτίμησε ότι για αυτό δεν θα χρειαστεί χρόνος μεγαλύτερος του εξαμήνου.

Yπογράμμισε πως το πρώτο πράγμα που θα συζητήσει με τους δημόσιους υπαλλήλους θα είναι το σύστημα αξιολόγησης, λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να είναι τίμιο, δημοκρατικό και πρόσθεσε ότι θα δώσει εντολή ενός 15 ημερών να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις.

Ανασφάλιστοι και φάρμακα οι προτεραιότητες

Οι ανασφάλιστοι και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι οι προτεραιότητες που θέτει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ οι διοικητές των νοσοκομείων καλούνταν να προχωρήσουν σε απολογισμό και καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν.

«Το πρώτο ζήτημα είναι να δούμε το ζήτημα των ανασφάλιστων και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι το φάρμακο, από το οποίο εμείς πιστεύουμε ότι με τη δική μας παρέμβαση θα προκύψουν αρκετά οφέλη τα οποία να επανεπενδυθούν μέσα στο σύστημα» δήλωσε στο Mega ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη δαπάνη του φαρμάκου» είπε, επισημαίνοντας ότι ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν είναι και η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Ιθαγένεια στα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ

Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, η κ. Χριστοδουλοπούλου ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών».

Η ίδια σημείωσε ότι πρέπει να αποκατασταθούν όλα αυτά τα παιδιά που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, «ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ, πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ».

Πανούσης: Με όπλο ο αστυνομικός στη διαδήλωση, αλλά όχι για να τρομοκρατεί

«Τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας δεν τα πιστεύω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας ότι ο αστυνομικός θα έχει όπλο στη διαδήλωση, άλλα όχι για να φοβίζει και να τρομοκρατεί.

Ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για θέματα ισορροπίας στην ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας: «Είναι διαφορετικό πράγμα να ξέρει ένας αστυνομικός πότε βγάζει το όπλο, πού το στρέφει και γιατί το κάνει. Είναι διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Άρα αυτό δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο».«Κατ' αρχάς να δούμε αν χρειάζεται πάντοτε στη διαδήλωση η Αστυνομία και τι ρόλο θα παίζει. Και δεύτερον, όπλο θα έχει, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι θα το έχει προτεταμένο για να φοβίζει και να τρομοκρατεί ανθρώπους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους» είπε στον Αnt1.

Οι δηλώσεις του κ. Πανούση έρχονται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει τονίσει ότι σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι να αφοπλίσει την αστυνομία, αλλά να αφοπλίσει όσους έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές. «Θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, όχι αστυνομοκρατία» έχει δηλώσει ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά άρθρα