Wed11212018

Last update12:56:35 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Η (δύσκολη) επόμενη μέρα στο Επιμελητήριο

  • PDF

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ 31 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

epimelitirio logoΟι έντονες ζυμώσεις διαδέχονται την εκλογική διαδικασία του Σαββατοκύριακου για τη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών και το σύστημα της απλής αναλογικής βάσει του οποίου θα συγκροτηθεί η διοίκηση στο Επιμελητήριο, επιβάλλουν συνεργασίες για να διοικηθεί το όργανο, αν και αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο αν οι τρεις συμμετέχουσες παρατάξεις δείξουν διάθεση συνεργασίας και ανοχής απέναντι στην πλειοψηφούσα παράταξη και της επιτρέψουν να διοικήσει με ψήφο ανοχής. Αυτό είναι το ένα από τα σενάρια που υπάρχουν για την επόμενη μέρα, αν και συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δεν είναι όλες οι παρατάξεις και οι πρωταγωνιστές ενήμεροι για το νέο νόμο βάσει του οποίου θα προχωρήσουν από δω και στο εξής οι διαδικασίες, καθώς δεν ισχύουν βασικά πράγματα που ίσχυαν με τον προηγούμενο νόμο.

Έτσι για παράδειγμα, οι 31 εκλεγέντες θα κληθούν από τον απερχόμενο πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής να συνέλθουν και να συγκροτηθούν σε σώμα εντός 15 ημερών – παλιότερα καλούσε ο πλειοψηφών σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης εντός 10 ημερών από τις εκλογές.

Οι νέες διατάξεις του Επιμελητηριακού νόμου αφορούν τα εξής:

- Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει καθήκοντα εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης της εφορευτικής επιτροπής, με την οποία ανακηρύσσονται οι εκλεγόμενοι.

- Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανακηρύσσεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που συγκέντρωσε τουλάχιστον το 50% των ψήφων. Αν κανείς συνδυασμός δεν συγκέντρωσε αυτό το ποσοστό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτό, κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, η οποία λαμβάνει χώρα εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και κατόπιν πρόσκλησης της απερχόμενης Διοικητικής Επιτροπής ή, αν αυτή παραληφθεί, του διοικητικού προϊσταμένου του Επιμελητηρίου. Αν κανείς από τους υποψήφιους Προέδρους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στην ίδια συνεδρίαση και ως πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Επανεκλογή του ίδιου προσώπου στο αξίωμα του Προέδρου επιτρέπεται μία φορά. μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του.

Τα σενάρια

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν για να συνεργαστούν Γρηγόρης Γκίκας και Γιάννης Μήτσης, ο Δημήτρης Δημητρίου μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία από την δεύτερη απόπειρα σύγκλησης του οργάνου.

Η ΝΔ ωστόσο, με παρεμβάσεις από τα κεντρικά του κόμματος και χωρίς εμπλοκή της τοπικής ΝΟΔΕ, επιχειρεί από το βράδυ της Κυριακής κιόλας, να φέρει κοντά τους δύο υποψήφιους προέδρους που προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης. Σοβαρό εμπόδιο στέκονται προσώρας όμως, οι προσωπικές διαφορές του απερχόμενου προέδρου και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο», με ορισμένα από τα στελέχη της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο», όπως ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Μπαράτσας ή ο Ν. Αναγνώστου που δεν ήταν υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές λόγω της διαγραφής του από το Επιμελητήριο, με παλιότερη απόφαση του Γιάννη Μήτση – στις εκλογές του 2011 δε, θυμίζουμε, ο Αναγνώστου εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Μήτση...

Αν καμφθούν οι αντιστάσεις αυτές και υπερισχύσει το κομματικό καθήκον, στο οποίο παρεμπιπτόντως δεν... λογοδοτούσε κατά την προεκλογική περίοδο ο Γιάννης Μήτσης... θα ανοίξει ο δρόμος για να επαναληφθεί το σενάριο του αποκλεισμού από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, του πρώτου των εκλογών. Το 2011 ήταν ο Δ. Μπαράτσας αυτός που υπέστη τα... «καλά» της απλής αναλογικής και τώρα, κινδυνεύει ο Δ. Δημητρίου να πάθει ό,τι έκανε το 2011, με τη μεγάλη διαφορά βέβαια, πως σήμερα η «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» είναι πεντακάθαρος νικητής, με διαφορά 4 εδρών από τον δεύτερο.

Παράταξη Ψήφοι Ποσοστό Έδρες Εκλογές 2011

Δημητρίου 1.262 47,07% 15 752

Γκίκας 955 35,58% 11 947

Μήτσης 405 15,09% 5 516

(σε πλαίσιο)

Ποιοι καταλαμβάνουν τις 31 έδρες της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων;

Ποιοι εκλέγονται στη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων; Αυτό είναι το επόμενο ερώτημα που αφορά τα πρόσωπα, από τις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Αναλυτικά τα ονόματα έχουν ως εξής:

Στο Τουριστικό Μεταφορών (1 έδρα) εκλέγεται ο:

«Ισχυρό Επιμελητήριο»: Παππάς Κωνσταντίνος αντί αυτού την έδρα παίρνει ο επικεφαλής της παράταξης Γρηγόρης Γκίκας

Στο Τμήμα Εξαγωγών (1 έδρα) εκλέγεται ο:

«Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη»: Χρυσοστόμου Ευθύμιος

Στο Εμπορικό Τμήμα (6 έδρες) εκλέγονται οι:

«Ισχυρό Επιμελητήριο»: Πρόκος Δημήτριος, Καμηνάς Βασίλειος

«Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη»: Δεβέκος Μιχαήλ, Γοργόλης Αλέξανδρος, Μάρκος Σπυρίδων αντί αυτού την έδρα καταλαμβάνει ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτριος Δημητρίου

«Ανεξάρτητο Επιμελητήριο»: Ζούκη - Ντέτσικα Κωνσταντίνα

Στο Μεταποιητικό Τμήμα (13 έδρες) εκλέγονται οι:

«Ισχυρό Επιμελητήριο»: Θεοδώρη Βασιλεία, Μπαράτσας Δημήτριος, Διδασκάλου Κυριάκος, Λιάκος Παναγιώτης (κατόπιν κλήρωσης λόγω ισοψηφίας μένει εκτός ο Γεωργίτσης Νικόλαος)

«Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη»: Τσακανίκας Νικόλαος, Αρλέτος Ηλίας, Αργύρης Θεόδωρος, Παπαστεργίου Χαρίλαος, Μπάρμπας Βασίλειος, Δημητρίου Βάιος, Γιώτης Χρήστος του Ιωάννη

«Ανεξάρτητο Επιμελητήριο»: Σαραλιώτης Γεώργιος, Γιώτης Χρήστος του Δημητρίου κατόπιν κλήρωσης λόγω ισοψηφίας αντί της Τσινάβου Όλγας, αντί του Γιώτη Χρήστου όμως τελικώς, παίρνει την έδρα ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Μήτσης.

Στο Τμήμα Υπηρεσιών (10 έδρες) εκλέγονται οι:

«Ισχυρό Επιμελητήριο»: Παπαρούσης Χριστόδουλος, Ασλάνη Ελευθερία, Γιολδάση - Καμπέρη Αναστασία, Καλαμπόκης Νικόλαος

«Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη»: Βασιλείου Βασίλειος, Τάτσης Χρήστος, Γκρεμότσης Σπυρίδων, Θανασιά Ασημούλα

«Ανεξάρτητο Επιμελητήριο»: Μπέκας Σπυρίδων, Παππά Βασιλική