Sun07212019

Last update08:11:40 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Γέφυρες με την Κίνα χτίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  • PDF

ΤΡΙΕΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕ 26 ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

panepisthmioΓέφυρες με τα πανεπιστήμια της Κίνας χτίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το οποίο μέσω του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου για την παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για τρία συνεχή χρόνια από 24 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, από δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές και από δύο καθηγητές που θα τους συνοδεύουν.

Μία αντιπροσωπεία από Καθηγητές του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου είχε επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως και κάποια άλλα Πανεπιστήμια της χώρας. Στην συνέχεια, επελέγη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τη συνεργασία αυτή, η οποία διαμορφώθηκε με ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα δύο πανεπιστήμια.

Όπως σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης, τα σημεία, τα οποία αναδείχτηκαν και οδήγησαν στο συγκεκριμένο αίσιο αποτέλεσμα ήταν:

1. Η επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού που θα αναλάβει τη διδασκαλία σε συνδυασμό με τη συνολική τεκμηριωμένη επιστημονική πρόταση που υποβάλαμε.

2. Οι εξαιρετικές υποδομές, τόσο σε επίπεδο αιθουσών όσο και σε επίπεδο διαμονής.

3. Η ανάδειξη των συνεργασιών με την Κίνα που έχουν διαμορφώσει μέχρι σήμερα, και

4. Η αξιοποίηση της θετικής εικόνας για το Πανεπιστήμιο που έχουν οι Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν σε αυτό.

Αναφορικά με το πρόγραμμα, οι φοιτητές εκτός από τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, θα παρακολουθούν μαθήματα αγγλικής γλώσσας, υπολογιστών καθώς και, αργότερα, προαιρετικά μαθήματα σε Τμήματα του Πανεπιστημίου μας, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια των τρίχρονων σπουδών στο Πανεπιστήμιό μας ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της πόλης, της περιοχής και γενικότερα της χώρας.

Το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου είναι ένα πανεπιστήμιο διεθνούς κύρους που είναι εξειδικευμένο πρωτίστως στη διδασκαλία ξένων γλωσσών. Έχει αναπτύξει συνεργασίες με Πανεπιστήμια 70 χωρών του κόσμου και διδάσκονται σε αυτό συνολικά 54 γλώσσες.

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε τη χαρά να μας επισκεφθεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, ώστε να αποκτήσει ιδία αντίληψη για το Πανεπιστήμιό μας και τις συνθήκες σπουδών των Κινέζων φοιτητών. Όλοι οι φοιτητές είναι υπότροφοι του Κινεζικού κράτους και οι περισσότεροι φοιτητές είναι αρχάριοι ως προς το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Ύστερα από τις σπουδές τους, θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειάς τους, ώστε να απασχοληθούν μελλοντικά στο διπλωματικό σώμα της Κίνας ή σε ανάλογες διακρατικές συνεργασίες.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου επέλεξε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για αυτή τη συνεργασία, αλλά παράλληλα έχουμε αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα», σημείωσε με δηλώσεις του ο κ. Καψάλης για να καταλήξει:

«Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου για την υποστήριξή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, αλλά ιδιαίτερα την κα Αλεξάνδρα Γαλάνη, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Κέντρου, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της πρότασης και στην επικοινωνία με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο της Κίνας.

Θεωρώ ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για περαιτέρω συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Κίνας, κάτι που διαφάνηκε και σε επίσκεψη που ακολούθησε άλλων συναδέλφων από τη συγκεκριμένη χώρα».

Συμμετοχή στη Διεθνή Κινητικότητα

Το Erasmus είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την επταετία 2015-2021. Η κύρια δράση του προγράμματος Erasmus, εντός του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης επιχορηγεί την κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε Χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Πρύτανη Ανδρέας Φωτόπουλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, χορήγησε υποτροφίες σε 120 φοιτητές για την υλοποίηση περιόδου σπουδών ή πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό (για διάστημα από 4 έως 12 μήνες) και σε 70 μέλη του προσωπικού για την υλοποίηση μίας εβδομάδας διδασκαλίας ή επιμόρφωσης στο εξωτερικό.

Το Πρόγραμμα Erasmus+ εισάγει μια νέα δράση υπό την ονομασία «Διεθνής Κινητικότητα» από το ακαδημαϊκό έτος 2015/16. Tο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, βάσει της αίτησης που υπέβαλε για τη Διεθνή Κινητικότητα υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, έλαβε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση (992/1.100) και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 154.910,00 ευρώ για την υλοποίηση 53 κινητικοτήτων φοιτητών και προσωπικού (κατά κύριο λόγο εισερχομένων) με τις Χώρες Εταίρους: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτο, Αλβανία, Αυστραλία, Γεωργία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισραήλ, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Μαυροβούνιο και Ουκρανία.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στην επιτυχή διεθνή συνεργασία και στην αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίηση του σχεδίου κινητικότητας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δημιούργησε μία ταινία μικρού μήκους στην οποία αλλοδαποί φοιτητές καταθέτουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους αφενός για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αφετέρου για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ταινία μικρού μήκους (καθώς και άλλες καλές πρακτικές του Πανεπιστημίου μας, όπως η 'κινητή διαφήμιση' του προγράμματος Erasmus+ σε αστικό ΚΤΕΛ της πόλης) έτυχε ιδιαίτερης αναγνώρισης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που την παρουσίασε σε όλα τα υπόλοιπα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.

Η ταινία θα διατεθεί από το Πανεπιστήμιο στο Δήμο Ιωαννιτών στο πλαίσιο της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, 2021.

Σχετικά άρθρα