Fri07192019

Last update08:11:40 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Μια σοβαρή καταγγελία

  • PDF

bourxasΕπιμένω να πιστεύω πως η ανάκτηση του κατά Τσίπρα, «κοινοτικού κεκτημένου» στα εργασιακά, η επαναφορά δηλαδή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι ένα πουκάμισο αδειανό, από τη στιγμή που στη μνημονιακή Ελλάδα - όπως κι εξαπανέκαθεν εδώ που τα λέμε - οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους ουδέποτε λειτούργησαν υπέρ του εργαζομένου.

Κι έχω ένα παράδειγμα που πρέπει να κινητοποιήσει τους φίλους, αγωνιστές, αριστερούς, «συντρόφους» (σρλλλλλπ) βουλευτές των Ιωαννίνων, αν είναι ειλικρινείς ως προς την αριστεροσύνη τους, αν μη τι άλλο, και ως προστάτες των αδυνάμων.

Εξ αφορμής ενός τυχαίου γεγονότος, ψάχνοντας, άκουσα σοβαρές καταγγελίες, από πιο μικρά πράγματα για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και καταφανείς παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας από μέρους της διοίκησης, μέχρι για αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις σε βάρος των εργαζομένων, προκειμένου να πιάσουν τους οικονομικούς στόχους της εταιρείας. Πού όλα αυτά; Στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ στα Γιάννενα, στον πιο πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της πόλης. Ποιο το γεγονός που με οδήγησε να ψάξω; Η μαρτυρία ενός εμπόρου - γείτονα του ΟΤΕ, ο οποίος είδε πριν ελάχιστες μέρες, ένα ασθενοφόρο να φορτώνει έναν άνθρωπο που έβγαλαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ από το κατάστημα. Ο άνθρωπος ήταν εργαζόμενος.

Και ψάχνοντας έμαθα και για δεύτερο εργαζόμενο του καταστήματος που πρόσφατα απευθύνθηκε σε γιατρό.

Επειδή πιθανά, πολλοί καταλάβατε που το πάω, το λέω ευθέως: ας ασχοληθεί κάποιος με την εν λόγω περίπτωση, πριν δούμε κανέναν εργαζόμενο να βουτάει από το μπαλκόνι του ΟΤΕ στο κενό... όπως βλέπουμε κατά καιρούς, να συμβαίνει σε χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου η εντατικοποίηση της εργασίας τσακίζει ανθρώπους.

Και η περίπτωση που περιέγραψα, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να τονώσουν το αριστερό προφίλ ενός βουλευτή: Γερμανούς, εργαζόμενους, σιωπή από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης που δεν θα ακούσεις να λένε ποτέ κακό για τον ΟΤΕ, κτλ.

Εκλογές και διαγραφές στο ΤΕΕ

Θα επανέλθω στο προσφιλές, κατά τις τελευταίες ημέρες θέμα μου, τις διαδικασίες συγκρότησης των οργάνων διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Τμήματος Ηπείρου.

Δε θα ασχοληθώ όμως, με τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής αλλά με το... μετά, που αφορά τις εξελίξεις στον κεντροδεξιό χώρο. Η ΔΚΜ κατήγγειλε τη «Διάδραση» για τη συμμετοχή της στο προεδρείο, από τη θέση του γραμματέα και το θέμα προωθήθηκε στα «κεντρικά», με αποτέλεσμα «να τα πάρει στο κρανίο» - έτσι μου μεταφέρθηκε ακριβώς – ο γραμματέας Αυγενάκης και να κάνει εισήγηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, του Αλέξανδρου Λάμπρου, από τα κιτάπια της τοπικής ΝΟΔΕ. Ο Λάμπρου ήταν απλό μέλος της ΝΔ, και τίποτα παραπάνω...

Δεν θα κρίνω τη στάση του Λάμπρου, γιατί σε αυτή την ιστορία του ΤΕΕ, άκουσα και διάβασα πολλές και διαφορετικές εκδοχές από τους πρωταγωνιστές για την τελική συνεργασία και τις αποτυχημένες απόπειρες.

Αυτό που μου προξένησε εντύπωση είναι το όψιμο ενδιαφέρον του γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ. Αργά ξύπνησε μάλλον ο κ. Αυγενάκης, γιατί αν πραγματικά εκεί στη ΝΔ είχαν ενδιαφερθεί για τις εκλογές του ΤΕΕ/ΤΗ ουσιαστικά και από την αρχή, θα είχαν καταφέρει τουλάχιστον να αποτρέψουν το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Ή μήπως είχε «δέσει» κανείς τη μετεκλογική συμπεριφορά της «πέτρας του σκανδάλου» (δυσκολεύομαι να πιστέψω ένα τόσο προωθημένο σενάριο);

Και κάτι τελευταίο: στη ΝΔ διαγράφουν γιατί έγινε διοίκηση στο ΤΕΕ Ηπείρου ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ χαίρονται που συγκυβερνούν με το ΣΥΡΙΖΑ;

Ο συνταξιούχος αιρετός Νάστος...

