Tue06252019

Last update06:15:34 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επίκεντρο τον πολίτη

  • PDF

Ο στόχος της ΚΕΔΕ για το συνέδριο της

prosynedrio kede ioanninaΗ αγροτική ανάπτυξη και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, τα προβλήματα και οι προτεραιότητες για τις ορεινές περιοχές, ζητήματα παιδείας, αλλά και τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας είναι τα θέματα που απασχόλησαν την προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου που πραγματοποιείται στα Γιάννενα , ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».

Στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της προσυνεδριακής συνάντησης ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης επισήμανε ότι οι εισηγήσεις που γίνονται, καθώς και οι τοποθετήσεις των αιρετών σε όλες τις προσυνεδριακές συναντήσεις αποτελούν τη βάση των στοιχείων που θα αξιοποιηθούν προκειμένου να διαμορφωθεί η «χάρτα πορείας της τοπικής αυτοδιοίκησης», μια χάρτα διεκδικήσεων για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης. Το πλαίσιο της χάρτα διαμορφώνεται μέσα από το διάλογο που έχει ξεκινήσει με τις 7 προσυνεδριακές και θα ολοκληρωθεί στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ το Μάιο.

Οι παρεμβάσεις Μπέγκα και Καχριμάνη

Ο προσυνεδριακός διάλογος και το συνέδριο έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία υπογράμμισε ο Θωμάς Μπέκας δήμαρχος Ιωαννιτών. « Έχουμε μια νέα κυβέρνηση και μια νέα προγραμματική περίοδο. Μια περίοδο όπου μπαίνει στο τραπέζι και η αλλαγή του Καλλικράτη» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «σε ένα γενικότερο περιβάλλον που είναι ρευστό οι συζητήσεις μας θα πρέπει να έχουν ουσία και να αποτελέσουν ένα σοβαρό οδηγό γα την αυτοδιοίκηση για τα επόμενα χρόνια» Η αυτοδιοίκηση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη των πολιτών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, σημείωσε ο κ. Μπέκας και συμπλήρωσε ότι η αυτοδιοίκηση δικαιούται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τώρα και στο μέλλον. Αυτό δεν υποκρύπτει καμία διάθεση ανταγωνισμού με κανένα είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ενεργοποίηση της τοπικής οικονομίας. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών έκανε αναφορά στις θεσμικές αλλαγές και στα οικονομικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος συμβολικά έκανε δώρο στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ένα βιβλίο της Ηπείρου.

Ο δεύτερος και ο πρώτος βαθμός θα πρέπει να συνεργαστούν σημείωσε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και συνέχισε ότι «όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε τη πατρίδα». Φαίνεται ότι το κέντρο είναι πολύ λίγο για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και συνέχισε ότι δυστυχώς το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης πήρε ένα λάθος δρόμο που δεν βοηθά. «Αν θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα πρέπει να φτιάξουμε πρωτογενή τομέα πρέπει να αλλάξουμε το σχεδιασμό». Οι αγρότες δεν πρέπει να στηρίζονται μόνο στην επιδότηση. «Το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να βοηθήσουμε το κόσμο... αν δεν κάνουμε πρωτογενή τομέα θα είμαστε άξιοι της τύχης μας» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ο αγροτικός τομέας θα πρέπει να στηριχθεί στα πόδια του και να αξιοποιήσει προγράμματα και σχέδια βελτίωσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης συμβολικά έδωσε στον περιφερειάρχη ένα συλλεκτικό τόμο που περιέχει το πρώτο διάταγμα σύστασης της αυτοδιοίκησης.

Αγροτική ανάπτυξη και αυτοδιοίκηση

Στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και τα προβλήματα που ανακύπτουν από το ισχύον νομικό πλαίσιο αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζιαχρήστας, πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης , μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Δομοκού.

Όπως ανέφερε «τα δύο τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα για την κτηνοτροφία στη χώρα μας η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, θέμα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την καταβολή προς τους κτηνοτρόφους της εξισωτικής αποζημίωσης του άρθρου 68 και της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και να επηρεάσει την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων, όπως αυτό της βιολογικής κτηνοτροφίας, της διατήρησης αυτοχθόνων φυλών κ.α.»

