Fri07192019

Last update10:30:28 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στοίχημα για την Κεντροαριστερά η σύγκρουση με τα κατεστημένα

  • PDF

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

 

kyrio 8ema politikhΣτοίχημα για την παράταξη της Κεντροαριστεράς είναι η σύγκρουση με τα κατεστημένα που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεωκοπία, δήλωσε από τα Ιωάννινα ο υποψήφιος για την προεδρία του νέου φορέα, ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, άσκησε κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμένο ότι είναι συνεχιστές του παλιού πολιτικού συστήματος της δημαγωγίας και του πελατειακού κράτους.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη ημέρα της παράταξης και για το πώς θα αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία ανέφερε ότι «το κρίσιμο για την παράταξη και τη χώρα είναι πως πρέπει να σκοτωθεί η δημαγωγία και το πελατειακό κράτος που αποτελούν τις δύο γάγγραινες της Ελλάδας».

«Συνεχώς», πρόσθεσε, «εμφανίζονται πολιτικοί, παρουσιάζοντας λύσεις ανέφικτες, μόνο και μόνο για να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού και υπήρχε ένα σύστημα πολιτικό με το οποίο σήμερα διαιωνίζεται μέσω του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Καμένου, που συνεχίζει τις πρακτικές τις χειρότερες του χθες, οι οποίες είναι το πελατειακό κράτος, έχει γεμίσει η δημόσια διοίκηση με ανθρώπους που δεν έχουν δυνατότητες να παράξουν σημαντικό έργο σε σχέση με τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα».

«Αυτό είναι το στοίχημα για την παράταξη. Η παρουσίαση κάτι καινούργιου, πραγματικά διαφορετικού, να δείξει τη δυναμική σύγκρουσης με όλα τα κατεστημένα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Μιντιακά, πολιτικά, οικονομικά. Έχω κάθε διάθεση να συγκρουστώ γι' αυτό είμαι και υποψήφιος», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε, επίσης, πως η κεντροαριστερά δεν θα γίνει ένα αρχηγικό κόμμα και πως τις αποφάσεις για το ποιος θα είναι ο φορέας, η μορφή του, οι κοινοβουλευτικές ομάδες, θα τις πάρουν οι προοδευτικοί πολίτες, ο ελληνικός λαός που θα συμμετέχει στην διαδικασία και όχι οι υποψήφιοι.

«Την απόφαση αυτή δεν θα την πάρει ούτε η κα Γεννηματά, ούτε ο κ. Θεοδωράκης, ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο κ. Καμίνης, ούτε ο κ. Μανιάτης. Θα την πάρουν οι χιλιάδες συνιδρυτές που στις 12 και 19 Νοεμβρίου επανιδρύουν τη δημοκρατική παράταξη. Θα την πάρουν με μια φωνή στο ιδρυτικό μας συνέδριο. Ζήσαμε το αρχηγικό κόμμα αλλά αυτό πέθανε. Ο αρχηγός, ακόμη κι αν είμαι εγώ, θα δέχεται τις αποφάσεις του θεσμού. Και βέβαια ο αρχηγός θα κατανοεί ότι οι αρχηγοί έρχονται και παρέρχονται.

Η παράταξη είναι αυτή που μένει κι όλοι είμαστε υπηρέτες της, όλοι είμαστε αναλώσιμοι. Κανείς δεν είναι πορφυρογέννητος. Προσωπικά δεν γεννήθηκα ούτε αρχηγός, ούτε βουλευτής, ούτε υπουργός».

Οι ομιλίες

Ο κ. Ανρουλάκης πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε συνολικά τέσσερις ομιλίες σε Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Σε αυτές δεσμεύτηκε με μια συμφωνία τιμής για να ξαναγίνει μεγάλη η Δημοκρατική Παράταξη.