«Αιρετοί και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατέχουν θέσεις ευθύνης χωρίς αμοιβή ή έχουν παραιτηθεί της αμοιβής τους εξαιρούνται από τη διάταξη του άρθρου 20 του νόμου 4387/2016 και δεν υφίστανται καμία απολύτως περικοπή της σύνταξής τους». Την παραπάνω απάντηση έδωσε προχθές, το υπουργείο Εργασίας, σε σχετικό ερώτημα της ΚΕΔΕ και η υπόθεση για την περιοχή μας, αφορά τουλάχιστον έναν άνθρωπο. Είναι ο Δημήτρης ο Νάστος, ο οποίος φοβούμενος απώλειες στη σύνταξή του, παραιτήθηκε προ μηνών από τη θέση του αντιδημάρχου και έγινε απλός εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος.

Θεωρητικά αν ο Δήμαρχος δεν εξαντλούσε τις εννέα θέσεις αντιδημάρχων που προβλέπονται βάσει του πληθυσμού, ο Δημήτρης θα μπορούσε να ξαναγίνει αντιδήμαρχος. Αλλά δεν... Στην επόμενη δημοτική θητεία, Τάκη...

Οι ευχές των εξαφανισμένων

Πλημμυρίζουν αυτές τις άγιες μέρες, τα δημοσιογραφικά mail και τα inbox των μέσων ενημέρωσης, από ευχετήρια μηνύματα...

Πλάκα πλάκα, έχουν κι ένα καλό... Θυμήθηκα πως υπάρχουν κάτι δημοτικές παρατάξεις, κάτι σύλλογοι σφραγίδα και εμφανίζονται και ορισμένοι «υποψήφιοι» υποψήφιοι βουλευτές.

Κι όσο για τις δημοτικές παρατάξεις, δεν μπορείς να πεις ότι δεν έχουν λόγο να βγάλουν και καμιά ανακοίνωση που και που. Συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων γίνονται, κάμποσες κάθε μήνα, στο κάτω κάτω...

Ήθος ξεχωριστό

Τα τελευταία λόγια ως διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, του Φώτη του Βάββα, κατά τον προχθεσινό του απολογισμό, δείχνουν αν μη τι άλλο, ένα πολιτικό ήθος που δεν έχουμε συνηθίσει, σε αυτή την κωλοχώρα.

Όσο και αν ως δημοσιογράφο, με εξιτάρει, αυτό που λέμε «να τα χώσει» ο κάθε... Βάββας ο οποίος δυσαρεστείται από μια πολιτική απόφαση, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που είχα προχθές στο δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος tv1 με τον πρώην διοικητή του ΠΓΝΙ, ούτε για μια στιγμή ο άνθρωπος αυτός δεν άφησε να προδοθεί η όποια πικρία μπορεί δικαιολογημένα να αισθάνεται για την απομάκρυνσή του, επειδή υπερίσχυσαν τα πολιτικά κριτήρια στην επιλογή του Υπουργείου Υγείας. Ούτε καταγγελίες, ούτε... κατάρες, ούτε καν αιχμές, όπως συνέβη και άλλοτε στο παρελθόν από στελέχη που κομματικά διορίστηκαν αλλά που όταν ήλθε η ώρα τους, θυμήθηκαν την αξιοκρατία και τις ανεπηρέαστες από κόμματα επιλογές!

Μια απορία μόνο άκουσα από τον κ. Βάββα, για το θράσος – δική μου η λέξη – κάποιων βουλευτών των Ιωαννίνων που ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία εξέτασε το έργο της 6ης ΥΠΕ προ ημερών, μίλησαν επαινετικά για το γεγονός ότι το ΠΓΝΙ βρίσκεται στην τριάδα των καλύτερων νοσοκομείων της χώρας!!! Προφανώς, θεωρούν ότι με τον «αυτόματο πιλότο», έγινε ό,τι έγινε...

Τα πολλά χρόνια του κ. Βάββα πάντως, στα δύο νοσοκομεία της πόλης, είναι μια μοναδική παρακαταθήκη, αξιοποιήσιμη μελλοντικά είτε στην πολιτική είτε σε κάποια θέση της κρατικής μηχανής. Αν βέβαια, φίλε Φώτη, το ΠΑΣΟΚ ή η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» γίνουν κανονικό κόμμα, ξανά...

Παπαριές!

Κόβει κορδέλες και βαφτίζει σήραγγες ο Αλέξης Τσίπρας. Αφού ο... άρτος μας τελείωσε μετά την επιτυχημένη διαπραγμάτευση και της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα προσφέρει άφθονο θέαμα και ο «θίασος» θα περάσει κάποια στιγμή και από κοντά μας, γι' αυτό μην τρέχετε σε Πάτρα, Θεσσαλία κτλ. για να δείτε εγκαίνια.

Όσο για τους κυβερνητικούς βουλευτές, βρήκαν θέμα ως το Μ. Σάββατο, να έχουν να ασχολούνται: το Άγιο Φως. Να έλθει αεροπορικώς από τα Ιεροσόλυμα ή με πλοίο για να μας κοστίσει κάτιτις λιγότερο, γιατί είμαστε και αριστεροί και άθεοι, μην ξεχνάτε...

Σχετικά άρθρα