Fri07192019

Last update10:30:28 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στηρίζει κυβέρνηση και Τσίπρα

  • PDF

Η Ν.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

syrizaΣτο πλευρό της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται η Νομαρχιακή Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, η οποία συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσει όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής και τις εξελίξεις που αφορούν στην κυβέρνηση και το κόμμα.

Σε αντίθεση λοιπόν με άλλες Ν.Ε. στην Ήπειρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, αυτή των Ιωαννίνων κρατά μια πιο υποστηρικτή τάση απέναντι στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας φυσικά για μια συμφωνία επονείδιστη, δίνοντας όμως πολλά ελαφρυντικά στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ν.Ε. και σε ό,τι αφορά στη συμφωνία που επετεύχθη στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ, θεωρεί ότι είναι μια δύσκολη και άδικη για τη χώρα συμφωνία, η οποία αποτρέπει μεν την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ αλλά είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί εφόσον περιέχει υφεσιακά στοιχεία και σκληρά μέτρα.

Παράλληλα όμως σημειώνει ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με τα μέτρα ρύθμισης του χρέους, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς και τα μέτρα ανάπτυξης που θα περιέχει το αναπτυξιακό πακέτο.

«Είναι προφανές ότι δόθηκε μια σκληρή μάχη απέναντι σε έναν αδίστακτο αντίπαλο, ο οποίος στραγγάλισε την οικονομία της χώρας κλείνοντας ουσιαστικά τις τράπεζες και στερώντας τη ρευστότητα από την αγορά.

Περάσαμε λοιπόν από ένα στάδιο, το οποίο μας δείχνει πως η κοινωνικά δίκαια διακυβέρνηση της χώρας στο ασφυκτικό και νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό πλαίσιο σε συνδυασμό με την ελληνική πραγματικότητα (πολύ αδύναμη οικονομία και παραγωγικός τομέας σε κρίσιμη κατάσταση), είναι μια δύσκολη υπόθεση που για να κερδηθεί απαιτεί μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα και το ΟΧΙ της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας ένα είναι σίγουρο. Άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς με το παλιό και σάπιο, με τη διαφθορά, με αυτούς που έφεραν τη χώρα και το λαό μας σε αυτό το χάλι, με τα μνημόνια και τη λιτότητα.

Αυτό το ΟΧΙ δεν αποδέχεται το μονόδρομο της λιτότητας και κρατάει την ελπίδα ζωντανή, δίνοντάς μας τη δύναμη και την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια», αναφέρει η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων στην ανακοίνωσή της.

Τέλος, η Νομαρχιακή Επιτροπή καλεί όλους, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να επιδιώξουν την ενότητα μέσα από σοβαρή συζήτηση όλων των πραγματικών αντιθέσεων που έχουν αναδειχθεί από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Επίσης η ΝΕ :

-Εκτιμά ότι η κοινωνία στηρίζει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, απαιτώντας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, προχωρώντας πιο γρήγορα σε λύσεις, τόσο στα μεγάλα θέματα της οικονομίας, όσο και στη δικαίωση σε επίπεδο καθημερινής πρακτικής και δουλειάς από μεριάς των στελεχών της κυβέρνησης.

-Η ΝΕ θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση και ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με εγκατάλειψη του λαού σε μια δύσκολη περίοδο.

-Η Κυβέρνηση με κορμό την αριστερά πρέπει να στηριχθεί, να αποτελέσει ανάχωμα στη γενικευμένη επίθεση που δέχεται ο λαός από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επικρατούν τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς και να δημιουργήσει προϋποθέσεις πάλης του λαού από καλύτερες θέσεις βγάζοντας από τη μέση εκβιαστικά διλήμματα.

Η... Μεγάλη Τετάρτη

Η σημερινή ψηφοφορία είναι η πιο κρίσιμη αφού θα κρίνει και τυπικά την ίδια τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια αν η κυβερνητική πλειοψηφία καταφέρει να διατηρήσει κοινοβουλευτική δύναμη πάνω από 120 βουλευτές που είναι το ελάχιστο πολιτικό όριο έχει καλώς, διαφορετικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τέλος Αυγούστου περίπου, θα πρέπει να οδηγηθεί στην παραίτηση ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τον ίδιο ή άλλον πρωθυπουργό προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Κι αυτό γιατί εκλογές μέσα στον Αύγουστο και χωρίς ολοκλήρωση της συμφωνίας όπως λένε από τη κυβέρνηση αποκλείεται, δείχνοντας και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να μη ρισκάρει πλέον τη πορεία της χώρας.

"Η μόνιμη καταψήφιση δεν είναι συμβατή με την κοινή πορεία" διαμηνύει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μέσω της "Εφημερίδας των Συντακτών", γεγονός που σηματοδοτεί επίσης την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να "ξεκαθαρίσει" την κατάσταση στο κόμμα με πρώτο πεδίο αναμέτρησης με την "αριστερή πλατφόρμα" του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρά το σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξούν ότι στη δεύτερη ψηφοφορία των προαπαιτουμένων μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των διαφωνούντων "φωτογραφίζοντας" όσους βουλευτές ψήφισαν "παρών", ωστόσο αυτή τη φορά ανησυχούν και για τις διαρροές που μπορεί να υπάρξουν από τους ΑΝΕΛ, αλλά και στη ΝΔ λόγω των ρυθμίσεων για την φορολογία των αγροτών, των πλειστηριασμών και της δημιουργίας ταμείου Δημόσιας Περιουσίας.

Η πρώτη εβδομάδα της αναδομημένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του 3ου μνημονίου ξεκινάει λοιπόν έχοντας μεγάλες προκλήσεις μπροστά της αλλά και ευρύτερα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όπως :

- την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων σε πρώτη φάση της τρόικας στην Αθήνα για ελέγχους στα υπουργεία

- να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει τη στήριξη των 120 βουλευτών του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ

- το κατά πόσο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ θα συνεχίσουν, βλέποντας το "αντάρτικο" στον ΣΥΡΙΖΑ, να στηρίζουν με ψήφο ανοχής την κυβέρνηση Τσίπρα.

Πάντως μέχρι τις 22 Ιουλίου, θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο που μεταξύ άλλων φέρνει τα πάνω κάτω στους πλειστηριασμούς, δημιουργεί το Ταμείο – γρίφος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και διαμορφώνει το νέο πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το "μίνι" αυτό μνημόνιο προβλέπει βασικά:

- τη θέσπιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, η οποία μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τις δαπάνες (βλ. πλειστηριασμούς)

- τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων με τη συνδρομή της ΕΕ. (ανακεφαλαιοποίηση, κόκκινα δάνεια...).

Σχετικά άρθρα