Tue06252019

Last update12:40:30 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Σεπτέμβριο με παζάρι στον Δήμο Ζίτσας

  • PDF

Με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου

pazari2«Ναι», στη διοργάνωση της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης, που οργανώνεται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στην Τ.Κ. Βουνοπλαγιάς, είπε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας στη διάρκεια της τακτικής του συνεδρίασης το βράδυ της Δευτέρας.

Το Σώμα με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης του Μιχάλη Πλιάκου και της μείζονος αντιπολίτευσης του Βασίλη Γαρδίκου τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης του αρμόδιου αντιδημάρχου Αλκιβιάδη Βότσικα που πρότεινε τη διοργάνωση παραδοσιακής εμποροπανήγυρης. Την εισήγηση καταψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Ανατροπή», Μανώλης Ματσάγκας εκφράζοντας την αντίθεσή του «στη διοργάνωση, αυτής της μορφής εμποροπανήγυρης» και πρότεινε «τη δημιουργία στο συγκεκριμένο χώρο μιας μόνιμης σύγχρονης αγοράς ντόπιων αγροτικών προϊόντων». Οι σύμβουλοι της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» του Χρυσόστομου Βούζα είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση μετά από προτροπή του επικεφαλής τους καθώς δεν είχε γίνει αποδεκτή από το Σώμα η πρότασή του να διεξαχθεί, σε ειδική συνεδρίαση, συζήτηση με αντικείμενο τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ενόψει και του κρίσιμου για τη χώρα δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Την θέση και την άποψη της Δημοτικής Αρχής για την αναβίωση της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης αποτύπωσε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Αλκιβιάδης Βότσικας, λέγοντας μεταξύ άλλων: « Στο πλαίσιο της οικονομικής αυτονομίας που επιδιώκουμε για το Δήμο μας, με πρωτοβουλίες που ενισχύουν τα έσοδα του Ταμείου και λαμβάνοντας υπόψη τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προτείνω να εγκρίνουμε τη διενέργεια εμποροπανήγυρης και να προβούμε στη λήψη απόφασης για την έκδοση κανονιστικής πράξης διενέργειας παραδοσιακής εμποροπανήγυρης στη θέση «Πράσινη Γωνιά» της Τ.Κ. Βουνοπλαγιάς διάρκειας επτά ημερών».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών Δημήτρης Λάμπρου ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο της κανονιστικής απόφασης που καθορίζει την οργάνωση και τις προϋποθέσεις λειτουργίας καθώς και τους όρους για τη διάθεση και κατακύρωση των χώρων της εμποροπανήγυρης.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κανονιστικής υπεύθυνος για τη διοργάνωση θα είναι το φυσικό, ή νομικό πρόσωπο που θα δώσει την πιο συμφέρουσα προσφορά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Δήμου Ζίτσας. Ο Δήμος θα εισπράττει τέλος χρήσης από τα περίπτερα που καθορίζεται στην κανονιστική ανάλογα με τη θέση και τη χρήση. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του, μαζί με τη λειτουργία Λούνα – Πάρκ θα ξεπεράσουν τις 220.000ευρώ.

«Λέμε ναι στο παζάρι», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος χαρακτηρίζοντας την κανονιστική «καλύτερη» από εκείνη με την οποία είχε διεξαχθεί η εμποροπανήγυρη του 2013 καταθέτοντας ωστόσο συγκεκριμένες παρατηρήσεις σε τεχνικά κυρίως ζητήματα.

Η θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο ήρθε μετά τις ενστάσεις που κατέθεσε ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηπείρου σχετικά με την παραχώρηση της διοργάνωσης σε ιδιώτη, τις τιμές ενοικίασης και τις προδιαγραφές κατασκευής

Παιδικές χαρές

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, μεταξύ των 56 θεμάτων που στην πλειοψηφία τους εγκρίθηκαν ομόφωνα, το Σώμα συζήτησε ζητήματα που αφορούν στις παιδικές χαρές του Δήμου. Όλοι συνέτειναν στο γεγονός πως το οικονομικό κόστος για τη συντήρηση και πιστοποίηση των 80 περίπου παιδικών χαρών του Δήμου είναι οικονομικά δυσβάσταχτο και τάχθηκαν με την προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών που καλύπτει κάθε μία από τις παιδικές χαρές προκειμένου με την αξιοποίηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων να πιστοποιηθούν ορισμένες. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος η Δημοτική Αρχή λαμβάνοντας υπόψη την αποτύπωση της παρούσας κατάστασης από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, που έδειξε ότι στο σύνολό τους οι παιδικές χαρές δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, προχώρησε στην κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης για 10 παιδικές χαρές από το «Πράσινο Ταμείο». Ταυτόχρονα, έχει προχωρήσει στο ξήλωμα ακατάλληλων , επικίνδυνων, φθαρμένων. Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Πλιάκος έχει ζητήσει ήδη από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου να παρέμβει προκειμένου οι παιδικές χαρές να πιστοποιούνται με διαφορετικά κριτήρια και προδιαγραφές ανάλογα με τις ανάγκες που καλύπτουν.

Προμήθεια κλαδοκόπου

Τέλος, με τις ψήφους μόνο της παράταξης του κ. Πλιάκου εγκρίθηκε η διενέργεια προμήθειας μηχανήματος καταστροφέα κλαδοκόπου. «Μένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της η Δημοτική Αρχή προχωρά τις διαδικασίες για την αγορά του συγκεκριμένου μηχανήματος που θα καλύψει βασικές ανάγκες του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Σχετικά άρθρα