Wed07172019

Last update10:41:07 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Κύρια υπεύθυνη η ΔΕΗ για τις καταστροφές στην Άρτα

  • PDF

Συνέντευξη του Χρ. Τσιρογιάννη στους «Ν.Α.»

tsirogiannis

Η Άρτα βρέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο επίκεντρο της επικαιρότητας εξαιτίας των καταστροφών που υπέστη από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή κι άφησε πίσω της ανεξίτηλα σημάδια. Οι «Νέοι Αγώνες» συνάντησαν τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη και συζήτησαν μαζί του τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αλλά και το πια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση.

Όπως τόνισε η εκτίμηση που υπάρχει για το ύψος των ζημιών είναι ότι αυτές ξεπερνούν τα 8,5 εκ. ευρώ, χρήματα στα οποία δεν υπολογίζονται και οι ιδιωτικές αξιώσεις που υπάρχουν.

«Όπως καταλαβαίνεται οι ζημιές που υπέστη ο δήμος Άρτας σε υποδομές, αλλά και οι Αρτινοί είναι τεράστιες και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση για να αποκατασταθούν», τόνισε ο κ. Τσιρογιάννης.

Παράλληλα όμως εξέφρασε και ένα παράπονο το όποιο έχει να κάνει με την αντιμετώπιση και το ενδιαφέρον που δείχνει η Πολιτεία για την περιοχή.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Δήμαρχο Αρταίων, ενώ τις ημέρες που κακοκαιρία χτυπούσε την Άρτα, η κυβέρνηση προφορικά στάθηκε στο πλευρό του δήμου υποσχόμενη κάθε δυνατή βοήθεια, εντούτοις 20 μέρες μετά δεν έχει καταφέρει όχι να εκταμιεύσει έστω ένα ευρώ για να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά ούτε να κηρύξει τον δήμο ως πλημμυρόπληκτο.

«Δυστυχώς η γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους είναι παρούσα. Η κυβέρνηση τις πρώτες μέρες έδειξε το ενδιαφέρον της για την περιοχή. Ήρθαν επιτόπου υπουργοί, μας τηλεφώνησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά από εκεί και μετά τίποτα. Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον τους δεν εξαντλήθηκε στις δύο επισκέψεις των κυρίων Σπίρτζη και Αποστόλου και στο τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει καταγωγή από την Άρτα και νομίζω ότι έχει ένα ενδιαφέρον παραπάνω για την περιοχή στην οποία ήταν και υποψήφιος», σημείωσε ο κ. Τσιρογιάννης.

Ο δήμαρχος Αρταίων μίλησε στους «Ν.Α.» και για τις ευθύνες που ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχουν διαχρονικά στη διαχείριση των νερών Αράχθου από τη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι αν δεν λειτουργούσε με γνώμονα ο κέρδος θα μπορούσε να ανοίξει τα θυροφράγματα νωρίτερα ώστε να μην πλημμυρίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό η γύρω περιοχή.

Και τώρα, μετά και τα τελευταία γεγονότα, δηλώνει ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και ότι «η πολιτεία μας κοροϊδεύει, από το 1993 συζητάμε για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και φτάσαμε στο 2015 με πλημμύρες και καταστροφές στην πεδιάδα της Άρτας ψάχνοντας αιτίες και υπαίτιους. Εμείς ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε την συμπληρωματική σύνταξη της Μελέτης (που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή) όπως μας υπέδειξε το Υπουργείο και καταφέραμε να προεντάξουμε – κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης-στο επιχειρησιακό σχέδιο του καινούριου ΕΣΠΑ τα έργα αυτά, και τώρα αναμένονται οι αποφάσεις ένταξης από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία (Υποδομών, ΥΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης). Ο προϋπολογισμός των έργων είναι 80 εκατομμύρια ευρώ και σκοπός τους είναι όταν συμβαίνει ένα πλημμυρικό φαινόμενο, όπως αυτή τη φορά, τα νερά του ποταμού να διοχετεύονται με ασφαλή κανονισμένο τρόπο και να μην υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει η πεδιάδα και να χαθούν σπίτια και περιουσίες. Θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για να υλοποιηθούν τα έργα αυτά».

Πρόθεση του δήμου είναι να κινηθεί νομικά απέναντι στη ΔΕΗ για να διαπιστωθεί πώς λειτούργησαν τα θυροφράγματα αυτές τις δύο μέρες γιατί γνώριζε πολύ καλά ότι η περιοχή της Άρτας συγκαταλέγεται στις περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες, καθώς υπήρξε πρόσφατα (29/11/2014 ) στην εφημερίδα τα ΝΕΑ δημοσίευμα τη Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που ενέτασσε την Άρτα στις 9 πόλεις της χώρας μας που ανήκουν στις πιο επικίνδυνες περιοχές, γεγονός που η ΔΕΗ αγνόησε. Επίσης, από το ΥΠΕΚΑ έχει ανατεθεί πρόσφατα μελέτη για την κατάρτιση χαρτών κινδύνου πλημμύρας για όλη την Ήπειρο και στις συμβατικές υποχρεώσεις του μελετητή έχει συμπεριληφθεί ο καθορισμός της ανώτατης επιτρεπτής στάθμης στα φράγματα σε σχέση με τον δυνητικό κίνδυνο πλημμύρας».

«Θα ζητήσουμε και θα επιβάλλουμε να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας της ΔΕΗ όσον αφορά τη στάθμη του νερού που θα ανοίγουν τα θυροφράγματα. Τα θυροφράγματα θα πρέπει να ανοίγουν σε χαμηλότερη στάθμη και σε τέτοιες καιρικές συνθήκες πιο νωρίς. Η ανώτατη στάθμη στα φράγματα Πουρναρίου θα πρέπει να θεσμοθετηθεί με γνώμονα τον πλημμυρικό κίνδυνο. Η ΔΕΗ δεν θα πρέπει να σκέφτεται το δικό της κέρδος σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των δημοτών μας. Εμείς βάζουμε την ανθρώπινη ζωή, τους δημότες και της περιουσία τους πάνω από το κέρδος της ΔΕΗ», σημείωσε ο κ. Τσιρογιάννης προσθέτοντας ότι θα ζητηθεί επίσης δωρεάν ρεύμα για τους Αρτινούς.

Σχετικά άρθρα