Fri06052020

Last update10:56:48 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Επιστολή - απάντηση της Ένωσης Ηπείρου για τους «στρεβλούς πυροσβέστες»

  • PDF

ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

fotia diamerismaΕπιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη έστειλε η ένωση υπαλλήλων πυροσβεστικού σώματος Ηπείρου με αφορμή δηλώσεις του περί «στρεβλών ελλήνων πυροσβεστών» και την έλευση Αμερικανών για την εκπαίδευσή τους.

Σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ

Το τελευταίο διάστημα στο Πυροσβεστικό Σώμα διαδίδετε ότι στους επόμενους μήνες θα έρθουν ειδικοί δασοπυροσβέστες - πυροσβέστες από την Αμερική , οι οποίοι θα προβούν στην εκπαίδευση των στρεβλών και ανεκπαίδευτών κατά των δηλώσεων σας Ελλήνων Πυροσβεστών. Ώς πρωτοβάθμιο Σωματείο στα πλαίσια αυτής της εκπαίδευσης καταθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις και παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε κάποιες από αυτές στην εκπαίδευση επί χάρτου που θα γίνει.

Συγκεκριμένα κ. Υπουργέ θα θέλαμε να ενημερώσετε τους ειδικούς αυτούς εκπαιδευτές ότι :

1) Οι στρεβλοί πυροσβέστες είναι χωρισμένοι σε α) Μόνιμο προσωπικό (β) Σε Π.Π.Υ με αυξημένα καθήκοντα (γ) Σε Π.Π.Υ (δ) σε εποχικό προσωπικό (ζ) πολιτικό προσωπικό (η) σε εθελοντές πυροσβέστες. Δηλαδή ένας κορμός στρεβλών Πυροσβεστών έξι (6) ταχυτήτων που αυτό συνεπάγεται σε διαφορετικά ωράρια εργασίας , καθηκόντων κλπ και που εσείς 2,5 χρόνια που είστε στην θέση του Α. Υ. δεν έχτε κάνει κάτι για την πλήρη ενσωμάτωση αυτών όπως ζητάμε σαν Σωματεία σαν μόνιμο προσωπικό με το ίδιο εργασιακό καθεστώς.

3) Οι στρεβλοί αυτοί Πυροσβέστες δεν έχουν προμηθευτεί τα προβλεπόμενα ατομικά Μ,Α,Π. (αντιπυρικές στολές , ατομικές αναπνευστικές συσκευές , αρβύλες , μπότες κλπ)

4) Οι στρεβλοί αυτοί πυροσβέστες για να καλύψουν τις πάνω από 4.500 οργανικές θέσεις που έχει το Π.Σ. εργάζονται απλήρωτες υπερεργασία - υπερωρίες , καλύπτοντας με μετακινήσεις για κατάσβεση πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα . Οδηγώντας τις ποιό πολλές φορές για πάνω από 12 ώρες για να φτάσουν με τα πυροσβεστικά οχήματα σε νησιά ή σε όποια άλλη περιοχή τους δοθεί η εντολή να μεταβούν για κατάβαση φωτιάς και ενίσχυση.

5) Οι στρεβλοί Π.Π.Υ (και ειδικά σε αυτούς με αυξημένα καθήκοντα ) δεν έχουν δοθεί τα προβλεπόμενα ΜΑΠ και δεν μπορούν να συνδράμουν σε αστικά αλλά και δασικά συμβάντα.

6) Οι στρεβλοί εποχικοί πυροσβέστες (1276στο σύνολο τους ) που υπηρετούν αυτή την στιγμή στο ΠΣ θα απολυθούν με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου , πυροσβέστες με πολυετή εμπειρία σε δασικά συμβάντα και στην θέση τους θα προσληφθούν 1500 νέα άτομα, οι οποίοι μέχρι να βγει και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός να μπουν στην σχολή να εκπαιδευτούν , θα έχει έρθει η επόμενη αντιπυρική περίοδος και θα ριχθούν στην μάχη με τις φλόγες με ότι αυτό συνεπάγεται , αντί να παραμείνουν οι είδη υπηρετούντες στο Π.Σ και να ενισχυθούν με νέα άτομα και να ενσωματωθούν στο μόνιμο προσωπικό ..

7) Αυτοί όλοι οι στρεβλοί πυροσβέστες λοιπόν όταν μεταβαίνουν για ενίσχυση σε άλλες περιφέρεις πληρώνονται με ημερήσιο εκτός έδρας με το υπερβολικό ποσό των 9 ευρώ και 9 λεπτών (9,09) τα οποία μάλιστα έχουν να τους αποδοθούν από το 2016.

