Thu06202019

Last update07:59:03 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Να «καθαρίσει» ο Καλαμάς από αγωγούς και λύματα

  • PDF

ka8aros kalamas perifereiaΤην μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης στον Καλαμά, επιδιώκει η Κίνηση «Καθαρός Καλαμάς» η οποία την Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, πραγματοποίησε σχετική κινητοποίηση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Κίνηση, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν αγωγοί, σε διάφορα σημεία, που οδηγούν λύματα και άλλες ρυπογόνες ουσίες, είτε στην τάφρο Λαψίστας είτε απευθείας στον Καλαμά. Μάλιστα, όπως κάνει γνωστό, στο αμέσως επόμενο διάστημα, κλιμάκιό της θα υποδείξει συγκεκριμένους αγωγούς στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έτσι όπως σημειώνει στην ανακοίνωση, θα επανέλθει με νέο έγγραφο ώστε να λάβει έγγραφη απάντηση ενώ θα ακολουθήσει επικοινωνία με το Πρωτοδικείο όπου έχει κατατεθεί αναφορά σχετικά με τον αγωγό της Βιομηχανικής Περιοχής.

Με δηλώσεις του χθες έξω από την Περιφέρεια ο πρόεδρος της Κίνησης, ιερέας Γεώργιος Τζώρτζης σημείωσε ότι ο Καλαμάς μέρα με τη μέρα μετατρέπεται από πηγή ζωής, αναψυχής, πολιτισμού και ανάπτυξης σε εστία περιβαλλοντικής απαξίωσης και καταστροφής της μεγάλης λεκάνης απορροής του αλλά και των γειτονικών προς αυτή περιοχών.

«Οι αιτίες είναι γνωστές σε όλους. Όλες σχεδόν οι μονάδες του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων (πτηνοτροφεία, χοιροστάσια, βουστάσια, ιχθυοτροφεία, βιομηχανίες-βιοτεχνίες, όπως μεταλλοβιομηχανίες, τυροκομεία, μονάδες παραγωγής ζωοτροφών, πλυντήρια, συνεργεία κ.ά.) ρίχνουν ουσιαστικά τα απόβλητό τους στο ποτάμι. Το ίδιο συμβαίνει με τα αστικά απόβλητα της πόλης των Ιωαννίνων, λόγω της ελλιπούς λειτουργίας του σταθμού βιολογικού καθαρισμού, αλλά και των παρακαλάμιων χωριών και οικισμών. Προσθέτουμε και τη μόλυνση από τα φυτοφάρμακα, την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, την απόρριψη των αντίστοιχων συσκευασιών, το ξέπλυμα μηχανημάτων και εργαλείων, τον λαθεμένο τρόπο άρδευσης με κατάκλιση, τη χρήση του ποταμού σαν σκουπιδότοπο και εύκολα καταλαβαίνουμε πόσο οξύ πρόβλημα δημιουργείται. Η κατάσταση αυτή έχει μετατρέψει ολόκληρη την περιοχή σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο και έχει επιδράσει καθοριστικά στη γενικότερη απαξίωση και εγκατάλειψή της από τους κατοίκους», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα τα λόγια και οι υποσχέσεις περισσεύουν. Όπως εξήγησε η Κίνηση επιδιώκει:

α. Συστηματική, επιστημονική και αντικειμενική καταγραφή όλων των ρυπαντών - μολυντών του Καλαμά, που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του (βιομηχανικοί, αστικοί, γεωργοκτηνοτροφικοί) και το δημόσιο κατανομασμό τους,

β. Άμεσους και αυστηρούς ελέγχους και την άτεγκτη εφαρμογή των Νόμων, Αποφάσεων, Όρων και αδειών που διέπουν τη λειτουργία των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού.

γ. Προσφυγή στα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για κάθε είδους παραβίαση σχετικών διατάξεων και νόμων

δ. Διοργάνωση δράσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, την πληροφόρηση και δραστηριοποίηση των πολιτών για τη λύση του.

ε. Σοβαρές, τεκμηριωμένες και με κοινωνική συναίνεση αποφάσεις και λύσεις, που να διασφαλίζουν τη συνέχιση της ζωής στον τόπο και την ανάδειξη του Καλαμά σε βασικό και αναντικατάστατο παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής.

Σχετικά άρθρα