Mon08032020

Last update09:13:55 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ξεκίνημα με εντάσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

  • PDF

ΑΦΟΡΜΗ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

aasinkede1Το θέμα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν αυτό που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις κατά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα. Μερίδα των συνέδρων με επικεφαλής τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξανδρο Καχριμάνη ο οποίος και αποχώρησε από το χώρο του συνεδρίου έξαλλος (!) και τον, επίσης, «γαλάζιο» δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ Ευάγγελο Λαμπάκη, διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης να ζητήσει να γίνει ησυχία, καθώς «σε σχέση με την απλή αναλογική θα απαντήσουμε στις ομιλίες μας».

Αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις ήταν το γεγονός ότι ο υπουργός επανέλαβε ότι «η απλή αναλογική θα θεσπιστεί».

Αναλυτικά η τοποθέτηση Σκουρλέτη για την απλή αναλογική:

«Το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος ίσως είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα ζητήματα των επερχόμενων αλλαγών, με την έννοια ότι από πολύ νωρίς η Κυβέρνηση αποσαφήνισε τη θέση της. Η απλή αναλογική θα θεσπιστεί. Πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο. Εξετάζονται επιλογές όπως η αξιοποίηση της λευκής ψήφου με τρόπο που να διευκολύνει δημιουργικά στην επίλυση ενός επίμαχου θέματος, όπως η έγκριση ενός Προϋπολογισμού, ή ενός Τεχνικού Προγράμματος. Ακόμη, η κατάτμηση των προτεινόμενων αποφάσεων, ώστε η διαφωνία σε ένα θέμα να μη συνεπάγεται την ολοκληρωτική απόρριψή τους, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα σημεία τριβής. Εάν υπάρχουν σκέψεις που μπορούν να εμπλουτίσουν αυτόν τον προβληματισμό, είμαστε πρόθυμοι να τις ακούσουμε. Θέλω να τονίσω ότι η ταύτιση της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική, αδικεί τις προσπάθειες όλων μας. Στο ερώτημα εάν η απλή αναλογική θα λύσει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, η απάντηση είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων δεν εξαρτάται από μία και μόνη παρέμβαση, όσο σημαντική κι αν είναι αυτή. Στο ερώτημα, όμως, εάν η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη την απλή αναλογική, απαντούμε απερίφραστα ναι.

Την έχει ανάγκη για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την λαϊκή συμμετοχή και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών.

Πέραν όμως της απλής αναλογικής που ξεσήκωσε αντιδράσεις από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξήγγειλε τη σταδιακή κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με ταυτόχρονη διασφάλιση του προσωπικού τους, «ώστε να υπάρχει ενιαία και ομοιόμορφη άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων. Αυτό δεν θα επηρεάσει έστω και κατ' ελάχιστο τα δικαιώματα και τους όρους εργασίας του προσωπικού τους».

Η απάντηση Πατούλη

Σχετικά με τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση και πρόσθεσε πως η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που έχει μάθει να λειτουργεί με σεβασμό στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας.

«Αυτό δεν είναι ζήτημα απλής αναλογικής, αλλά απλής λογικής» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, είναι και άκαιρη και άσκοπη.

« Για μας, σημείωσε, είναι αυτονόητη ανάγκη, να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη και την πολιτική σταθερότητα των τοπικών μας κοινωνιών. Και αυτό το έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, αφενός γιατί ως θεσμός διαθέτουμε κουλτούρα συνεννόησης και συναίνεσης. Αφετέρου, γιατί συμπεριφερόμαστε με βάση τις ανάγκες των πολιτών, από τους οποίους κρινόμαστε καθημερινά. Για μας είναι θέμα απλής λογικής το να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, κι όχι κάτι που μας επιβάλλεται από πάνω.

Είμαστε ο θεσμός που διαθέτει τη μέγιστη αποδοχή της κοινωνίας των πολιτών. Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε όχι.

Γι αυτό έχουμε μάθει να λειτουργούμε σεβόμενοι της αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας. Να υλοποιούμε τις αποφάσεις των πλειοψηφιών, σεβόμενοι όμως πάντοτε και τις απόψεις των μειοψηφιών. Κι αυτό δεν είναι ζήτημα εκλογικού συστήματος, δεν είναι ζήτημα απλής αναλογικής, Είναι ζήτημα απλής λογικής. Μόνον με αυτόν τον τρόπο πάνε μπροστά οι κοινωνίες. Με λογική και συναίνεση. Στοιχεία που λείπουν από το κεντρικό πολιτικό μας σύστημα.

Γιατί παρά τα όσα αρνητικά μπορεί να έχει το σχετικά πλειοψηφικό σύστημα που ισχύει σήμερα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, έχει καταφέρει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των Δήμων μας.

Και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θεωρώ λοιπόν ότι η συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, είναι και άκαιρη και άσκοπη.

Το πρόβλημα των Δήμων μας δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά, προς όφελος των πολιτών. Για μας ζήτημα προτεραιότητας είναι το πώς θα μπορούμε να κάνουμε έργα, να χρηματοδοτούμε τις κοινωνικές μας δομές και υπηρεσίες, να κατασκευάζουμε σχολεία, παιδικούς σταθμούς , παιδικές χαρές. Αυτή η αυτονόητη ανάγκη θα πρέπει να αποτελεί και αυτονόητη προτεραιότητα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, δεν συνιστά μεταρρύθμιση σε κανένα μέρος του κόσμου. Και δεν θα αποτελέσει μεταρρύθμιση ούτε στην Πατρίδα μας.

Είναι εμμονή κι όχι ανάγκη. Αντίθετα, ανάγκη και αυτονόητη προτεραιότητα είναι ότι πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουν μια και καλή, οι αρμοδιότητες μεταξύ όλων των φορέων του Κράτους. Να ξέρουμε όλοι από την αρχή , ποιος κάνει, τι».