Thu07182019

Last update12:20:13 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αλλάζουμε. Το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα

  • PDF

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

top-banner-kede-synedrio-2017Την προσεχή Πέμπτη ξεκινά στα Γιάννενα το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ με κεντρικό μήνυμα " Αλλάζουμε. Το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα", με τη συμμετοχή πεντακοσίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και προσκεκλημένους αρχηγούς κι εκπροσώπους κομμάτων, εκπροσώπους αυτοδιοικητικών φορέων από την Ευρώπη, εκπροσώπους του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν έως το Σάββατο και θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι η μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας Κράτους και Αυτοδιοίκησης, με βασικούς άξονες την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Φυσικά στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των τοπικών αρχών, με διακηρυγμένη τη θέση της κυβέρνησης για εφαρμογή της απλής αναλογικής αλλά με διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων αλλά και με εκφρασμένη την αντίθεση της ΚΕΔΕ, η οποία μένει σταθερή στη θέση της, ότι πρώτα προχωράμε στη μεταρρύθμιση και μετά συζητάμε για το εκλογικό σύστημα.

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και η συμμετοχή και ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικές οικονομίες και κοινωνίες στην «επόμενη ημέρα» των μνημονίων. Η ΚΕΔΕ έχει ήδη ανιχνεύσει τους τρόπους συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης και στο συνέδριο αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Οι προτάσεις αφορούν κυρίως σε νέα χρημαδοτικά εργαλεία που μπορούν να τεθούν στη διάθεση των δήμων αλλά και σε μεταφορά αρμοδιοτήτων που θα επιτρέπουν στους δήμους να πρωτοστατήσουν στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη συνολικότερη ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως τα οικονομικά των δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής τους θέσης των αιρετών.

Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τα «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης στους ΟΤΑ, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, την απασχόληση, το μεταναστευτικό ζήτημα, τις προληπτικές μορφές ελέγχου στους ΟΤΑ, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία.

Επιπρόσθετα θα παρουσιαστούν οι μελέτες που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για λογαριασμό της ΚΕΔΕ για τα ευρωπαϊκά εκλογικά συστήματα και τη φορολογική αποκέντρωση.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και οι απαντήσεις που δόθηκαν στο ερωτηματολόγιο που απεύθυνε η ΚΕΔΕ στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, με αφορμή τη διεξαγωγή του.

Τα συμπεράσματα από τις απαντήσεις που δόθηκαν θα αποτελέσουν μέρος των θέσεων που θα κατατεθούν στο Συνέδριο και θα καθορίσουν το περιεχόμενο του τελικού ψηφίσματος

Επιπλέον, για πρώτη φορά, θα γίνει σεμινάριο κατάρτισης για στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες των δήμων, το οποίο θα αφορά στις δημόσιες συμβάσεις.

αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και του επιστημονικού κόσμου.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε: «Το Συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη, για το μέλλον της χώρας μας, χρονική συγκυρία. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουν όλοι οι θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της Πατρίδας μας να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να συμβάλλουν δημιουργικά στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Η μεταρρύθμιση της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία για να αλλάξουμε το Κράτος, τις ζωές μας και τη Χώρα. Αφορά όλους τους πολίτες, καθώς συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και αποτελεί προϋπόθεση για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης που εξελίσσεται σε παρακμή».

Σχετικά άρθρα