8) Αυτοί οι στρεβλοί πυροσβέστες πήγαν να επιβιβαστούν σε πλοίο στο Νησί της Κεφαλονιάς και τους πέταξαν έξω σαν σκουπίδια

10)Αυτοί οι στρεβλοί πυροσβέστες όταν ενεργούν στο συμβάν μεταφέρονται με κάθε είδους μεταφορικό μέσον (τρακτέρ, αγροτικά κλπ) με αποτέλεσμα να ντεραπάρουν αυτά καμία φορά και να τραυματίζονται ή να χάνουν την ζωή τους

11) Αυτοί οι στρεβλοί πυροσβέστες όταν τραυματίζονται στα συμβάντα μεταφέρονται με επιβατικά Πυροσβεστικά οχήματα στο νοσοκομείο γιατί έχετε δώσει τα πυροσβεστικά ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ.

12) Αυτοί οι στρεβλοί πυροσβέστες δεν τους έχετε εγκρίνει το πρόγραμμα υγιεινής και ασφάλειας γιατί στοιχίζει 300.000 ευρώ με ότι συνεπάγετε αυτό για την υγεία και την ασφάλεια

Κύριε Υπουργέ θα θέλαμε επίσης να επισυνάψετε στην εκπαίδευση που θα γίνει , εκτός από την ενημέρωση που θα γίνει στους ειδικούς Αμερικάνους Πυροσβέστες τα εξής :

1) Καλό θα ήταν να μην γίνει μία εκπαίδευση επί χάρτου αλλά μια περιοδεία στην Ελλάδα ώστε να δουν από κοντά τα Δάση μας , το δύσβατο και το ανάγλυφο του ορεινού όγκου μας , την μη ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών κλπ και να δούνε που παίρνουν εντολές να επέμβουν οι στρεβλοί συνάδελφοι για να σβήσουν << καντηλάκια >>(κάρβουνα μέσα στο καμένο ) με τσαπιά και τις περισσότερες φορές να τραυματίζονται για επεμβαίνουν νύχτα και δεν μπορούν να δουν.

2) Να δουν τους πολλούς και διαφορικούς τύπους οχημάτων που έχει προμηθευτεί το Πυροσβεστικό Σώμα , καθώς επίσης ότι οχήματα που είναι καθαρά για αστικά συμβάντα επεμβαίνουν σε δασικά με ότι αυτό συνεπάγεται για φθορές στα οχήματα και το αντίστροφο ότι δασικά οχήματα πηγαίνουν σε αστικά συμβάντα.

3) Ότι με τις περικοπές στον προϋπολογισμό του ΠΣ δεν υπάρχουν χρήματα για επισκευές οχημάτων και αντικατάσταση ελαστικών και πάνω από το 20% του στόλου των οχημάτων στο ΠΣ είναι ακινητοποιημένα σε ένα καθαρά μηχανοκίνητο σώμα .

4) Ότι εκτός από τις πάνω από 4500 κενές θέσεις που υπάρχουν στο ΠΣ έφυγαν πάνω από 500 στρεβλοί πυροσβέστες για τα αεροδρόμια της FRAPORT , θα φύγουν πάνω από 600 στρεβλοί πυροσβέστες για τα κλιμάκια των ιδιωτικών πλέον Εθνικών οδών.

5) Ότι οχήματα και προσωπικό πάγαιναν για προληπτική πυροπροστασία σε άλλες περιφέρεις και σταθμούς και τα πληρώματα πλήρωναν από την τσέπη τους για φαγητό και νερό καθώς δεν καλύπτονταν από κανέναν τα έξοδα τους .

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ

είμαστε στην διάθεση σας για οποιονδήποτε εποικοδομητικό διάλογο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλυτέρευση του ΠΣ και στην καλύτερη παροχή των υπηρεσιών μας προς τους κατοίκους της Ελλάδας, φυσικά δεν ξέρουμε εάν εσείς καταδέχεστε να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με στρεβλούς και ανεκπαίδευτους Δημοσίους Υπαλλήλους και να κάνετε διάλογο.

Κλείνοντας την παρούσα επιστολή σας κάνουμε γνωστό ότι στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ όποιον χαρακτηρισμό και εάν τους προσάψουν είτε ΣΤΕΡΒΛΟΥΣ είτε ΚΟΜΜΑΤΙΑ είτε ΜΑΥΡΟΥΣ είτε ΤΑΒΛΑΔΟΡΟΥΣ είτε ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΣ είτε οτιδήποτε άλλο θέλετε πάντα θα προσπαθούν με τα πενιχρά μέσα που εσείς σαν Υπουργός τους διαθέτετε να ανταπεξέλθουν σε οποιοδήποτε συμβάν τους ζητηθεί να προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους , γιατί το να είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ είτε είναι ΜΟΝΙΜΟΣ – Π.Π.Υ. – ΕΠΟΧΙΚΟΣ –ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ είναι ΤΙΜΗ είναι ΑΞΙΑ είναι ΙΔΕΑ είναι ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ και δεν μπορείτε να το καταλάβετε και ποτέ δεν θα το καταλάβει κανένας που δεν έχει κάνει βάρδια σε Πυροσβεστικό Σταθμό και δεν έχει συμμετάσχει σε συμβάντα.