«Αν ο αρχηγός συμπεριφέρεται στο κόμμα ως λάφυρο της ηγεμονίας του, όταν θα γίνει πρωθυπουργός, θα συμπεριφέρεται στο κράτος επίσης ως λάφυρο. Γι' αυτό τα αντίβαρα της εσωκομματικής δημοκρατίας πρέπει να γίνουν αντίβαρα της δημοκρατίας. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα ίδια τα κόμματα.

Πρόκειται για καρκινοποιημένα κύτταρα που δεν σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς. Διότι στο εσωτερικό τους αναδεικνύονται αυτοί που χαϊδεύουν τα αυτιά του εκάστοτε αρχηγού. Εμείς θέλουμε ένα κόμμα που θα αναδεικνύει τους αξιοπρεπείς, τους εργατικούς, τους ανθρώπους που έχουν ιδέες, που έχουν αξίες, που τους γνωρίζουν οι τοπικές τους κοινωνίες για την προσφορά τους, που είναι παιδιά σας, που τα μορφώσατε. Κι όχι αυτούς που δέχονται να γίνουν φερετζέδες σε παλιά συστήματά εξουσίας για να αναδειχθούν στο πολιτικό σύστημα. Αυτό το πολιτικό προσωπικό ανήκει στο χθες. Στο καινούργιο και στο αύριο θα υπάρχει σκληρή, εσωκομματική αξιοκρατία».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκτενώς και στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας που πρέπει να υπηρετούν την κοινωνία:

«Οι ιδέες μας πρέπει να φέρουν την πρόοδο, το πνεύμα, την επιστροφή στον άνθρωπο, στην παιδεία. Υπήρξε ένα καταναλωτικό μοντέλο που άφησε τεράστια χρέη πίσω και στο κράτος και στον ιδιωτικό τομέα. Κι απλά η χρεοκοπία μεταβίβασε τα χρέη του δημοσίου, μέσω φόρων, στους πολίτες. Πρέπει σήμερα η νέα εποχή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα να αφηγηθεί μια νέα κοινωνία. Την κοινωνία των αξιών, της παιδείας, του πολιτισμού, της ευκαιρίας, την κοινωνία της δημιουργίας. Δεν μπορούμε να είμαστε μουσείο αποτυχημένων ανθρώπων που ψάχνουν μια ελπίδα να πιαστούν. Εμείς πρέπει να φέρουμε πια τον πυρήνα των σοσιαλιστικών αξιών στο επίκεντρο της σύγχρονης, κοινωνικής αλλαγής, του σύγχρονου κοινωνικού συμβολαίου».

Επανέλαβε ότι η παράταξη πρέπει να χτίσει ξανά μια αρραγή σχέση με τα λαϊκά στρώματα και τις νέες γενιές. «Όσο φτωχοποιείται ο ελληνισμός, τόσο πιο ευάλωτος θα είναι στον εκάστοτε δημαγωγό. Η Ελλάδα, εάν εμείς αποτύχουμε, θα γίνει κοινωνία της κληρονομικής ισχύος. Αυτή η κοινωνία είναι πολιτικός μας αντίπαλος. Εμείς θέλουμε την κοινωνία της κοινωνικής κινητικότητας όπου το παιδί του φτωχού θα μπορεί να παράξει πλούτο, το παιδί του αδύναμου θα μπορεί να παίξει πολιτικό ρόλο. Αυτή είναι η κοινωνία που φτιάξαμε, που υπερασπιστήκαμε τις προηγούμενες δεκαετίες».

Δεσμεύτηκε τέλος στους πολίτες της Ηπείρου και όλης της Ελλάδας ότι δεν θα τους προδώσει ποτέ. «Θα είμαι σταθερός στις αξίες της παράταξης και θα ηγηθώ σε μια παράταξη η οποία θα μπορέσει να δώσει πραγματική ελπίδα και να φτιάξει την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας κι όχι της μιζέριας, της χρεοκοπίας και του διχασμού. Την παράταξη που θα ενώσει όλες τις γενιές, όλες τις τάξεις και θα είναι η Ελλάδα του μέλλοντος κι όχι του χθες.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 06 Νοέμβριος 2017 10:59

Σχετικά άρθρα