Ο κ. Τζιαχρήστας διευκρίνισε ότι από το 2012 οπότε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφαίρεσε από τους διαθέσιμους βοσκότοπους πολύ μεγάλο αριθμό στρεμμάτων, δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους. Αν και μετά από διαμαρτυρίες το θέμα φαίνεται να έχει διευθετηθεί για το χρονικό διάστημα μετά την 1-1-2015, με την ψήφιση του νόμου 4254/2014, ωστόσο όπως διευκρινίσε «παραμένουν σε εκκρεμότητα τα έτη 2013 και 2014, για τα οποία οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις δεν επαρκούν για να διανεμηθούν στους κτηνοτρόφους».

Παρουσιάζοντας τις προτεινόμενες ενέργειες αναφέρθηκε αναλυτικά στην αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπου, αλλά και την Αποπληρωμή των οφειλόμενων των γεωργοκτηνοτρόφων για τα έτη 2013-2014, μετά την προφανή αστοχία του Υπουργείου Αγροτικής Aνάπτυξης να μειώσει τους επιλέξιμους βοσκότοπους κατά 30% .

Αλίκη Σωτηριάδου: Αναγκαία η στήριξη των ορεινών δήμων

Στην ανάγκη στήριξης των ορεινών δήμων από το κεντρικό κράτος αναφέρθηκε η Αλίκη Σωτηριάδου, πρόεδρος επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Παρανεστίου.

Σύμφωνα με την κυρία Σωτηριάδου είναι επιτακτική η ανάγκη εκτίμησης του πραγματικού λειτουργικού κόστους των ορεινών μικρών πληθυσμιακά δήμων και το κριτήριο της ορεινότητας θα πρέπει να ενισχυθεί για την κατανομή ΚΑΠ και ιδιαίτερα της ΣΑΤΑ.

Στον τομέα της Ανάπτυξης, επεσήμανε πως η εξειδίκευση για τους ορεινούς δήμους των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ, Π.Α.Α. κλπ) πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο των αυτοδιοικητικών, όπως και η εφαρμογή ειδικού προγράμματος τεχνικής υποστήριξης μικρών δήμων για την προετοιμασία έργων και δράσεων για το ΕΣΠΑ

Οι ορεινοί δήμοι, όπως είπε, μεταξύ άλλων διεκδικούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας όπως η θεσμοθέτηση μειωμένου ΦΠΑ στο 16%, 9% και 5% στις ορεινές δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, επαναφορά στο καθεστώς ασφάλισης στον ΟΓΑ των επαγγελματιών των ορεινών περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υποστελέχωση που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες των συγκεκριμένων δήμων και μάλιστα σε εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ανύπαρκτες είναι και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Πρότεινε τη θέσπιση κινήτρων πρόσληψης και παραμονής προσωπικού (με μοριοδότηση της εντοπιότητας, της παραμονής στη θέση πρόσληψης για ικανό χρονικό διάστημα) καθώς και τη θεσμική κατοχύρωση της υποχρεωτικής διοικητικής υποστήριξης των ορεινών δήμων από τις έδρες των νομών ή όμορους δήμους ή της υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας.

Επιτροπή Παιδείας Θρησκευμάτων Νεολαίας

Στα ανοιχτά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Επιτροπή Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας, έκανε εκτενή αναφορά στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Ειδικότερα αναφέρθηκε:

Στις σχολικές Επιτροπές που αντιμετωπίζουν σειρά θεσμικών, οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων, ενώ είναι σαφής η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησής τους

Στην επαναπρόσληψη Σχολικών Φυλάκων

Στη μη προώθηση συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων

Στη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών εγκαταστάσεων

Στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας που στο μεγαλύτερο ποσοστό υπολειτουργούν

Στη νεολαία και την ανάγκη εμπλοκής της στα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην πολιτική γενικότερα

Στα Τοπικά Συμβούλια Νέων που είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανενεργά

Στις κτιριακές ανάγκες και το κόστος λειτουργίας σχολικών εγκαταστάσεων: Στην Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων

Στη Λειτουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων με στόχο την ενίσχυση ευπαθών ομάδων του τοπικού πληθυσμού

Επίσης ο Γ. Ιωακειμίδης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Επιτροπή, και τις δράσεις που σχεδιάζει.

Σχετικά άρθρα