Thu12122019

Last update01:49:26 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Πεταμένα λεφτά για τη σίτιση των προσφύγων

  • PDF

Την ώρα που στα κέντρα Φιλοξενίας των Ιωαννίνων δεν έχουν μείνει πάνω από 150, οι διαγωνισμοί συνεχίζονται για 600 άτομα

vroxi katsikas prosfygesΣκάνδαλο και μάλιστα αρκετά μεγάλο αναφορικά με τη σίτιση των προσφύγων και στα Γιάννενα αποκαλύπτει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Insidestory το οποίο μεταξύ άλλων ρίχνει φως και τις συμφωνίες με διάφορες εταιρίες κέτερινγκ, αλλά και τις αναντιστοιχίες των αριθμών και των χρημάτων.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Οι συνθήκες της σίτισης των προσφύγων που βρίσκονται στα Γιάννενα παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με εκείνες που εξετάσαμε ήδη, όχι μοναχά επειδή και εκεί οι πρόσφυγες έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα, μεταξύ άλλων για την ποιότητα της σίτισής τους.

Τέσσερα είναι τα κέντρα που έχουν λειτουργήσει έως σήμερα στον νομό Ιωαννίνων και βρίσκονται σε Δολιανά, Κατσικά, Τσεπέλοβο και Κόνιτσα. Μία από τις εταιρείες που έχουν δραστηριοποιηθεί στην περιοχή είναι η Πιετρής Εστίαση Α.Ε Η εταιρεία εδρεύει επίσης στην Κόρινθο και είναι εξίσου δραστήρια με την συντοπίτισσά της, παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε ένα αν μη τι άλλο εκλεκτό πελατολόγιο, αποτελούμενο από δημόσιους οργανισμούς, ιδρύματα και μεγάλες εταιρείες. Μια άλλη εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτιση στην περιοχή είναι η Άνοστρον ΑΕΕ.

Τον Ιούνιο του 2016, η Πιετρής Εστίαση Α.Ε υποβάλλει Το έγγραφο ένσταση-προδικαστική προσφυγή κατά της 8ης ΜΠ Ταξιαρχίας, που χειρίζεται τον διαγωνισμό για την σίτιση συνολικά 1.700 προσφύγων σε Δολιανά, Κατσικά και Τσεπέλοβο. Επιτυγχάνει τη μεταβολή της ημερομηνίας ανοίγματος των οικονομικών προσφορών των συμμετεχουσών επιχειρήσεων κατά δύο ημέρες, διασφαλίζοντας τελικά τη δυνατότητα συμμετοχής της. Στην Πιετρής τελικά ανατίθεται η σίτιση των προσφύγων με τιμή, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, στα 4,68 ευρώ/άτομο.

Ακριβώς έναν μήνα μετά, στις 6 Ιουλίου, μία άλλη προδικαστική προσφυγή της Πιετρής κρίνεται αβάσιμη. Την σίτιση των 1.450, πλέον, προσφύγων των Δολιανών και του Κατσικά, αναλαμβάνει η Άνοστρον, επιχείρηση της βορείου Ελλάδας. Η τιμή με το ΦΠΑ είναι στα 4,51 ευρώ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην Πιετρής κατακυρώνεται για 30 ημέρες η σίτιση 1.700 προσφύγων, με τιμή 5,86 περιλαμβανομένου ΦΠΑ.

Όταν πιάνουν τα κρύα, όμως, οι δύο εταιρείες έρχονται "πιο κοντά" η μία στην άλλη.

Όταν συνεργάζονται οι ανταγωνιστές

Στην κατακύρωση της παροχής σίτισης της 4ης Νοεμβρίου 2016, Πιέτρης και Άνοστρον φέρονται να έχουν συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό ως «ένωση εταιρειών». Στην ένωσή τους ανατίθεται η σίτιση 1.300 ατόμων σε Δολιανά, Κατσικά και Τσεπέλοβο, προς 4,72 ευρώ δίχως ΦΠΑ (δηλαδή έχοντας προσφέρει έκπτωση μόλις έξι λεπτών του ευρώ, στην προ ΦΠΑ τιμή).

Στις 9 Δεκεμβρίου, όπως και στις 28 του ίδιου μήνα, και πάλι κατακυρώνεται στην εν λόγω ένωση οικονομικών φορέων η σίτιση 600 προσφύγων σε Δολιανά και Κατσικά προς 4,73 χωρίς ΦΠΑ. Έκπτωση πέντε λεπτών, αυτή τη φορά.

Κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον με τις δύο συμβάσεις στις αρχές και τα τέλη του Δεκεμβρίου, είναι πως εκείνη την εποχή, το ένα εκ των δύο κέντρων, του Κατσικά Ιωαννίνων, έχει τερματίσει τη λειτουργία του! Όπως επιβεβαιώνει στο inside story η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι τελευταίοι 166 πρόσφυγες αποχώρησαν από τον Κατσικά στα τέλη του Δεκεμβρίου. Η κα. Νάνου συμπληρώνει πως, ως είθισται στα σχετικά προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία έχει μεταφέρει την πλειοψηφία των προσφύγων του νομού Ιωαννίνων σε ξενοδοχεία, μεταξύ άλλων, της Κόνιτσας, της Πάτρας και των Γρεβενών, στους ξενοδόχους ανατίθεται και η σίτιση των προσφύγων. Είτε με δικά τους μέσα, είτε με catering που θα πρέπει οι ίδιοι να αναθέσουν, εάν δεν έχουν εκείνοι τις υποδομές.

Από τις 5 Ιανουαρίου έως και σήμερα, σύμφωνα με τα Δελτία Τύπου του ΓΕΕΘΑ, ο αριθμός των ατόμων του πρώην κέντρου Κατσικά που σιτίζονται είναι μηδενικός. Οι δε σιτιζόμενοι του κέντρου των Δολιανών, στο ίδιο διάστημα, ξεκινούν από τους 138 για να φτάσουν στους 118 σήμερα. Εξακολουθούν όμως να κατακυρώνονται διαγωνισμοί σίτισης για 600 ή 550 άτομα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Οι πρόσφυγες φεύγουν, οι συμβάσεις συνεχίζονται

Πιο συγκεκριμένα, στις 27 Ιανουαρίου 2017, κατακυρώνεται η σίτιση 600 προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας των Δολιανών και του Κατσικά, στην ένωση οικονομικών φορέων Πιετρής και Άνοστρον, με ελάχιστη έκπτωση (4,73 άνευ ΦΠΑ, απ' τα 4,78) και για 29 ημέρες. Την ίδια ημέρα, το Δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ αναφέρει σίτιση 138 ατόμων στα Δολιανά και 0 στον Κατσικά.

Στις 24 Φεβρουαρίου, με τον Κατσικά πάντα κλειστό, κι ενώ στα Δολιανά σιτίζονται μόλις 118 πρόσφυγες πλέον, οι δύο εταιρείες αναλαμβάνουν από κοινού τη σίτιση 550 προσφύγων στα δύο κέντρα με την ίδια ακριβώς τιμή και χρονική διάρκεια τις 30 ημέρες του Μαρτίου. Στην επικοινωνία μας με τον χειριστή του θέματος από πλευράς της 8ης Μ.Π. Ταξιαρχίας, που είναι υπεύθυνος για τα δύο κέντρα, δεν κατέστη δυνατό να λάβουμε περαιτέρω εξηγήσεις. Μας αναφέρθηκε μόνο πως «μπορεί να έρθουν και άλλοι». Στις τελευταίες εβδομαδιαίες μετρήσεις, περιλαμβανομένης της πιο πρόσφατης, οι πρόσφυγες που σιτίζονται εξακολουθούν να είναι 118. Τα διάφορα τμήματα του ΓΕΕΘΑ, από τα οποία προσπαθήσαμε να λάβουμε μια σχετική ενημέρωση, μας παρέπεμπαν το ένα στο άλλο.

Εάν σιτίζονται 432 "αόρατοι" πρόσφυγες καθημερινά, λοιπόν, τα πρόσθετα έσοδα που αντιστοιχούν στην ένωση Πιετρής-Άναστρον ανέρχονται στα 2.043 ευρώ ημερησίως. Ή αλλιώς, στα 61.301 ευρώ για τον Μάρτιο, αφήνοντας τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο έξω, με τον στρατό τον Μάρτιο να πληρώνει έξτρα 76.013 ευρώ. Από την εταιρεία Άναστρον δεν λάβαμε απάντηση στις ερωτήσεις για τον αριθμό των σιτιζομένων, ενώ ήταν κατά τη διάρκεια δεύτερης τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με την 8η Μ.Π. Ταξιαρχία που, παραδόξως θα έλεγε κανείς, πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία Πιετρής είχε λάβει τις ερωτήσεις μας. Απάντηση πάντως απ΄την ίδια την εταιρεία δεν λάβαμε ποτέ.

Λεφτά, λοιπόν, για τους αόρατους πρόσφυγες υπάρχουν, όχι όμως για την κάλυψη πραγματικών και μόνιμων αναγκών των υπολοίπων. Είναι αυτονόητο πως δεν θα χρειαζόταν δα και σισύφειος προσπάθεια για να γίνει καλύτερη διαχείριση των πόρων, τόσους μήνες μετά.

Σχετικά άρθρα