Wed02192020

Last update02:39:06 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

«Πολυδύναμο» μέσα στο 2018 για το «Χατζηκώστα»

  • PDF

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ

polydynamoΑπό εκείνο το ζεστό, ανοιξιάτικο μεσημέρι που ως Υπουργός Υγείας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έθετε στην αυλή του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης του Αλκοολισμού και της Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών Ουσιών, μέχρι τη μέρα που το πρότυπο αυτό για τα πανελλαδικά δεδομένα, κέντρο σωματικής απεξάρτησης θα αρχίσει να λειτουργεί, θα κοντεύουν σχεδόν δέκα χρόνια...

Και πάλι καλά να λέμε όμως, αν όντως αυτό συμβεί, γιατί το κεφάλαιο Πολυδύναμο του «Χατζηκώστα» είναι από αυτά που έχουν αβέβαιο τέλος, διότι δυστύχησαν να τα χειριστούν πολιτικοί παντελώς άσχετοι από δημόσια διοίκηση, όπως για παράδειγμα - ένας εξ αυτών - ο Σπαρτιάτης Λεωνίδας Γρηγοράκος που έλεγε το 2014, ως αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε μια σύσκεψη στο ΠΓΝΙ, πως η βουλή θα αποφάσιζε την αλλαγή χρήσης του Πολυδύναμου, προκειμένου να το εντάξει στον οργανισμό του νοσοκομείου και να «απλώσει», γιατί όχι, στους χώρους του, απλές κλίνες του νοσοκομείου... Δεν φαντάζονταν ο κ. Γρηγοράκος πως αυτό που έλεγε πέρα από ανοησία, σήμαινε αυτόματα, την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ.

Τα χρόνια πέρασαν, το Πολυδύναμο παραλήφθηκε ως έργο, αυτόν τον καιρό και μέχρι το Μάρτιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρωθούν και οι δύο τελευταίες προκηρύξεις για τον εξοπλισμό της μονάδας και με τη σθεναρή πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας - μιλάμε όντως, για το δίδυμο Ξανθού - Πολάκη! - το Πολυδύναμο καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργήσει ως το Σεπτέμβριο του 2018.

Ποια η λύση της λειτουργίας;

Μετά από τα πολλά σενάρια που ακούστηκαν ως τώρα για τον τρόπο λειτουργίας του Πολυδύναμου, προκειμένου να μπορέσουν να ξεπεραστούν τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, το μοντέλο στο οποίο καταλήγουν Υπουργείο και 6η ΥΠΕ, είναι αυτό της συνεργασίας μεταξύ ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ, χωρίς τη χρήση υποκαταστάτων - χαρακτηριστικό της λειτουργίας και θεραπευτική μέθοδος του ΟΚΑΝΑ, σε αντίθεση με το ΚΕΘΕΑ που επιμένει στα "στεγνά" προγράμματα.

Τα χρήματα για τις συμβάσεις των 25 ατόμων που θα προσληφθούν θα βάλλει το ΕΣΠΑ, περίπου 900.000 ευρώ, όπως και μέρος των λειτουργικών εξόδων και η προοπτική είναι η λειτουργία για 2+2 χρόνια. Ευχή και δέσμευση των υπευθύνων, είναι πως μετά από το διάστημα των τεσσάρων ετών, το Πολυδύναμο θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του «Χατζηκώστα».

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και ο διοικητής του νοσοκομείου, μαζί με τους εκπροσώπους του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, έχουν κάνει ως τώρα δύο συναντήσεις και έπεται μια τρίτη στην Πάτρα, εντός της εβδομάδας, έχοντας την σαφή εντολή του Υπουργείου, μέσα στις επόμενες 20 μέρες, να έχουν καταλήξει με κάθε λεπτομέρεια, στο σχέδιο του τρόπου λειτουργίας του Πολυδύναμου: ο καθένας δηλαδή να γνωρίζει τη δουλειά του μέσα στο κέντρο...

Το φυσικό αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο του έργου θυμίζουμε, ήταν η κατασκευή τετραωρόφου κτιρίου συνολικής επιφάνειας 3.228,14 τ.μ. εντός του οικοπέδου του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχει το Πολυδύναμο Κέντρο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, διακρίνονται σε τρεις ενότητες, οι οποίες καλύπτονται από τα παρακάτω τμήματα:

- Ιατρείο Επειγόντων Περιστατικών όπου γίνεται η συνολική αντιμετώπιση των ασθενών.

- Συμβουλευτικό Κέντρο όπου εξετάζονται και αξιολογούνται αιτήματα για την εισαγωγή στη Μονάδα Κλειστής Αποτοξίνωσης, ενώ δίνονται και πληροφορίες για τα προγράμματα απεξάρτησης. Επίσης στο συμβουλευτικό Κέντρο θα ενταχθεί και θα λειτουργήσει και η Μονάδα Αποκατάστασης στο πρόγραμμα της οποίας συμμετέχουν εξωτερικοί ασθενείς σε στάδιο απεξάρτησης.

- Μονάδα Κλειστής Αποτοξίνωσης με δύο ξεχωριστά τμήματα, νοσηλείας αλκοολικών και νοσηλείας χρηστών ναρκωτικών, όπου αντιμετωπίζονται το στερητικό σύνδρομο και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Η προοπτική είναι το Πολυδύναμο να λειτουργήσει όπως ακριβώς σχεδιάστηκε. Κι αυτό, αν αναλογιστούμε τις ανοησίες Γρηγοράκου, συνιστά μια ανέλπιστα θετική εξέλιξη που πιστώνεται στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που φαίνεται πως έχει πάρει προσωπικά το θέμα της λειτουργίας του Πολυδύναμου.

Σχετικά άρθρα