Sun08092020

Last update10:21:22 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

«Προίκα» 5 εκ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση

  • PDF

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΣ 12,2 ΕΚ. ΕΥΡΩ

trapeza hpeirouΜε... προίκα 5 εκ. ευρώ και με απολυτήεπιτυχία ολοκλήρωσε η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρουτην περασμένη Παρασκευή τη αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου η οποία ξεκίνησε την 27/11/2015.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου με βάση το βασικό αλλά και το δυσμενές σενάριο το οποίο προέκυψε μετά την εφαρμογή για πρώτη φορά το 2015 των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς και τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από διεθνείς ελεγκτικούς οίκους κατ΄εντολή της εποπτικής αρχής χρειαζόταν 7,2 εκ € για την αποκατάσταση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Για το σκοπό αυτό και μετά την ψήφιση του νομού 4340 την 1/11/2015 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ιδίως των συνεταιριστικών, προκηρύχθηκαν έκτακτες Γενικές συνελεύσεις με σκοπό την εναρμόνιση του καταστατικού της, την προσαρμογή της αξίας της μερίδας σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και την έγκρισηαύξησης κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 15 συνολικά εκατ.ευρώ με έκδοση νέων συνεταιριστικών μερίδων και ομολογιακού δάνειου μειωμένης εξασφάλισης.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης συγκεντρώθηκε ποσό 12.128.155 € έναντι των 7,2 ελαχίστων απαιτούμενων και πιο αναλυτικά 6.117.155,74€ σε συνεταιριστικές μερίδες και 6.021.000 € σε ομόλογο.

«Είναι προφανές ότι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Ηπείρου είναι η πλέον επιτυχημένη από το σύνολο των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών αφού υπάρχει υπερκάλυψη κατά 170% των ελάχιστα απαιτούμενων κεφαλαίων και η Τράπεζα διαθέτει πλέον ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια η οποία με την ενσωμάτωση και των αποτελεσμάτων του 2015 αναμένεται να υπερβεί το 12%», σημείωσε χθες σε συνεντευξη τύπου ο πρόεδρος της Τράπεζας, Κώστας Ζωνίδης.

Να σημειώσουμε ότι στην αύξηση συμμετείχε πλήθοςφυσικών και νομικών προσώπων οι οποίοι ξεπέρασαν τις 5.500 ενώ περισσότεροι από 1.250 είναι νέοι συνέταιροι.

Η επιτυχία αυτή συντελέστηκε με τη σημαντικότατη βοήθεια του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ το οποίο αποτελεί τον νέο στρατηγικό εταίρο και η συμμετοχή του οποίου με συνολικά 7.000.000 € αποτελεί σταθμό για την εξέλιξη και τη μελλοντική πορεία της Τράπεζάς.

«Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου όλο το χρονικό διάστημα της κρίσης πέραν της συνεχούς στήριξης στα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις της Ηπείρου έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξή της αλλά παράλληλα στη θωράκισή της, τόσο με την δημιουργία αυξημένων προβλέψεων και την ενίσχυση των κεφαλαίων της, όσο και με την δημιουργία απολυτά συμβατού με τις σύγχρονες απαιτήσεις πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης.

Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό και με τις μικρότερες αναλογικά αλλά και ποσοτικά κεφαλαιακέςανάγκες σε σύγκριση με όλες τις άλλες τράπεζες έπαιξαν καθοριστικό ρολό στην απόφαση του στρατηγικού επενδυτή για τη συμμετοχή του αλλά και στην περαιτέρω επιτυχημένη πορεία της αύξησης», ανέφερε ο κ. Ζωνίδης για να καταλήξει: «Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου με την έναρξη του νέου έτους έχοντας ξεπεράσει την δυσκολότερη ίσως χρονιά για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και διαθέτοντας έναν ισχυρότατο από πλευράς κεφαλαίων σύμμαχο, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον με όπλα την κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και σε μεγάλό βαθμό και την ρευστότητα η οποία αποκαθίσταται με ταχείς ρυθμούς οι οποίοι πιστεύουμε ότι θα αυξηθούν με την σταδιακή άρση των μέτρων κεφαλαιακών ελέγχων.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας στήριξαν και καλούμε όλους τους ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ να συνεχίσουν να στηρίζουν την δική τους Τράπεζα στη νέα της πορεία.

Μαζί συνεχίζουμε μαζί μεγαλώνουμε».

Σχέδια επέκτασης

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η Τράπεζα Ηπείρου όπως κι όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι των συγχωνεύσεων.

Στόχος, όπως είπε και ο Διευθυντής της Τράπεζας, Βασίλης Τσουκανέλης, είναι μεσοπρόθεσμα η Τράπεζα Ηπείρου να γίνει τράπεζα Δυτικής Ελλάδας.

Στα πιο άμεσα σχέδια πάντως και με δεδομένη την τοποθέτηση του στρατηγικού επενδυτή η Τράπεζα αποκτά έναν επιπλέον σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνει εδώ και χρόνια για την λειτουργία υποκαταστήματος στην Αθήνα. Με δεδομένο λοιπόν ότι η έδρα του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ είναι στην Αθήνα, εκτιμάται πως αυτή τη φορά το αίτημα θα γίνει δεκτό, με τη διοίκηση της Τράπεζας Ηπείρου να φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τους απόδημους Ηπειρώτες και να διευρύνει την πελατειακή της βάση.