Thu07182019

Last update12:20:13 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στη βουλή το εγκαταλελειμμένο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Ηπείρου

  • PDF

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

giannhs karagiannhsΕρώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, σχετικά με το ΠΕΔΥ Ηπείρου. Η ερώτηση έχει ως εξής:

Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Ηπείρου, επί των οδών Μ. Κοτοπούλη & Καλπακίου στα Ιωάννινα, παραμένει επί σειρά ετών κλειστό και αναξιοποίητο. Στον τοπικό Τύπο αναφέρεται ως "εργαστήριο μαυσωλείο" ή ως "ένα ΠΕΔΥ στα αζήτητα", καθώς είναι απροσπέλαστο και εγκαταλελειμμένο από την ημέρα που παραδόθηκε. Το διώροφο κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο 1.000 τμ και έχει αύλειο χώρο περιμετρικά.

Τα τοπικά ΜΜΕ καυτηριάζουν, εδώ και χρόνια, τον ευτελισμό εργαστηριακού εξοπλισμού μεγάλης αξίας, ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τη στιγμή που παρελήφθη. Γίνεται λόγος για μηχανήματα που ενώ όταν αγοράστηκαν είχαν τεχνολογία αιχμής, παραμένουν ακόμη και σήμερα στα κουτιά τους, αμεταχείριστα. Είναι αμφίβολη η όποια τρέχουσα λειτουργικότητα και αξιοπιστία τους (μετά την παρέλευση δεκαπέντε ετών εγκατάλειψης και αχρησίας) αν δεν είναι ήδη τεχνολογικώς απαρχαιωμένα.

Εν ολίγοις, πρόκειται για μια μεγάλη δημόσια επένδυση που ρημάζει, μια τεράστια δαπάνη που δεν έχει ανταποδώσει στον πολίτη το ελάχιστο όφελος. Κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές αξίας χιλιάδων ευρώ, που δεν έχουν αξιοποιηθεί ούτε για την προαγωγή της δημόσιας υγείας (διάγνωση, πρόληψη και λύση υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων, μικροβιολογικός έλεγχος υδάτων, τροφίμων και ποτών, κλπ) αλλά ούτε και ως εν γένει περιουσία του δημοσίου, με την παραχώρηση των υφιστάμενων υποδομών σε άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βάσει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί το ΠΕΔΥ Ηπείρου, δεν έχει αξιοποιηθεί επί σειρά ετών;

Ποια είναι η τρέχουσα λειτουργική κατάσταση και τεχνολογική επάρκεια του εργαστηριακού του εξοπλισμού;

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση των κτιριακών του εγκαταστάσεων;

Είναι εφικτή η άμεση λειτουργία του ΠΕΔΥ Ηπείρου προς όφελος της Δημόσιας Υγείας;

Πως σκοπεύει να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες υποδομές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος;

Στο ΠΓΝΙ ο Γ. Καραγιάννης

Συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης. Εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΓΝΙ παρευρέθηκαν ο κ. Φλούδας Γιώργος, Πρόεδρος του συλλόγου, ο κ. Σαφαρίκας Λεωνίδας, Γραμματέας του συλλόγου και ο κ. Γιωτόπουλος Χρήστος, Γενικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον βουλευτή για χρόνια εργασιακά και οικονομικά τους αιτήματα, με μείζονα τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και πόρους και χαρακτήρισαν υπεράνθρωπες τις προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό, ώστε το νοσοκομείο να εξακολουθεί να παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Τόνισαν ιδιαίτερα πως το ΠΓΝΙ, ως το μεγαλύτερο νοσοκομείο τη Β.Δ. Ελλάδας, εξυπηρετεί ανάγκες όχι μόνο της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας, των Ιονίων Νήσων, της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και περιοχών της Νότιας Αλβανίας και θεωρούν επιβεβλημένη την έκτακτη ενίσχυση του νοσοκομείου ώστε να καλυφθεί η πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα των προσφύγων που θα εγκατασταθούν στα κέντρα φιλοξενίας της περιοχής.

Σχετικά άρθρα