Sat07202019

Last update08:11:40 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Όπλο στη φαρέτρα

  • PDF

Είναι από τις λίγες φορές αυτά τα χρόνια που ένα γεγονός μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις ή έστω να νιώσεις κάπως καλύτερα. Αναφέρομαι στα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Κάστρο των Ιωαννίνων, το οποίο γνώρισε στιγμές δόξας το περασμένο Σάββατο.

Φυσικά, ευχάριστη είδηση δεν ήταν το ότι παραβρέθηκαν δεκάδες «μεγάλα» ονόματα του πολιτικού κόσμου, αλλά το γεγονός ότι τα Γιάννενα αυξάνουν ακόμη περισσότερο την δυναμική τους και αποκτούν ακόμη ένα όπλο στην φαρέτρα τους, με στόχο να κατακτήσουν τουριστικές αγορές.

Θα μου πείτε, που κολλάνε όλα αυτά με την καθημερινότητα, που γίνεται όλο και πιο δύσκολη;

Μα στο γεγονός ότι δημιουργούνται ευκαιρίες για την πόλη και τους ανθρώπους της. Ευκαιρίες που μπορούν να τις δουν μόνο όσοι το θέλουν πραγματικά. Όσοι εθελοτυφλούν, καλύτερα να κάτσουν στο σπίτι τους.

Εντάξει, εννοείται ότι όλα ρόδινα δεν είναι. Και πως θα μπορούσε να ήταν άλλωστε. Ωστόσο, η πόλη αποκτά μια πολύ σημαντική εξωστρέφεια σε όλα τα επίπεδα.

Εάν, βέβαια, φτιάχνονταν και κάποια «κακώς κείμενα» τότε και οι πολίτες της θα ήταν εντελώς ευχαριστημένοι!

Μπορεί τη λύση

Στα «κακώς κείμενα» θα βάλω το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Προσωπικά θεωρώ εντελώς εκτός πραγματικότητας την κατάσταση που έχει προκύψει. Και επίσης θεωρώ πως όταν θες κάτι πάρα πολύ τότε κάνεις ό, τι καλύτερο μπορείς, κινείς γη και ουρανό, βάζεις λυτούς και δεμένους για να το πετύχεις.

Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να ενεργοποιείς μια σειρά ανθρώπων για την υποψηφιότητα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα και να μην κάνεις ό, τι είναι δυνατό και αδύνατο για να κάτσεις σε ένα τραπέζι και να τα βρεις με το κράτος για το Γιαννιώτικο Σαλόνι.

Θα μπορούσα να αναφέρω πλείστα όσα παραδείγματα. Δεν κατηγορώ, βεβαίως, την παρούσα δημοτική αρχή, αφού το πρόβλημα είναι παλιό. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή του Θωμά Μπέγκα έχει μια χρυσή ευκαιρία να φέρει λύση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά όλους τους Γιαννιώτες. Θα το καταφέρει;

Ανωριμότητα...

Δεν ξέρω πότε θα γίνουν εκλογές, εάν θα υπάρξει απευθείας νικητής ή εάν η αποχή θα μειωθεί. Το σίγουρο είναι ότι τα νέα παιδιά, αυτά που σε 2,3 χρόνια θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά, θα το κάνουν σα να πηγαίνουν στην... παιδική χαρά.

Και καλά θα κάνουν!

Γιατί, όταν είσαι 15 ή 16 ετών και βλέπεις τον Υπουργό Παιδείας να δείχνει τέτοια ανωριμότητα, τέτοια ξεροκεφαλιά και τέτοια έλλειψη σεβασμού προς ένα θεσμό όπως είναι η Εκκλησία, δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις σοβαρά. Ούτε βέβαια μπορείς να δεις με σοβαρό μάτι τις αγκυλώσεις που –δυστυχώς και σήμερα- εξακολουθεί να έχει η Εκκλησία σε ο, τι αφορά θέματα εκπαίδευσης.

Και οι δυο πλευρές αγνοούν κάτι πολύ σημαντικό, λοιπόν: το πώς τους βλέπουν τα παιδιά. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, ο τελικός αποδέκτης της διαφωνίας είναι αυτά! Εκείνα αφορά το θέμα για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος και εκείνα είναι που διαμορφώνουν άποψη και για τις δυο πλευρές. Μια άποψη που φοβάμαι ότι δεν θα είναι καθόλου καλή για κανέναν από τους δυο αντιμαχόμενους. Προς τι, λοιπόν, όλη αυτή η κόντρα;..


dhmarxeio

Στα …χαρακώματα είναι η Αυτοδιοίκηση με αφορμή τη Νομοθετική Ρύθμιση που ορίζει διορισμένους γενικούς γραμματείς στους ΟΤΑ. Πρώτα ήταν η υπερβολικά μεγάλη μείωση πόρων (άνω του 60%), στη συνέχεια η δυσανάλογη μεταφορά αρμοδιοτήτων, κατόπιν το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων που οδήγησε σε έλλειψη προσωπικού και τώρα φαίνεται πως καταργείται το αυτοδιοίκητο. Περάσει, δεν περάσει η συγκεκριμένη πρόταση, ξεκάθαρα μπορούμε να πούμε ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ένα restart… 

Σχετικά άρθρα