Tue05262020

Last update11:39:50 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

«Βόμβα» στα θεμέλια της Αυτοδιοίκησης

  • PDF

Η δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων

dhmarxeioΤη σφοδρή αντίδραση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Ήδη φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις καθώς και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρώσουν δικαστικά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του μεγαλύτερου δήμου της Ηπείρου, αυτού των Ιωαννίνων, ανέρχονται στα δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλο μέρος του ποσού αυτού θα καταλήξει στην Τράπεζα Ελλάδος.

Σύμφωνα με μία πρόχειρη εκτίμηση, τα ταμειακά διαθέσιμα των δεκαοκτώ δήμων της Ηπείρου υπολογίζονται στα εκατό εκατομμύρια ευρώ.

Μετά απ' αυτή την εξέλιξη ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζουμε τον εντονότατο προβληματισμό μας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της συγκυρίας που διέρχεται η χώρα, όμως δεν είναι δυνατόν χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, να δημιουργούνται ερήμην μας τετελεσμένα και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τακτική για την οποία ορθώς η σημερινή κυβέρνηση επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τίθεται άλλωστε και προς διερεύνηση, ζήτημα αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης απόφασης.

Η απόφαση αυτή πλήττει την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης και θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία ενός θεσμού που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και στήριξης των τοπικών οικονομιών.

Είναι αυτονόητο ότι αγωνιούμε για την «επόμενη μέρα». Για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας και για τη δυνατότητα να προγραμματίζουμε έργα και δράσεις, καθώς μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί τι σημαίνει η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων μας στην Τράπεζα της Ελλάδος και τι δυνατότητα πρόσβασης θα έχει- αν θα έχει- ο κάθε Δήμος στα χρήματα του.

Δεν είμαστε της λογικής των «εν θερμώ» ακραίων αποφάσεων. Η Αυτοδιοίκηση συλλογικά και με ψυχραιμία θα πρέπει να μελετήσει διεξοδικά τις επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης και έχοντας στη διάθεση της όλα τα δεδομένα να καταλήξει σε αποφάσεις. Το προγραμματισμένο σε λίγες μέρες τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε όλοι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και να αποφασίσουμε συλλογικά τη στάση μας.

Καταδικάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ανακοίνωση καταδίκης της απόφασης της κυβέρνησης εξέδωσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Ιωαννιτών στην οποία επίσης καλεί την Διοίκηση του Δήμου να μην προβεί στην παραμικρή ενέργεια για την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «που κυριολεκτικά δεσμεύει μέχρι και την τελευταία δεκάρα από τα αποθεματικά του Δήμου».

«Η Δημοτική Αρχή να μην καταθέσει τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ΠΝΠ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ αναφέρει ότι εξαιρούνται τα χρήματα που προορίζονται για τις ταμειακές ανάγκες του επόμενου δεκαπενθημέρου, έχει αναδρομική ισχύ από 17 Μάρτη, συνεπώς ζητά να δεσμευτεί μέχρι και η τελευταία δεκάρα από τα αποθεματικά που έχει ο Δήμος αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι θα πρέπει να «σπάσουν» ακόμη και τυχόν χρήματα που είναι δεσμευμένα σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δ. Τασιούλα

Ένταση στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Χθες πάντως διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στην εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος, έδωσε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ επικράτησαν υψηλοί τόνοι.

Σύμφωνα με όσα είπε, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση καθώς οι δήμαρχοι αντιδρούν στη μεταφορά των χρημάτων. Η συζήτηση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, ενώ η Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι οι δήμοι δεν πρέπει να μεταφέρουν τα χρήματα.

Οι δήμαρχοι τόνισαν ότι πρόκειται για δικά τους χρήματα για να μπορούν να λειτουργούν και να πληρώνουν οι Δήμοι.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γ.Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης. Παράλληλα, συγκαλείται την Τρίτη έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο οποίο θα προσκληθούν οι πρόεδροι όλων των Π.Ε.Δ., για να καθορίσει το πλάνο των κινητοποιήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΝΠΕ:

«Σήμερα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, αποφάσισε και διέταξε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα, δηλαδή τα χρήματα που έχουν για τη λειτουργία τους, τα έργα και κάθε άλλη πληρωμή χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί συνθήκες "παύσης πληρωμών" με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά...). Η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ύστερα από τη δραματική σημερινή εξέλιξη και χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.