Mon07062020

Last update08:51:27 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Τα αιτήματα του Δήμου Ιωαννιτών στον Πρωθυπουργό

  • PDF

ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΛΙΜΝΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

mpegkas synedrioΜε μια στοχευμένη ομιλία στο κλείσιμο των εργασιών του διήμερου συνεδρίου για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου και παρουσία του Πρωθυπουργού ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, έθεσε τα σημαντικά και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερτοπικά ζητήματα για τα οποία ζητά την κυβερνητική παρέμβαση.

Μεταξύ αυτών την ολοκλήρωση της Ιόνιας από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά, τη διασύνδεση της ενδοχώρας της Ηπείρου με τα παράλια και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με την πλήρη λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων.

Ο κ. Μπέγκας χαρακτήρισε σημαντικά όχι μόνο για τα Γιάννενα αλλά για ολόκληρη τη χώρα τα ζητήματα αυτά, ζητώντας τις άμεσες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ακολούθως τόνισε πως για να μιλήσουμε για τον σχεδιασμό του αύριο και τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας περιοχής είναι η απαραίτητη η ύπαρξη ορισμένων συνθηκών, χωρίς τις οποίες το όποιο όραμα θα παραμείνει μονάχα ένα τέτοιο και δε θα μετουσιωθεί ποτέ σε κάτι χειροπιαστό.

Στη δική μας περίπτωση –είπε- βασικές συνθήκες για να σχεδιάσουμε το μέλλον είναι σίγουρα η ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού με την θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού της πόλης των Ιωαννίνων και φυσικά του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα, για το οποίο ακούσαμε με ικανοποίηση χθες τον υπουργό να δεσμεύεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικά σε ότι αφορά τη Λίμνη μας, ένα μοναδικό τοπόσημο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των Ιωαννίνων ο Δήμαρχος σημείωσε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη ολοκλήρωσης ενός συνολικού σχεδιασμού για την προστασία της.

«Ήρθε η ώρα να δράσουμε συλλογικά όχι μόνο για να μη χαθεί η ζωντανή ιστορία των Ιωαννίνων αλλά και για να μπορέσουμε να «χτίσουμε» γύρω από την Παμβώτιδα αναπτυξιακές δράσεις, όπως για παράδειγμα η λειτουργία υδατοδρομίου με την ταυτόχρονη ίδρυση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου το οποίο θα λύσει σημαντικά λειτουργικά και διαχειριστικά προβλήματα», επισήμανε.

Στη συνέχεια ζήτησε την ενίσχυση του ρόλου της ανάπτυξης της εφαρμοσμένης έρευνας σε τοπικό επίπεδο μέσω αναβάθμισης των ήδη υπαρχόντων δομών όπως για παράδειγμα η Γαλακτοκομική Σχόλη Ιωαννίνων αλλά και μέσω δημιουργίας νέων δομών στοχευμένων στις τοπικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα.

«Πρότασή μας η δημιουργία ενός ερευνητικού – εκπαιδευτικού κέντρου στο πρότυπο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης με την οποία στο εγγύς μέλλον ο δήμος σκοπεύει να αναπτύξει συνεργασία», τόνισε ο κ. Μπέγκας προσθέτοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συνεισφέρει η αξιοποίηση των χώρων που βρίσκονται στην περιοχή του Κατσικά την κυριότητα των οποίων έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν πέραν και συμπληρωματικά των υφιστάμενων χρήσεων σε κοινωφελής σκοπούς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών θα ήταν θετικός σε μια προσέγγιση υλοποίησης δράσεων και μέτρων στις αρκετές δεκάδες στρεμμάτων που καταλαμβάνουν οι εν λόγω εγκαταστάσεις, ώστε να αποτελέσουν τόπο δραστηριοτήτων καλλιέργειας, εφαρμοσμένης έρευνας και εκπαίδευσης για τον πρωτογενή τομέα.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στάθηκε και σε δύο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας οι οποίοι δεν περιλήφθηκαν στις συνεδρίες. Τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

«Είμαστε, ευτυχώς, μια πόλη, μια Περιφέρεια θα έλεγα, με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα. Ένα απόθεμα που προσπαθούμε να «κεφαλαιοποίησουμε» με την καλή έννοια του όρου προς όφελος της περιοχής», είπε ο κ. Μπέγκας και κατέθεσε τρεις προτάσεις για τη δημιουργία πολιτιστικών θεσμών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Το Φεστιβάλ αρχαίου δράματος Δωδώνης.

2) Το Φεστιβάλ Ιτς Καλέ, ένα ισχυρό τοπόσημο της πόλης μέσα στο Κάστρο με θέα τη λίμνη

3) Και την Πανελλήνια Συνάντηση Πολιτιστικών φορέων. Ουσιαστικά ένα πανελλήνιο Συμπόσιο Πολιτισμού το οποίο θα γίνεται κάθε χρόνο στα Γιάννενα.

Τέλος αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που είχε ο Δήμος με την κυβέρνηση μέχρι σήμερα σε ζητήματα παραχωρήσεων χώρων, όπως οι στρατιωτικοί φούρνοι και οι φυλακές, υπογραμμίζοντας όμως ότι μένουν δύο μεγάλες εκκρεμότητες.

Το Στρατόπεδο Βελισσαρίου και η μεγάλη έκταση που στεγάζεται σήμερα το εργοτάξιο του Δήμου που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ για την οποία όμως υπάρχει πρόβλεψη στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό για την επέκταση του αθλητικού πάρκου της Λιμνοπούλας.

«Είμαι σίγουρος ότι τα Γιάννενα, έχουν τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες αλλά και τους ανθρώπους.

ολοκληρώνω τονίζοντας ότι εμείς είμαστε έτοιμοι, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι και εσείς έχετε πεισθεί ότι είμαστε αναγκαίος και κρίσιμος κρίκος σε αυτή την διαδικασία και ότι θα το αποδείξετε εμπράκτως», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.